Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 7:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Jakiej szkoły chcesz dla swoich dzieci? 
Autor Wiadomość

Post Jakiej szkoły chcesz dla swoich dzieci?
Załóżmy szkoły dla naszych dzieci

Serdecznie zapraszamy na konferencję związaną z planem otwarcia pierwszej na Śląsku szkoły podstawowej opartej na edukacji spersonalizowanej i zróżnicowanej, we współpracy ze Stowarzyszeniem Sternik z Warszawy.

Konferencja

„Wyzwania współczesnej rodziny - edukacja spersonalizowana"

odbędzie się 2 czerwca (czwartek) o godzinie 18:30 w auli Regionalnej Izby Gospodarczej przy ulicy Opolskiej 15 w Katowicach.

Program:

Josep Maria Barnils: „Sukces edukacyjny jest możliwy. Doświadczenia międzynarodowe edukacji spersonalizowanej i zróżnicowanej”

Piotr Podgórski: „Szkola dla dziewcząt, szkola dla chłopców - polskie doświadczenia Stowarzyszenia Sternik”

Prelegenci:

Josep Maria Barnils: Prezes European Association Single-Sex Educacion (EASSE – Europejskie Stowarzyszenie Edukacji Zróżnicowanej http://www.easse.org/). Stowarzyszenie skupia ponad 2000 szkół z 16 krajów Europy.

Piotr Podgórski: Prezes Fundacji EASSE Polska, współzałożyciel pierwszych szkół Stowarzyszenia STERNIK http://www.sternik.edu.pl/, mąż Ani i ojciec 4 dzieci (2 dziewczynki i 2 chłopców).

Na konferencję zapraszamy rodziców pragnących współtworzyć nowe szkoły oraz wszystkie osoby, które chcą się dowiedzieć więcej na temat tej inicjatywy.

Więcej informacji na stronie www.wegielek.edu.pl

Będzie organizowana opieka nad dziećmi w sąsiedniej sali (prosimy o zgłoszenie liczby dzieci).
W celach organizacyjnych prosimy o zgłoszenie uczestnictwa w konferencji. Wstęp wolny.

Wt maja 24, 2011 6:39

Post ... to już po konferencji
Zapraszam do podzielenia się przemyśleniami, opiniami, doświadczeniami na temat edukacji zróżnicowanej.
A już teraz informujemy o ogólnopolskiej konferencji na temat edukacji spersonalizowanej i zróżnicowanej, organizowanej przez EASSE – (Europejskie Stowarzyszenie Edukacji Zróżnicowanej http://www.easse.org), która odbędzie się 7-8 października w Warszawie.

So cze 04, 2011 7:11

Post Re: Jakiej szkoły chcesz dla swoich dzieci?
W moim odczuciu to dobry kierunek.

So cze 04, 2011 7:24
Zobacz profil WWW

Post Re: Jakiej szkoły chcesz dla swoich dzieci?
jedno krótkie pytanie- czy to prawda że wpisowe do Sternika w warszawie wynosi 35 tysięcy ? :roll:
Mam pewne doświadczenia ze szkołami jednopłciowymi (tzn znałam dziewczyny które do takich szkół chodziły- do dwóch różnych)- uważam to za kompletną porażkę.
Co do tego jakiej szkoły chce dla swoich dzieci :) Miedzy innymi dlatego wyprowadziłam się za miasto. Moje dziecko idzie we wrześniu do podmiejskiej szkoły, gdzie są dwie klasy równoległe (a nie dziesięć), szkoły na osiedlu domków a nie na blokowisku, gdzie ludzie się znają, a nauczycielka mieszka często w sąsiedztwie. Jak będzie- opowiem wam :)
A póki co, chcę żeby młody miał czas na piłkę, rower, na przesiadywanie na trawie z dziećmi sąsiadów, na robienie łuków z gałązek i zabawę w Indian. Chcę dać mu chociaż posmak dzieciństwa jakie miałam. Niedawno obserwowałam z przerażeniem dzieci w Warszawie które.... w wieku 8 lat nie umieją jeździć na rowerze za bardzo (nie wychodzą na rower- zbyt niebezpieczne a rodzice wracają z pracy już po zmroku...) które nie znają innych dzieci ze swojego bloku (jeżeli sa takowe wogóle..), za to mają full zajęć pozalekcyjnych..
Poza tym idzie oczywiście do szkoły państwowej. I to pomimo że stać mnie na prywatną (hehhe nie na sternika oczywiście ale na taką normalną prywatną). Za nic nie chciałabym wychowywać dzieci w sztucznym izolowanym środowisku dzieciaków z najbogatszych rodzin. Niech ma kolegów ze swojej dzielnicy :)

Pn cze 13, 2011 22:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]