|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
uwazam ze mozna czlowieka namowic do dobra bez pomocy boskie
Autor |
Wiadomość |
emees
zbanowany na stałe
|
 uwazam ze mozna czlowieka namowic do dobra bez pomocy boskie
np przekonac ze lepiej zyc w zgodzie itp, Kosciol tworzy podziały dyskryminuje krytykuje itp
|
Śr kwi 27, 2011 15:07 |
|
|
|
 |
noah44
|
 Re: uwazam ze mozna czlowieka namowic do dobra bez pomocy bo
Nieprawda. Ludzie często zarzucają Bogu brak miłości, srogość itd. ale gdyby nie wierzyli w karę po śmierci, piekło, w skrócie jakby nie czuli bata nad sobą to jeszcze więcej ludzi byłaby zła a tak czynią dobrze ze strachu przed karą. Mądrych ludzie nie trzeba straszyć piekłem ale głupich sieją zawsze więcej.
_________________ Ps 17,15 Ja zaś w sprawiedliwości ujrzę Twe oblicze, powstając ze snu nasycę się Twoim widokiem.
|
Śr kwi 27, 2011 15:15 |
|
 |
Kamczatka
|
Nie, Kościół nikogo nie dyskryminuje. On tylko wskazuje, jakie zachowania są błędne i niezgodne z PŚ. Krytyka? A jak ludzie źle postępują, to co, ma głaskać po główce i przyklaskiwać?
_________________ "Złożyłem w Panu całą nadzieję, On schylił się nade mną i wysłuchał wołania mego."
|
Śr kwi 27, 2011 15:59 |
|
|
|
 |
Soul33
Moderator
|
noah44 napisał(a): gdyby nie wierzyli w karę po śmierci, piekło, w skrócie jakby nie czuli bata nad sobą to jeszcze więcej ludzi byłaby zła. A wszyscy, którzy nie są chrześcijanami? Buddyści na przykład? Wśród nich jest chyba więcej dobrych ludzi niż wśród chrześcijan. No i na pewno w swojej historii nie mają Inkwizycji. noah44 napisał(a): Mądrych ludzie nie trzeba straszyć piekłem ale głupich sieją zawsze więcej. Twój Bóg obraża wszystkich dookoła? A to w co w Ty wierzysz? W mitologię grecką, czy coś w tym stylu?
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Śr kwi 27, 2011 16:29 |
|
 |
emees
zbanowany na stałe
|
Kamczatka napisał(a): Nie, Kościół nikogo nie dyskryminuje. On tylko wskazuje, jakie zachowania są błędne i niezgodne z PŚ. Krytyka? A jak ludzie źle postępują, to co, ma głaskać po główce i przyklaskiwać? nie wazne tylko zeby niewypowiadal sie w nieswoich sprawach
|
Śr kwi 27, 2011 16:47 |
|
|
|
 |
noah44
|
Soul33 napisał(a): noah44 napisał(a): gdyby nie wierzyli w karę po śmierci, piekło, w skrócie jakby nie czuli bata nad sobą to jeszcze więcej ludzi byłaby zła. A wszyscy, którzy nie są chrześcijanami? 1 Buddyści na przykład? Wśród nich jest chyba więcej dobrych ludzi niż wśród chrześcijan. No i na pewno w swojej historii nie mają Inkwizycji. noah44 napisał(a): Mądrych ludzie nie trzeba straszyć piekłem ale głupich sieją zawsze więcej. 2 Twój Bóg obraża wszystkich dookoła? A to w co w Ty wierzysz? W mitologię grecką, czy coś w tym stylu? 1 A co ty wiesz o buddystach ? Bo na amerykańskich filmach pokazują spokojnych mnichów w pozycji lotosu ? Nie byłeś nawet w Azji więc nic o nich nie mów. Wystarczy spojrzeć na Chiny jaki z nich "dobry kraj dobrych ludzi". Szczególnie jak aresztują po demonstracjach i ludzie giną bez wieści. Jacy są zwykli Chińczycy-buddyści nie nam oceniać bo tam nie byliśmy nawet i ja się tam nawet nie wybieram. 2 Mój Bóg nikogo nie obraża, jeśli ktoś to ja. Skąd ci przyszła mitologia grecka na myśl ?
