Aborcja - kontrowersyjna wystawa; czy cel uswięca srodki?
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Aborcja - kontrowersyjna wystawa; czy cel uswięca srodki?
Znów jednym z tematów poprzednich dni była kontrowersyjna wystawa "Stop Aborcji" Fundacji Pro - prawo do życia. W Poprzedniej było nawiązanie do Hitlera, w tej jest zestawienie 24-to tygodniowego dziecka wcześnie urodzonego i ciała dziecka po tzw. późnej aborcji w 24 tygodniu. Tak jak poprzednia wystawę, także i ta, jak można przeczytać na wp, usunięto. Przypominam, ze w Polsce dozwolona jest aborcja w szczególnych przypadkach. Czy uważacie, że cel przyswięca srodki i ze można domagać się prawa do takich wystaw bez zadnej ochrony, kontroli oglądających? Czy takie wystawy nie wpłyną na dziecko? Czy chcielibyście aby taką wystawę obejrzało bez kontroli, nadzoru, wyjasnienia wasze dziecko np. w drodze do szkoły, na boisko czy koleżanki/kolegi?
|
| Pn maja 14, 2012 11:11 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Aborcja - kontrowersyjna wystawa; czy cel uswięca srodki
Zacytuję opinię "pani psycholog" nt, tego, czy dzieci mogą oglądać takie wystawy, czy nie: Cytuj: W swojej "Opinii psychologicznej" pani Beata Rusiecka, psycholog i psychoterapeuta w sposób kompleksowy ukazuje brak związku pomiędzy oglądaniem wystawy przez dzieci a rzekomym urazem psychicznym. Podkreśla natomiast, że dzieci odnoszą się jedynie do tego co i w jaki sposób wytłumaczą im rodzice.
Fragmenty opinii psychologicznej:
(dzieci do lat 3)
Biorąc pod uwagę rozwój myślenia, uwagi, pamięci dziecka do trzeciego roku życia należy stwierdzić, że nie rozumie ono czym jest martwe ciało i śmierć. Reakcje dzieci do trzeciego roku życia zależą wyłącznie od reakcji rodziców. Oglądanie zdjęć nie stanowi urazu.
(dzieci w wieku 4-7 lat)
Dzieci w wieku przedszkolnym ze względu na poziom rozwoju umysłowego nie będą postrzegały wystawy jako zagrażającej. Może ona wzbudzić ich ciekawość i mogą chcieć wyjaśnień od osób bliskich.(?) Sposób wyjaśnienia przez dorosłych, zasadniczo wpłynie na sposób przyjęcia przez dziecko treści wystawy.
(dzieci w wieku 11-12 lat)
O ile zabraknie opinii i obecności dorosłych w życiu dziecka, negatywnie odbierze ono fakt zachowania faktu zabójstw, aborcji w tajemnicy przed nim. Utrzymywanie tajemnic (tabu) przed starszymi dziećmi negatywnie wpływa na ich zaufanie do dorosłych. Większych głupot w życiu nie czytałam. Ta kobieta chyba nie ma zielonego pojęcia o tym jak funkcjonuje u dziecka wyobraźnia!!! Dzieciom naprawdę niewiele potrzeba, żeby dręczyły je koszmary i nie mogły zasnąć. I bez względu na to, co im powiedzą rodzice! Jak niby JAK dzieci mają nie przerażać zdjęcia abortowanych, porozrywanych płodów?! Nigdy w życiu nie pozwoliłabym dzieciom oglądać takiej wystawy. Nie powinno ich się robić publicznie, na ulicy.
|
| Pn maja 14, 2012 11:51 |
|
 |
|
jesienna
|
Kozioł napisał(a): Znów jednym z tematów poprzednich dni była kontrowersyjna wystawa "Stop Aborcji" Fundacji Pro - prawo do życia. W Poprzedniej było nawiązanie do Hitlera, w tej jest zestawienie 24-to tygodniowego dziecka wcześnie urodzonego i ciała dziecka po tzw. późnej aborcji w 24 tygodniu. Tak jak poprzednia wystawę, także i ta, jak można przeczytać na wp, usunięto. Przypominam, ze w Polsce dozwolona jest aborcja w szczególnych przypadkach. Czy uważacie, że cel przyswięca srodki i ze można domagać się prawa do takich wystaw bez zadnej ochrony, kontroli oglądających? Czy takie wystawy nie wpłyną na dziecko? Czy chcielibyście aby taką wystawę obejrzało bez kontroli, nadzoru, wyjasnienia wasze dziecko np. w drodze do szkoły, na boisko czy koleżanki/kolegi? A gdyby pacyfiści zrobili w miejscu publicznym wystawę w proteście przeciwko wojnie? pourywne kończyny, rozprute brzuchy, jelita na wierzchu rozstrzaskane czaszki, rozprysnięte po strzale w głowę mózgi zmiażdżeni ludzie.... (- jednym słowem masę zakrwawionego mięsa)
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
| Pn maja 14, 2012 11:54 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Uważam, że takie wystawy są mocno nie na miejscu, właśnie to mnie totalnie ZNIECHĘCA do ruchów pro-life. Mam dwoje dzieci i naprawdę nie mam ochoty aby np. w drodze do szkoły coś takiego zobaczyły, jest to drastyczne, ja też nie oglądam bo i po co własciwie? Takie wystawy są jak bilboardy aby zmusić do spojrzenia na nie, to jest chore.
