"I Bóg stworzył seks" - jak Wam się podobał?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 "I Bóg stworzył seks" - jak Wam się podobał?
Jak Wam podobał się ten film?
Jak dla mnie gdzieś do połowy był bdb. Później chyba za bardzo weszli w szczegóły techniczne - np. radość, że można seks oralny. Czy aby nie za daleko poszli w interpretacji nauki Kościoła? Przecież takiej nauki chyba nawet nie ma.
|
Pt wrz 02, 2011 18:41 |
|
|
|
 |
sacrebleu
|
 Re: "I Bóg stworzył seks" - jak Wam się podobał?
Lepiej zadać pytanie czy aby Kościół za głęboko nie wchodzi w sprawy małżeńskie?
|
Pt wrz 02, 2011 18:47 |
|
 |
WIST
|
sacrebleu trzymajmy się tego o co pyta autor. Jeśli chcesz możesz założyc własny temat. Twoje zagadnienie jest też ciekawe.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Pt wrz 02, 2011 19:25 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Szkoda, że na naukach przedmałżeńskich nie dowiadujemy się o takich szczegółach jak w tym filmie. Może powinien być puszczany obowiązkowo zamiast czasami bezsensownych nauk. W naszym wypadku główną tematyką przygotowań przedmałżeńskich był NPR. Prowadziła to starsza osoba (panna), która niewiele o życiu wiedziała.
|
So wrz 03, 2011 9:35 |
|
 |
MeneMeneTekelUpharsin
|
crus napisał(a): Jak Wam podobał się ten film? Gdzie można go zobaczyć ? crus napisał(a): można seks oralny Ale nie doprowadzający do orgazmu. Chyba że jesteś kobietą i mężczyzna złożył już nasienie w twoich drogach rodnych, aczkolwiek wtedy cunnilingus może już mu być nie w smak.
|
So wrz 03, 2011 13:13 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
So wrz 03, 2011 13:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MeneMeneTekelUpharsin napisał(a): crus napisał(a): Jak Wam podobał się ten film? Gdzie można go zobaczyć ? crus napisał(a): można seks oralny Ale nie doprowadzający do orgazmu. Chyba że jesteś kobietą i mężczyzna złożył już nasienie w twoich drogach rodnych, aczkolwiek wtedy cunnilingus może już mu być nie w smak. A to - jak twierdzi mój mąż i ja też, jest fizycznie niemożliwe, a jak możliwe - to FRUSTRUJĄCE i nie mające sensu więc uważam, że KK w tej kwestii trochę się zaplątał niestety....Poza tym dla par mających dzieci i nie planujących więcej seks oralny umożliwia częstsze cielesne spotkania.
|
So wrz 03, 2011 19:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ikm napisał(a): ... nie mające sensu ... Ma sens przed pełnym stosunkiem. W innych przypadkach, dyskusyjny chyba z punktu widzenia KK.
|
So wrz 03, 2011 19:14 |
|
 |
MeneMeneTekelUpharsin
|
crus napisał(a): ikm napisał(a): ... nie mające sensu ... Ma sens przed pełnym stosunkiem. W innych przypadkach, dyskusyjny chyba z punktu widzenia KK. Nie ryzykowałbym! Zawsze może zdarzyć się sytuacja że mąż straci erekcję w trakcie stosunku. Wówczas żona - o zgrozo! - doświadczyłaby samodzielnego orgazmu! Tragedia... I do takich bzdurnych rozważań prowadzi nauka KK w kwestii seksualności. Nie można było rzucić paru ogólników o tym że mąż i żona powinni się szanować, że powinni korzystać z daru płodności (w miarę możliwości) i tyle ?
|
N wrz 04, 2011 22:40 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Lepiej zadać pytanie czy aby Kościół za głęboko nie wchodzi w sprawy małżeńskie? Zdecydowanie za głęboko. Ale nie ma wyjścia - ludzie się tego domagają. Większość ludzi nie jest w stanie zdać się na głos sumienia, musi mieć wszystko podyktowane: to wolno, a tego nie wolno. Dotyczy to nie tylko katolików.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn wrz 05, 2011 7:58 |
|
 |
LJ91
|
Ta dyskusja pokazuje czym się kończy namolne wpieprzanie się w INTYMNE sprawy pomiędzy MAŁŻONKAMI. Na prawdę, sprowadzanie Boga do tematyki obciągania i minet (przepraszam za dosłowność, ale taka jest rzeczywistość) jest czymś żałosnym (a w dzisiejszej rzeczywistości dodatkowo ośmieszającym).
"I Bóg stworzył seks" - i pięknie! Sprawił do tego, że jest BARDZO PRZYJEMNY. Skoro stworzył to należy zaufać małżonkom, dla których to jest najbardziej intymna sprawa w życiu...ale nie, KK i rzesza facetów, którzy seksu w życiu nie spróbowali (przynajmniej w teorii), jak zwykle, wie lepiej.
Żałosne.
_________________ "Lud ten czci Mnie wargami, ale ich serce jest daleko ode Mnie. Daremne jednak cześć Mi oddają, głosząc nauki, które są ludzkimi nakazami." - Izajasz 29,13
|
Pn wrz 05, 2011 9:10 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Skoro stworzył to należy zaufać małżonkom, dla których to jest najbardziej intymna sprawa w życiu...ale nie, KK i rzeszą facetów, którzy seksu w życiu nie spróbowali (przynajmniej w teorii), jak zwykle, wie lepiej. Kościół by chętnie zaufał. To ludzie idą do księży i pytają, co wolno, a czego nie. I nie można ich zostawić własnemu sumieniu, bo wtedy zaczną narzekać, że "Kościół ignoruje problemy zwykłych wiernych!". Nie widziałeś tego filmu? Widziałeś tam kogoś, komu ktoś wbrew jego woli wchodzi w prywatne sprawy? Nie, ci ludzie sami chcą porady, odnośnie każdego szczegółu.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn wrz 05, 2011 9:13 |
|
 |
LJ91
|
Johnny99 napisał(a): Kościół by chętnie zaufał. To ludzie idą do księży i pytają, co wolno, a czego nie. I nie można ich zostawić własnemu sumieniu, bo wtedy zaczną narzekać, że "Kościół ignoruje problemy zwykłych wiernych!". Nie widziałeś tego filmu? Widziałeś tam kogoś, komu ktoś wbrew jego woli wchodzi w prywatne sprawy? Nie, ci ludzie sami chcą porady, odnośnie każdego szczegółu. A nie uważasz, że to wszystko jest wynikiem polityki KK, który doprowadził do zdemonizowania tematyki seksu, jakoby nie potrafiąc obronić się przed rewolucją seksualną lat 60' ubiegłego wieku? Najlepszym przykładem tego niech będzie rozłam jaki pojawił się podczas decydowania o oficjalnym stanowisku dotyczącym antykoncepcji. KK miast sprzeciwić się pojawiającemu się zagrożeniu ze strony wynalezionych pigułek czepił się budowania nowej-starej ideologii ludzkiego seksualizmu, która wcale nie dała realnej odpowiedzi współczesnym małżonkom, ale skomplikowała sprawę do rozmiaru niemalże absurdalnego. Kwestia o tyle ciekawa, że np. prezerwatywy to środki znane od tysiącleci, ale dopiero 60 lat temu zostały przez KK uznane za...narzędzie Złego. To nie ludzie powodują taką a nie inną sytuację, ale KK zastrasza (wiecznymi mękami i wykluczeniem), ludzie dorobili sobie własną ideologię, jakoby dopowiedzieli "B" do wypowiedzianego przez Boga "A"...sprawa jest tym bardziej beznadziejna w perspektywie skandali seksualnych wśród księży.
_________________ "Lud ten czci Mnie wargami, ale ich serce jest daleko ode Mnie. Daremne jednak cześć Mi oddają, głosząc nauki, które są ludzkimi nakazami." - Izajasz 29,13
|
Pn wrz 05, 2011 9:27 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: A nie uważasz, że to wszystko jest wynikiem polityki KK, który doprowadził do zdemonizowania tematyki seksu, jakoby nie potrafiąc obronić się przed rewolucją seksualną lat 60' ubiegłego wieku? Po pierwsze - nie. Po drugie - zauważymy, że to nie KK zapoczątkował rewolucję seksualną.. reakcja KK na lata 60-te też była REAKCJĄ. Cytuj: Kwestia o tyle ciekawa, że np. prezerwatywy to środki znane od tysiącleci, ale dopiero 60 lat temu zostały przez KK uznane za...narzędzie Złego. A dlaczego? Bo właśnie rewolucja seksualna przekonała do tego Kościół. Uzmysłowiła mu, jakie skutki może nieść wolna antykoncepcja. Wcześniej takiej świadomości nie miał, bo rewolucji seksualnej nie było. Cytuj: To nie ludzie powodują taką a nie inną sytuację Oczywiście że ludzie. Ludzie zapoczątkowali rewolucję seksualną, a nie KK.
|
Pn wrz 05, 2011 9:38 |
|
 |
LJ91
|
Johnny99 napisał(a): Po pierwsze - nie. Po drugie - zauważymy, że to nie KK zapoczątkował rewolucję seksualną.. reakcja KK na lata 60-te też była REAKCJĄ.
Ja natomiast uważam, że po pierwsze tak. Po drugie chciałbym zaznaczyć, że zareagować można różnie: dobrze czy źle. W mojej ocenie KK zareagował źle, co dobitnie pokazują nieporozumienia i odrębne stanowisko dużej części specjalistów powołanych przez papieża przy okazji formowania oficjalnego stanowiska dotyczącego antykoncepcji. Czy zła reakcja jest czymś lepszym od braku reakcji? Cóż... Johnny99 napisał(a): A dlaczego? Bo właśnie rewolucja seksualna przekonała do tego Kościół. Uzmysłowiła mu, jakie skutki może nieść wolna antykoncepcja. Wcześniej takiej świadomości nie miał, bo rewolucji seksualnej nie było.
Bzdura. Tak czy siak reakcja KK była zła, gdyż w dzisiejszej rzeczywistości przeważająca część chrześcijańskich małżeństw korzysta ze środków antykoncepcyjnych. Co gorsza, korzystają z tych, które rzeczywiście niszczą ich zdrowie i relacje (pigułka) - czyli de facto mama rację, reakcja KK była zła, niedostosowana do ducha sytuacja, despotyczna. Cytuj: To nie ludzie powodują taką a nie inną sytuację Johnny99 napisał(a): Oczywiście że ludzie. Ludzie zapoczątkowali rewolucję seksualną, a nie KK. Ciągnąc temat dalej mogę zapytać: a gdzie był KK PRZED rewolucją seksualną i dlaczego jej nie zapobiegł? Dlaczego teraz nie potrafi znaleźć skutecznego więzła komunikacyjnego z własnymi wiernymi, którzy wypisują na kolejnych forach jak to polityka KK względem ich INTYMNEGO życia powoduje frustracje, kryzysy w małżeństwie itp. itd.
|
Pn wrz 05, 2011 9:47 |
|
|
|