Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz kwi 24, 2025 13:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Czystość małżeńska odpowiedzcie pls 
Autor Wiadomość

Post Czystość małżeńska odpowiedzcie pls
Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus,
W którym miejscu KKK mówi o czystości przedmałżeńskiej? Proszę o podanie konkretnych punktów.

Wt cze 15, 2021 17:55
Post Re: Czystość małżeńska odpowiedzcie pls
A kolega stracił rączki w partyzantce i nie może wziąć do ręki katechizmu?
To jest forum dyskusyjne a nie pomoc w odrabianiu zadań domowych z lekcji religii.

Śr cze 16, 2021 6:49

Szukałem, ale nie mogłem znaleźć odpowiedzi w KKK. Poza tym proszę o zachowanie postawy katolickiej w swoich wypowiedziach.

Cz cze 17, 2021 16:00

xxministrantxx napisał(a):
Szukałem, ale nie mogłem znaleźć odpowiedzi w KKK. Poza tym proszę o zachowanie postawy katolickiej w swoich wypowiedziach.

Ty żyjesz na bezludnej wyspie? to nie ma możliwości żeby sie o to spytać jakiego księdza? słyszałeś o czymś takim jak nauki przedmałżeńskie? tam również można sie spytać o to wszystko.

Cz cze 17, 2021 16:18
Co za mlodziez dzisiaj! Nawet szukac w googlu nie potrafia.

https://www.teologia.pl/m_k/kkk1s20.htm

U gory masz litery alfabetu i szukasz tam listy hasel na dana litere.
Reszte musisz zrobic sam. Przy okazji rada: zapoznaj sie z trescia, a nie tylko numery spisz.

Cz cze 17, 2021 18:05

Czystość małżeńska to temat, który może być rozpatrywany z różnych perspektyw – moralnej, religijnej, kulturowej czy osobistej. Zakładam, że pytasz o moje zdanie w kontekście ogólnego rozumienia tego pojęcia. Ragdoll Hit

Pn mar 24, 2025 7:43

Bóg , co wymyślił galaktyki, elektrykę, zorzę polarną, RNA, protony, wirusy samouczące się miałby grzebać się w wątpliwych kryteriach "czystości" jakiegoś podrzędnego homo sapiens w odległej od centrum kosmosu Drodze Mlecznej ? Nie obrażajmy Go.

Pn mar 24, 2025 7:53

Witold33 napisał(a):
Bóg , co wymyślił galaktyki, elektrykę, zorzę polarną, RNA, protony, wirusy samouczące się miałby grzebać się w wątpliwych kryteriach "czystości" jakiegoś podrzędnego homo sapiens w odległej od centrum kosmosu Drodze Mlecznej ? Nie obrażajmy Go.
Bóg rządzi światem przez prawa natury, które są stale podtrzymywanie i kontrolowane prawami moralnymi, aby nie były naruszane. Wypowiada się w tej sprawie, jak to dziś czytają w świątyniach, także ustami Kościoła, który "spełnia posłannictwo jakby Boga samego, który przez nas udziela napomnień" (2Kor 5,20)
Czytaj tam więcej, Teraz, Witoldzie, już rozumiesz?

N mar 30, 2025 8:59

Nieczystość przed- w trakcie - i po małżenska napędzają przyrost naturalny. Służą podtrzymaniu gatunku.
I to jest najprawdopodobniej coś, co się Bogu podoba, bo nas w tym kierunku bogato obdarował. Cała reszta zgielku wokół alkowy i tego co pod koldrą - konfabulacje zawistnych celibantów.

N mar 30, 2025 9:07

Witold33 napisał(a):
Nieczystość przed- w trakcie - i po małżenska napędzają przyrost naturalny. Służą podtrzymaniu gatunku.
I to jest najprawdopodobniej coś, co się Bogu podoba, bo nas w tym kierunku bogato obdarował. Cała reszta zgielku wokół alkowy i tego co pod koldrą - konfabulacje zawistnych celibantów.
Nieczystość oznacza całą serię zboczeń przeciw seksualności, której celem jest przecież jakby udział człowieka w Boskim dawstwie życia.
Kościół uczy, że (choćby ciało powstało na drodze ewolucji) człowiecza duchowość (zwana duszą nieśmiertelną) każdej osoby jest osobnym darem Boga Stworzyciela.
Korzystanie z seksualności Bóg więc poddał pod swoje prawa moralne.