|
| Pn maja 14, 2012 11:54 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
jesienna napisał(a): A gdyby pacyfiści zrobili w miejscu publicznym wystawę w proteście przeciwko wojnie?pourywne kończyny, rozprute brzuchy, jelita na wierzchu rozstrzaskane czaszki, rozprysnięte po strzale w głowę mózgi zmiażdżeni ludzie.... (- jednym słowem masę zakrwawionego mięsa) No właśnie dla mnie jest to porównywalne do scen wojennych - również taka wystawa pacyfistów byłaby jak dla mnie chora - tak samo jak wystawy antyaborcyjne. Akurat takie wystawy do mnie nie przemawiają tylko jak już napisałam zniechęcają do ruchów pro-life. Uważam, że ten kto robi takie wystawy ma mocno poprzestawiane w głowie.
|
| Pn maja 14, 2012 11:57 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Margaret_ka napisał(a): Nigdy w życiu nie pozwoliłabym dzieciom oglądać takiej wystawy. Nie powinno ich się robić publicznie, na ulicy. Jestem podobnego zdania. Opinia pani psycholog jest czysto "kliniczna", tzn taka gdy nie ma innych skojarzeń, doświadczeń, powiazan z odbytymi przezyciami, zinterpretowanymi obrazami czy obserwacjami reakcji innych. A jednak i ona podkreśla bardzo rolę dorosłych, a tu dziecko jest narażone na treść bez NASZEGO komentarza i reakcje, opinie przypadkowych osób. jesienna napisał(a): A gdyby pacyfiści zrobili w miejscu publicznym wystawę w proteście przeciwko wojnie?
pourywne kończyny, rozprute brzuchy, jelita na wierzchu rozstrzaskane czaszki, rozprysnięte po strzale w głowę mózgi zmiażdżeni ludzie.... (- jednym słowem masę zakrwawionego mięsa) I tu jestem tego samego zdania. Chociaż w dzisiejszych czasach, gdybym pokusił się o skalowanie, gdy takie przekazy są częste i nie są takim zaskoczeniem, obecne sa nie tylko w mediach ale także w filmach czy grach, to oceniłbym jako mniej kontrowersyjny. Z czasem zobojętniamy na takie przekazy, dlatego niektórzy sięgają po tak drastyczne obrazy. Jednak wg mnie chodnik nie jest na to dobrym miejscem.
|
| Pn maja 14, 2012 12:01 |
|
 |
|
jesienna
|
A jak aborcja byłaby bardziej "estetyczna" to nie byłaby zła? To odwracanie uwagi od sedna problemu.
_________________ informuję, że nieużywanie dużych liter przeze mnie nie wynika absolutnie z braku szacunku dla kogokolwiek ale jest przede wszystkim spowodowane szybkoscią z jaką piszę (oraz czasem pewnymi problemami z klawiaturą), proszę o wyrozumiałość.
|
| Pn maja 14, 2012 12:13 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
jesienna napisał(a): A jak aborcja byłaby bardziej "estetyczna" to nie byłaby zła? To odwracanie uwagi od sedna problemu. Nie o to chodzi, czy aborcja jest estetyczna, czy nie jest, ale o szokujący przekaz informacji. Nie zrobisz bajki na dobranoc w takim stylu, prawda? a bajki także sa edukacyjne! Gdybysmy byli przyzwyczajeni do takiego przekazu i wszyscy traktowali go obojętnie, a dzieci za nami, to nie miałyby one sensu istnienia. Posłużono sie takim obrazem właśnie dla wywołania szoku i kontrowersji! Jakis rok czy dwa lata temu był skandal, gdy dzieciom przedstawiono program o homoseksualizmie skierowany do zupełnie innej grupy. Było dużo o seksie analnym w tym z użyciem przeróżnych akcesoriów skórzanych, lateksowych i innych do ubierania i nie tylko. Przekaz był prawdziwy ale czy uważasz, ze dzieci powinny go odbierac bez zgody i kontroli rodziców? Posłużono się ta samą metoda : kontrowersją.
|
| Pn maja 14, 2012 12:23 |
|
 |
|
Johnny99
|
Moim zdaniem ta wystawa to akt desperacji.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Pn maja 14, 2012 12:26 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Moim zdaniem ta wystawa to akt desperacji. Też tak uważam i stronię od desperatów, wręcz podejrzewam, że desperaci mają jakieś zaburzenia.
|
| Pn maja 14, 2012 12:31 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Myślę, że dziećmi można/trzeba rozmawiać o takich sprawach, ale językiem dobranym do ich wieku, a nie takimi obrazkami! Czyli mówimy dziecku, że każde życie jest darem od Pana Boga, jest to prawo każdego od chwili jego zaistnienia w brzuszku mamy i tylko Pan Bóg jako dawca życia, ma prawo je odebrać. Dodajemy o zaufaniu, odpowiedzialności i gotowe! A nie pokazujemy jakieś chore zdjęcia  Mnie też to strasznie odrzuca od ruchów pro-life. W ogóle wszelkie wydarzenia epatujące taką "estetyką" uważam za chore. 20 lat a dalej potrafię mieć po czymś takim koszmary.
|
| Pn maja 14, 2012 13:12 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Margaret_ka napisał(a): Myślę, że dziećmi można/trzeba rozmawiać o takich sprawach, ale językiem dobranym do ich wieku, a nie takimi obrazkami! Czyli mówimy dziecku, że każde życie jest darem od Pana Boga, jest to prawo każdego od chwili jego zaistnienia w brzuszku mamy i tylko Pan Bóg jako dawca życia, ma prawo je odebrać. Dodajemy o zaufaniu, odpowiedzialności i gotowe! A nie pokazujemy jakieś chore zdjęcia  Mnie też to strasznie odrzuca od ruchów pro-life. W ogóle wszelkie wydarzenia epatujące taką "estetyką" uważam za chore. 20 lat a dalej potrafię mieć po czymś takim koszmary. Do tego wszystkiego dziecko na tematy aborcji uświadamia się dopiero w pewnym wieku po co za wcześnie? A co gdy 6-7 latek zobaczy takie coś i zacznie pytać, ja naprawdę nie chcę na tematy aborcji rozmawiać z tak małym dzieckiem. Co innego na temat przekazywania życia (pytania wynikały same jak byłam w ciąży z młodszym dzieckiem) . Uważam, że powinien być zakaz takich wystaw publicznie na rynkach, placach - właśnie ze względu na dzieci. Niech sobie robiąwystawy w Domu Kultury itp.
|
| Pn maja 14, 2012 13:54 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
A może ktos jest zwolennikiem takich wystaw? Chętnie posłucham argumentów za.
|
| Pn maja 14, 2012 13:55 |
|
 |
|
kropeczka_ns
|
ja również uważam że zadnych drastycznych zdjęć, filmów itp ze scenami zabójstw nieważne czy dorosłych czy dzieci nienarodzonych nie powinno się umieszczać w miejscach dostępnych dla dzieci. I zgadzam się z wami że nie chciałabym żeby moje małe dzieci widziały jakiekolwiek drastyczne sceny. Natomiast sądze że w odpowiednim wieku (mam na myśli licealistów, młodzież blisko 18-go roku życia) warto uświadomić czym naprawdę jest aborcja i że jest to masakra dokonana na ciele maleńkiego dziecka. Bo wiedzieć to trzeba, ale w odpowiednim wieku. Czy posłużyć się wtedy obrazem, czy tylko tłumaczyć to jest osobne pytanie, napewno obraz jest bardzo sugestywny. Ale tak jak wspomniałam na wszystko jest odpowiedni wiek, i tak jak pewne filmy są od 18 lat, tak i tego typu zdjęcia.
_________________ Ania
|
| Pn maja 14, 2012 19:30 |
|
 |
|
mareta
|
Desperacja jest uzasadniona, nadal miliony ludzi uważają,że jest to zabieg. czyli prawie nic takiego, ot - jakby ekstrakcja zęba... Czasami dopiero akt desperacji trafi do ludzi.
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
| Pn maja 14, 2012 19:37 |
|
|
|