Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 21:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Czy Ojciec Knotz się myli? 
Autor Wiadomość
Post Czy Ojciec Knotz się myli?
Niedawno trafiłem na stronę ks. Pawła Leksa, SCJ (http://lp33.de/strona-lp33/index.html) zatytułowaną "By miłość - MIŁOŚCIĄ była. Miłości - rozwiązania ludzkie a Boże". Jest bardzo bogata w treści związane z miłością małżeńską i seksem.

Na stronie można także znależć dokument (54 strony!) nt. książki o. Knotza "Seks jakiego nie znacie. Dla małżonków kochających Boga" (Święty Paweł 2009), w którego wprowadzeniu ks. Paweł pisze "Ośmielam się wystąpić z moimi uwagami etyczno-dogmatycznymi w nawiązaniu do powyższej, kolejnej książki O.Ksawerego Knotz'a". Kończy natomiast słowami "Piszący tu autor sądzi, że jest rzeczą zdumiewającą, jak w ogóle omówiona książka w takiej postaci, w jakiej została opublikowana i szeroko rozreklamowana, mogła doczekać się ... 'Imprimatur' Władzy Kościoła w Polsce. Wygląda na to, że zarówno 'Nihil Obstat', jak i 'Imprimatur' zostały udzielone ... 'na wiarę', bez zagłębienia się w treść książki."

Zachęcam do lektury i ew. dyskusji, bo wygląda na to, że mamy kolejny problem ..

Pn wrz 28, 2009 10:38

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn wrz 28, 2009 10:57
Kto ma kolejny problem ?

Kto? Mogą go mieć czytelnicy wspomnianej książki, którzy są też użytkownikami tego Forum. Może dmucham "na zimne", ale:

"Niniejsze uwagi zostały przesłane tak jak brzmi ich poniżej umieszczony tytuł - jako 'Prywatne zdanie o kolejnej książce O.Ks. Knotza' w pierwszej połowie maja 2009 r. do zasadniczych Odpowiedzialnych Osób Kościoła Katolickiego w Polsce. Autor niniejszej strony sądzi, że może się okazać rzeczą pożyteczną, by te 'prywatne uwagi' dotarły do szerszego grona P.T. Czytelników - jako ostrzeżenie przed deformacją Nauczania Kościoła: Jednego-Świętego-Powszechnego-Apostolskiego".

Pn wrz 28, 2009 11:42

Ja nie widzę tu żadnego problemu. Nihil Obstat i Imprimatur mają znaczenie decydujące. Co nie znaczy, że nie można pozycji nimi opatrzonych krytykować. Ale czemu to miałby być problem ? Czy dyskusja jest problemem ?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn wrz 28, 2009 11:51

Wystarczy poczytać stronę ks. Leksa i zwrócić uwagę na jego fobiczne wypowiedzi nt. seksualności, nawet tej małżeńskiej, a stanie się jasne, że nie mógł napisać inaczej o "chrześcijańskiej kamasutrze" o. Knotza. On po prostu jej nie rozumie. Szkoda tylko, że przez swoje teksty mąci młodym ludziom w głowach...

Pn wrz 28, 2009 19:35
Wystarczy poczytać stronę ks. Leksa i zwrócić uwagę na jego fobiczne wypowiedzi nt. seksualności, nawet tej małżeńskiej, a stanie się jasne, że nie mógł napisać inaczej o "chrześcijańskiej kamasutrze" o. Knotza. On po prostu jej nie rozumie. Szkoda tylko, że przez swoje teksty mąci młodym ludziom w głowach...

Jeśli jest tak, jak piszesz, aczkolwiek wg mnie, autor opiera się na nauczaniu Kościoła, a zwłaszcza JP II, to myślę sobie, że po to jest to Forum, aby takie przypadki komentować. I pokazywać, gdzie jest mącenie.

Pn wrz 28, 2009 21:40

Color napisał(a):

Jeśli jest tak, jak piszesz, aczkolwiek wg mnie, autor opiera się na nauczaniu Kościoła, a zwłaszcza JP II, to myślę sobie, że po to jest to Forum, aby takie przypadki komentować. I pokazywać, gdzie jest mącenie.

To dziwne bo Knotz chyba też się opiera na nauczaniu Kościoła, a zwłaszcza JPII. :S

Wt wrz 29, 2009 10:38

BTW czy tylko mnie bawi to w jaki sposób ten ksiądz podchodzi do tematu? Napisać tekst na 55 stron tylko dlatego, że jakaś wizja seksu mu się nie spodobała. Trzeba mieć naprawdę wiele wolnego czasu i kompletny brak poważnych problemów na głowie.

Zazdroszczę.

Wt wrz 29, 2009 10:44

Cytuj:
Nie podjąłem się dodatkowej pracy zeskanowania całości, by komputerowo obliczyć – we wszystkich modyfikacjach powtarzanego, odrazę wzbudzającego wyrażenia: „seks”, „współżycie seksualne”, „orgazm”.

Wszyscy widzimy z kim mamy do czynienia. ;]

Wt wrz 29, 2009 10:45

Cytuj:
W odbiorze przeciętnego Polaka wyrażenie „seks” kojarzy się z rynsztokowym podejściem do poruszanej rzeczywistości. Nic dziwnego, że w języku etyki – rzeczownik ‘seks’ doskonale określa prymitywne, grzeszne użycie ciała płciowego; płciowość od strony anty-wartości. Gdzie w każdym razie nie będzie chodziło o ludzkie, ani tym bardziej sakramentalne przeżywanie wzajemnej bliskości małżeńskiej, a o folgowanie namiętności-pożądliwości ciała.

Chyba nie jestem przeciętnym Polakiem. ;/

Cytuj:
Osobiście nigdy nie używam ani w mowie, ani w piśmie słowa ‘seks’ – z wyjątkiem przypadków, gdy trzeba mówić o grzechu w zakresie płciowości. Nigdy też nie używam zwrotu „współżycie seksualne”. Czyżby na określenie wyrażanego sobie oddania i miłości między małżonkami nie znalazło się lepsze określenie, które by lepiej oddawało fakt zjednoczenia małżeńskiego, a nie eksponowało seks-dla-seksu?

Biedny ten człowiek jest. ;<

Boi się używania wprost słowa "seks", uważa seks oralny za odrazę. Imo ten człowiek może być nieco chory. :S

Ew. tak jak wielcy wieszcze wyprzedzali swoją epokę tak on nie pasuje do naszej epoki. ;]

Wt wrz 29, 2009 10:51

czytalam ksiazke o.knotza. jestem mezatka i teologiem z wyksztalecnia. nie doszukalam sie w tej ksiazce nic niekatolickiego, nic sprzecznego z nauczaniem Kosciola. nie ma tam rowniez zadnych nowatorskich problemow ani rozwiazan dla nich- jedyna roznica polega na tym, ze wreszcie ktos o nich glosno mowi i daje jasna odpowiedz zadajacym pytania malzonkom.
chetnie przeczytam i ksiazke ks.Leksa i tym bardziej tekst dotyczacy ksiazki o.Knotza. jesli zasadniczym problemem jest uzywanie "grzesznej" terminologii typu "seks" to :shock:
jedyne z czym sie moge zgodzic to to, ze nie kazdemu czytajacemu moze pasowac bezposredni styl Knotza, jego czasem obrazowe opisy tego co dzieje sie w malzenskiej alkowie (oczywiscie nie dla samego opisu ale dla ukazania glebszej tresci jaka niesie za soba zespolenie malzenskie), pisanie jasno i dosadnie o detalach sfery intymnej o ktorej niektorzy nie lubia gadac nawet z wlasnym mezem.to kwestia estetyki, wrazliwosci, stylu. ale nie znaczy to, ze tresci w ksiazce zawarte kloca sie z nauczaniem KK! wrecz przeciwnie- o.Knotz jest bardzo radykalny i wierzacy,wszystko o czym pisze, ma trwale zakorzenienie w teologii katolickiej i opiera sie glownie na refleksji nad dzielem Boga Stworcy jakim jest ludzkie cialo.
ciekawa jestem jakie jeszcze zarzuty zawarl ks. lenks wobec ksiazki o.knotza, mozesz rozwinac temat?

Wt wrz 29, 2009 11:22

ciekawa jestem jakie jeszcze zarzuty zawarl ks. lenks wobec ksiazki o.knotza, mozesz rozwinac temat?

Nie czytałem całego, przejrzałem ino trochę, dalej już nie miałem siły.

http://lp33.de/downl-pl/knotz.zip przejrzyj sama. ;P

Wt wrz 29, 2009 12:17
Miałam okazję być na rekolekcjach o.Leksa- to przemiły staruszek- na pewno ma b.dobre intencje, ale tez byłam kiedyś poruszona zawartością jego strony... :-(

może nawet ma rację- ale język jest jakiś dziwny... :-(

Wt wrz 29, 2009 13:27

Cytuj:
W odbiorze przeciętnego Polaka wyrażenie „seks” kojarzy się z rynsztokowym podejściem do poruszanej rzeczywistości. Nic dziwnego, że w języku etyki – rzeczownik ‘seks’ doskonale określa prymitywne, grzeszne użycie ciała płciowego

Chyba nie jestem przeciętnym Polakiem. ;/

Wiesz - ja też chyba nie.
Żyję już parę lat na tym świecie jako osobnik dojrzały płciowo i emocjonalnie a tu takie kwiatki. :shock:

Jeszcze coś co zwróciło moją uwagę jako nowość - nawet źródła kościelne, z którymi miałem styczność nie stawiają prezerwatywy jako środka poronnego:
PL napisał(a):
Dosyć dziwne jednak, O.Knotz zdaje się nie wiedzieć o działaniu poronnym prezerwatywy. ...Na poronne działanie prezerwatywy wskazują coraz dobitniej badania naukowe minionych kilkunastu lat. Chodzi oczywiście o te prezerwatywy (la-teksowe itp.), które wewnątrz są wyściełane środkami plemnikobójczymi (to zaś jest zasadą w przypadku prezerwatyw...).
Wszystkie te środki, m.in. właśnie prezerwatywy, uszkadzają plemniki. Jeśli owe już nie w pełni sprawne plemniki wejdą w kontakt z wydzieliną śluzową zasadową dni możliwości poczęcia, wędrują one dalej – i w zasadzie mogą doprowadzić do zaplemnienia-zapłodnienia. Niemniej ich uszkodzenie wpływa zdecydowanie na szanse przeżycia zaistniałej zygoty.
– Do tego dołącza się uszkodzające działanie tych samych środków plemnikobójczych, transportowanych w wydzielinie śluzowej dni płodności – na komórkę jajową, która również ulega uszkodzeniu.
...informacja o poronnym działaniu prezerwatywy dociera stopniowo do coraz szerszych kręgów.

No nie wiem - z taką interpretacją wcześniej się nie spotkałem.

Wt wrz 29, 2009 13:30

Tekst o prezerwatywach powinien na stałe zagościć w szkołach na zajęciach z języka polskiego jako idealny przykład nadinterpretacji.

Wt wrz 29, 2009 13:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona