Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 05, 2025 17:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 pytanie 
Autor Wiadomość

Post pytanie
Czy jeżeli się podoba mężczyźnie kobieta to grzech
i czy jeżeli się podnieci czy również to grzech

Cz lis 03, 2011 14:41

Post Re: pytanie
Generalnie jest wielkim grzechem i bezwstydem gdy kobieta podoba się mężczyźnie. Jest to obrzydliwe i wbrew naszej ludzkiej naturze.

Natomiast owo podniecenie jest zupełnie naturalne, natomiast od nas zależy czy do niego doprowadzamy myślami, czy raczej wzbraniamy się przed takimi wizjami jakie nie są dobre. W pierwszej chwili pojawia się pokusa i ciesz się jeśli się pojawia bo to oznak zdrowia, natomiast co z nią zrobisz dalej, jak rozwiniesz, lub zatrzymasz to już Twoja decyzja.

Cz lis 03, 2011 21:14
Cytuj:
Generalnie jest wielkim grzechem i bezwstydem gdy kobieta podoba się mężczyźnie. Jest to obrzydliwe i wbrew naszej ludzkiej naturze.

Ej ty Moderator!!!!
Nie rób chłopakowi wody z mózgu, bo jeszcze w to uwierzy...i zostanie gejem :lol:

Cz lis 03, 2011 21:17

a w sensie grzechu pomiędzy podnieceniem a masturbacja różnica jest ?
to ten sam grzech?

Pt lis 04, 2011 15:02

i czy jeżeli miałem niecyzste myśli moge przystąpić do komunii ?

Pt lis 04, 2011 15:39

W sprawach wiary nie ma tak że coś jest absolutnie zawsze złe, lub dobre. Nieraz podstawą są wszystkie okoliczności jakie towarzyszą temu co rozpatrujemy. Uświadom sobie jedno - nie możesz pytać obcych ludzi na forum o to czy to co Ty czułeś, myślałeś lub robiłeś jest złe czy dobre bo niby skąd ktoś ma to wiedzieć? Prosty przykład - przeklnąłem w gronie kolegów, popełniłem grzech? Powiesz mi że tak, a ja powiem Ci że wcale nie, bo użyłem danego słowa w dyskusji naukowej na temat pochodzenia i znaczenia wulgaryzmów w naszym języku. Sam musisz rozeznać czy to co zrobiłeś jest grzechem czy nie. Jest oczywistym że widok ładnej kobiety zwraca uwagę każdego zdrowego męzczyzny, więc jest to od nas niezależne. To na co nie mamy wpływu nie może być grzecem bo grzechem jest coś co robimy dobrowolnie i w pełni świadomie. Ty masz wpływ na to co zrobisz dalej - pomyślisz o kobiecie że jest ładna, lub zaczniesz sobie układać scenariusz grzesznych czynów jakie z nią chciałbyś popełnić.

Pomiędzy podnieceniem (po raz trzeci zastrzegam - zależy czy przypadkowe, czy celowo wywołane) a masturbacją jest różnica.

Pt lis 04, 2011 17:27

WIST napisał(a):
Jest oczywistym że widok ładnej kobiety zwraca uwagę każdego zdrowego męzczyzny, więc jest to od nas niezależne. To na co nie mamy wpływu nie może być grzecem bo grzechem jest coś co robimy dobrowolnie i w pełni świadomie. Ty masz wpływ na to co zrobisz dalej - pomyślisz o kobiecie że jest ładna, lub zaczniesz sobie układać scenariusz grzesznych czynów jakie z nią chciałbyś popełnić.

Pomiędzy podnieceniem (po raz trzeci zastrzegam - zależy czy przypadkowe, czy celowo wywołane) a masturbacją jest różnica.

faktycznie jezeli to się zacznie ale w miare szybko skonczy i nie dojdzie do masturbacjii chyba jest innaczej brane pod uwage

Pt lis 04, 2011 19:08

Nie wiem jak jest brane pod uwagę. Ja spowiadam się z tego co uważam za szkodliwe, za grzech. I jeśli masz problem z masturbacją to według mnie wszystko co z tym związane, np myśli mogą prowadzić do tego grzechu. Takie myśli w innej sytuacji marginalne, nabierają innego znaczenia. Ale nie jest moim celem zamieszać Ci w głowie, po prostu staraj się rozeznać nie sztywnymi regułami, ale sercem.

Pt lis 04, 2011 19:48

ważne jest ze niedoszło do mastrubacjii

Pt lis 04, 2011 20:06

I tak i nie. Ważne że wygrałeś, ale innych rzeczy nie można pomijać jako nieważne.

Pt lis 04, 2011 21:22

WIST napisał(a):
ale innych rzeczy nie można pomijać jako nieważne.

czyli...?

So lis 05, 2011 7:14

Czyli że nie wystarczy radość z tego że nie doszło do masturbacji.

So lis 05, 2011 18:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]