_________________ Ps 17,15 Ja zaś w sprawiedliwości ujrzę Twe oblicze, powstając ze snu nasycę się Twoim widokiem.
|
Śr kwi 27, 2011 17:11 |
|
 |
waldek
zbanowany na stałe
|
Powiem tak. Przez większość swojego zycia byłem ateistą, później cos się zmieniło. Zacząłem czytać ksiazki dotyczące róznych religii a po jakimś czasie stało się cos po czym stwierdziłem ze jednak chrześcijaństwo to jest to – co nie oznacza że zgadzałem się ze wszystkim czego naucza kościół - Po jakims czasie jednak pojawił się mały kryzysik, wątpliwości. Miesiąc temu znalazłem to forum i jak za działaniem czarodziejskiej różdżki wątpliwości zniknęły. To forum i osoby jak m.in. Noah44 uświadomiły mi że to nie tędy droga. W tej chwili skłaniam się w stronę buddyzmu- mniej tam tendencji do wykluczania pewnych grup ludzi.
„Żadna religia nie jest ważniejsza niż ludzkie szczęście”- Budda.
Dzięki wielkie!
|
Śr kwi 27, 2011 17:34 |
|
 |
noah44
|
waldek napisał(a): To forum i osoby jak m.in. Noah44 uświadomiły mi że to nie tędy droga. W tej chwili skłaniam się w stronę buddyzmu- mniej tam tendencji do wykluczania pewnych grup ludzi. „Żadna religia nie jest ważniejsza niż ludzkie szczęście”- Budda. Dzięki wielkie! Ja zawsze daję prawdą prosto po oczach i nie których ona razi i boli jak to prawda. Nie jestem jakimś Jehowym, który cię będzie w domu nachodził, żebyś tylko był z nimi. Jak ci pasuje buddyzm to jedź do Chin, kup sobie rower bo o samochodzie nie masz co tam marzyć i bądź szczęślliwy. Tylko co po śmierci... ? Zobaczysz wtedy czy wiara to wybór jak między Coca Colą a Pepsi. "Wybiorę która smaczniejsza i ma ładniejsze hasło reklamowe". Twoja sprawa.
|
Śr kwi 27, 2011 17:50 |
|
 |
waldek
zbanowany na stałe
|
Chyba rozumiecie co miałem na mysli  noah44 napisał(a): Tylko co po śmierci... ? Jak to co - reinkarnacja Ciebie to tez dotyczy ![Uśmiech krzywy ;]](./images/smilies/icon_krzywy.gif)
Ostatnio edytowano Śr kwi 27, 2011 18:24 przez waldek, łącznie edytowano 1 raz
|
Śr kwi 27, 2011 18:08 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
waldek napisał(a): Chyba rozumiecie co miałem na mysli   touchdown BTW, w Chinach jest tylko 8% buddystów. Poza tym to Chiny podbiły Tybet, więc w te statystyki włączeni są też tybetańscy buddyści. Obecnie buddyzm w zasadzie nigdzie nie jest narzucany z góry, a w Tybecie jest dodatkowo represjonowany gorzej niż u nas Kościół za komuny.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Śr kwi 27, 2011 18:20 |
|
 |
noah44
|
Soul33 napisał(a): waldek napisał(a): Chyba rozumiecie co miałem na mysli   touchdown Nie rozumiemy bo jak można zrozumieć dwa dzieciaki, które mają swój świat. Jeden wierzy w Buddę ze swastyką drugi zastanawia czy garbiący się papież JP2 jest niepełnosprawnym nie pasującym do definicji człowieka.
|
Śr kwi 27, 2011 18:34 |
|
 |
Kamczatka
|
emees napisał(a): Kamczatka napisał(a): Nie, Kościół nikogo nie dyskryminuje. On tylko wskazuje, jakie zachowania są błędne i niezgodne z PŚ. Krytyka? A jak ludzie źle postępują, to co, ma głaskać po główce i przyklaskiwać? nie wazne tylko zeby niewypowiadal sie w nieswoich sprawach A jak ktoś by próbował kogoś pobić na ulicy, to byś też nie interweniował, bo "to nie Twoja sprawa"?
_________________ "Złożyłem w Panu całą nadzieję, On schylił się nade mną i wysłuchał wołania mego."
|
Śr kwi 27, 2011 18:45 |
|
 |
Asparagus
|
noah44 napisał(a): Soul33 napisał(a): waldek napisał(a): Chyba rozumiecie co miałem na mysli   touchdown Nie rozumiemy bo jak można zrozumieć dwa dzieciaki, które mają swój świat. Jeden wierzy w Buddę ze swastyką Czy w tym Buddzie jest coś "nie tak".? Nie należy deprecjonować wierzeń wielu milionów ludzi, tym bardziej, że buddyzm jest religią pokoju i miłosierdzia.
|
Cz kwi 28, 2011 9:38 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 13 ] |
|
|