N mar 30, 2025 10:58

Nie manipulujmy. Nie mieszajmy dwóch rożnych systemów walutowych. Zboczenia, zresztą też przez Boga - ewolucję Jego dane, są wg KK takim samym grzechem, jak np. wspołzycie przed ślubem. Albo i mysli "nieczyste".
Oto jeden z takich horrendalnych przykładów:
https://mateusz.pl/pow/pow_990306.htm

Jeśli już chcesz obronić sensowność Nauk KK - wpierw poczytaj i nie manipuluj , podając okrojoną "prawdę".
Nie bądźmy jak Mejzy i Mateccy.

Pn mar 31, 2025 8:40

Witold33 napisał(a):
Nie manipulujmy. Nie mieszajmy dwóch rożnych systemów walutowych. Zboczenia, zresztą też przez Boga - ewolucję Jego dane, są wg KK takim samym grzechem, jak np. wspołzycie przed ślubem. Albo i mysli "nieczyste".
Oto jeden z takich horrendalnych przykładów:
https://mateusz.pl/pow/pow_990306.htm
Jeśli już chcesz obronić sensowność Nauk KK - wpierw poczytaj i nie manipuluj , podając okrojoną "prawdę". Nie bądźmy jak Mejzy i Mateccy.
Ty naprawde nie wiesz, jak i czym owocuje współżycie przed ślubem? Ile niechcianych i poniewieranych dzieci nieślubnych, ile dzieciobójstw na różnym etapie aborcji, niemowlęctwa lub dzieciństwa?
A myśli - mogą być uporządkowane lub nieuporządkowane, rodzące gwałty, wciskanie się w cudze małżeństwa i inne przestępstwa. Myśli prawie zawsze są przedsionkiem przestępstw i grzechów!
Nie wiesz o tym? Prawo nie ma do nich dostępu, ale o złych myślach i złej woli Pan Bóg wie.

Pn mar 31, 2025 9:53

Wiem, Atimeres, wiem. Widzę dookoła. Ale tak się już dawno porobiło, widać Nauki nieskutecznie udzielane, albo Zły znów namieszał. Więc skoro Wisły kijem się nie cofnie, stawianie nierealnych postulatów, przyzwyczajenie do nieszczerych spowiedzi, świętokradczych Komunii Świętych i podobnych myków jest jedną z przyczyn demoralizacji. To jak "harcerz" Dworczyk. W ferajnie zmusili harcerza klamać i lawirować - zcwelił się, zboczył i zaczął bajerować ludność lepiej niż nieharcerz. Słaby jest człowiek. I bardzo przewidywalny.

A tak całkiem szczerze - gdyby Stwórcy, Wielkiemu Inżynierowi n a p r a w d ę na tym, czy innym zależało - potrafiłby użyć bardziej skutecznej dydaktyki, niż straszenie piekłem.

Wt kwi 01, 2025 11:48

Witold33 napisał(a):
Wiem, Atimeres, wiem. Widzę dookoła. Ale tak się już dawno porobiło, widać Nauki nieskutecznie udzielane, albo Zły znów namieszał. Więc skoro Wisły kijem się nie cofnie, stawianie nierealnych postulatów, przyzwyczajenie do nieszczerych spowiedzi, świętokradczych Komunii Świętych i podobnych myków jest jedną z przyczyn demoralizacji. To jak "harcerz" Dworczyk. W ferajnie zmusili harcerza klamać i lawirować - zcwelił się, zboczył i zaczął bajerować ludność lepiej niż nieharcerz. Słaby jest człowiek. I bardzo przewidywalny.
A tak całkiem szczerze - gdyby Stwórcy, Wielkiemu Inżynierowi n a p r a w d ę na tym, czy innym zależało - potrafiłby użyć bardziej skutecznej dydaktyki, niż straszenie piekłem.
No cóż, czekoladek rozdawać nie umiał i dotąd nie umie, tylko postulaty: nie zabijaj, nie cudzołóż, nie kradnij, nie mów fałszywego świadectwa, czcij ojca i matkę,,, Takie to wszystko nieskuteczne, "nieżyciowe"...

.

Wt kwi 01, 2025 16:37

Tu akurat mówimy o "nieczystości". Całkowicie nieskuteczna dydaktyka.

Śr kwi 02, 2025 7:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona