Ukarać rodzica - ukarać dziecko?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Ukarać rodzica - ukarać dziecko?
Temat wydzielony z wątku "Jaki jest najlepszy sposób na przekazanie wiary dzieciom?" viewtopic.php?t=4762
angua
funeral napisał(a): Jak wspomniałem, kiedyś prawo i w tym nienormalnym kraju zostanie dostosowane do cywilizowanego świata i wtedy może się znowu spotkamy. W zakładach karnych też są wychowawcy.
A to, co my na tym Forum robimy - to staramy sie propagować taki model wychowania i wychowywać nasze dzieci w taki sposób, by nasze Dziecko nie dostało się do zakaldu poprawczego...
Zauważ to, funeralu ...
No cóż - rację ma Beli, pisząc do czego te wszelkiego rodzaju nowoczesne "metody wychowawcze sie nadają - jęzeli zakłady poprawcze są coraz bardziej przepełnione ... 
|
Wt sie 23, 2005 22:55 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A to, co my na tym Forum robimy - to staramy sie propagować taki model wychowania i wychowywać nasze dzieci w taki sposób, by nasze Dziecko nie dostało się do zakaldu poprawczego...
Ależ mi ddv nie chodzi o dzieci.
Chodzi mi o Was i o to, że z utęsknieniem czekam na prawo, które bijących dzieci rodziców będzie skutecznie pozbawiało takiej możliwości izolując tychże rodziców w zakładach karnych.
|
Śr sie 24, 2005 6:04 |
|
 |
elka
|
Cytuj: Chodzi mi o Was i o to, że z utęsknieniem czekam na prawo, które bijących dzieci rodziców będzie skutecznie pozbawiało takiej możliwości izolując tychże rodziców w zakładach karnych.
a dających dziecku klapsa też?
i co z dziećmi, którym zabiorą rodziców? weźmiesz je pod opiekę w zakładzie wychowawczym?
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
Śr sie 24, 2005 6:28 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jakby nie patrzec, wiele rodzin w Polsce dzieci nie powinno wychowywac... najgorsze jest w Polsce zaleznosc (nie zawsze coprawda spelniona): im wiekszy dol spoleczny, tym wiecej dzieci.
Tylko tak jak zauwazyla elka: najpierw sensowne domy dziecka, rodziny zastepcze, osrodki wychowawcze. Potem mozemy sie za takie rodziny zabrac.
Crosis
|
Śr sie 24, 2005 8:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Chodzi mi o Was i o to, że z utęsknieniem czekam na prawo, które bijących dzieci rodziców będzie skutecznie pozbawiało takiej możliwości izolując tychże rodziców w zakładach karnych.
To pisze osoba, która jest przeciwna wszelkim formom przymusu fizycznego.
Dzcecko dostanie klapsa...rodzic pójdzie do więzienia...a dziecko do zakładu wychowawczego....gdzie wkrótce nabawi sie choroby sierocej.
Jakże humanitarne prawo chca nam co niektórzy zafundowac.....czysta OBŁUDA.
[...] - angua
|
Śr sie 24, 2005 9:28 |
|
|
|
 |
elka
|
Cytuj: Tylko tak jak zauwazyla elka: najpierw sensowne domy dziecka, rodziny zastepcze, osrodki wychowawcze. Potem mozemy sie za takie rodziny zabrac.
crosis, a gdzie ja cos takiego napisalam? 
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
Śr sie 24, 2005 13:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Crosis, funeral !
A tymczasem psychologowie biją na alarm i twierdzą, ze lepsza nawet gorsza rodzina od najlepszego domu dziecka czy zakładu poprawczego ...
NIKT nie wymyślił nic lepszego od wychowania w rodzinie.
|
Śr sie 24, 2005 17:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak... nikt nie wymyslil nic lepszego od wychowania w rodzinie - z tym sie zgadzam.
Kwestia jest taka: jak mieszkasz w duzym miescie, przejdz sie po starych kamienicach. W sensie wejdz na podworza i popatrz. Potem zajdz do okolicznych "dolinek" i tez popatrz.
A potem pojedz na zabite dechami wsie na wschodzie polski i polaz po mniejscwych pijalniach wina.
I jak zobaczysz brudne, glodnie dzieciaki, za raczke wyciagajace pijanych rodzicow z takiego miejsca, pomysl - czy to jest lepsze od rodziny zastepczej?
ze lepsza nawet gorsza rodzina od najlepszego domu dziecka czy zakładu poprawczego ...
Pomysl, do jakiego stopani mozna nazwac rodzine gorsza
Bo ja wiele takich scen widzialem i powiem Ci, ze w wielu przypadkach, nawet we wsi z ktorej pochodze nie zastanawialbym sie nawet. Pewni ludzie nie powinni wychowywac dzieci.
Ale aby im te dzieci zabrac, trzeba miec dla nich przygotowana alternatywe. Ktorej w Polsce nie ma.
Crosis
|
Śr sie 24, 2005 18:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: a dających dziecku klapsa też? TAK, od tygodnia o tym piszę. Cytuj: i co z dziećmi, którym zabiorą rodziców? weźmiesz je pod opiekę w zakładzie wychowawczym? Jak mają mieć rodziców, którzy się nad nimi znęcają, to lepiej, żeby nie miały wcale. Cytuj: A tymczasem psychologowie biją na alarm i twierdzą, ze lepsza nawet gorsza rodzina od najlepszego domu dziecka czy zakładu poprawczego ... OOOOOO!!!!!!!!!!!!! Kolejna rewelacja! Skąd te informację, ddv??? Czy według Ciebie lepiej, żeby tatuś gwałcił swoje sześcioletnie córki a mamusia przygotowywała je do prostytucji i w wieku 12 lat oddawała za pieniądze "wujkom" ??? Żeby synek w wielu 5 lat chodził z tatusiem "na robotę" i pił wódkę??? Genialny pomysł, ddv. Faktycznie, to lepsze od najlepszego domu dziecka. Cytuj: NIKT nie wymyślił nic lepszego od wychowania w rodzinie.
W jakiej rodzinie????????/
|
Cz sie 25, 2005 6:18 |
|
 |
angua
|
Temat, jak widać, wydzieliłam. Jednak apeluję o nieco rozsądku i nie sprowadzanie dyskusji do absurdu poprzez płynne przechodzenie od klapsów do rodzin patologicznych rzeczywiście znęcającymi się nad dziećmi czy nawet wykorzystującymi je.
Bo o zapomnienie o wzajemnych animozjach już prosić pewnie nie mogę...? 
Pozdrawiam 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Cz sie 25, 2005 9:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Funeral!
Mylisz pojęcia - pojedynczy klaps to nie "znęcanie się" nad dzieckiem - mówliśmy juz o tym.
I jeszcze raz prosze - nie stawiaj znaku równości pomiędzy rodzinami czysto patologicznymi od zwykłych przeciętnych rodzin, w których panuje Miłość. Ostra, wymagająca - lecz Miłosierna.
Czym jest Miłość dla Chrzescijania - podawałem Ci już w poście:
viewtopic.php?p=98247#98247
A do tego, co napisałem dodam jeszcze:
Cytuj: "Dzieci, bądźcie posłuszne rodzicom we wszystkim, bo to jest miłe w Panu." Ojcowie, nie rozdrażniajcie waszych dzieci, aby nie traciły ducha.
Kol 3:20-21
Zatem - jeżeli klaps to oznaka poważnego zniecierpliwienia Rodziców wobec krnąbności dziecka - to jest to tylko forma naprowadzania na dobrą drogę - a nie znęcanie się nad dzieckiem.
I wcale nie musi być oznaką "znęcania się nad dzieckiem " jak to próbujesz wnawiać, funeralu ...
Wcale też nie musi być zaprzeczeniem Miłości- wręcz odwrotnie ...
|
Pt sie 26, 2005 14:37 |
|
 |
Wanda
|
Niech mi ktoś wyjaśni: jak najlepiej nauczyć dziecko, że nie wolno bić kolegów? Może wymierzając mu porządnego klapa w tyłek?
_________________ Oszukać diabła nie grzech...
|
So sie 27, 2005 22:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jak prośby, perswazje i inne metody nie pomogą ...
|
So sie 27, 2005 23:18 |
|
 |
Wanda
|
Acha - zapobiegać przemocy przemocą... Fantastyczne! Przecież wymierzając dziecku karę cielesną dajemy tym samym znak, ze przemoc jest dopuszczalna, bicie jest jak najbardziej na miejscu, tyle, ze ma być stosowane w wybranych sytuacjach.
Nigdy nie zapomnę czytanki w podręczniku do języka polskiego w czwartej klasie podstawówki pt. "Opis ciotki". Jak znajdę gdzieś w kącie, zeskanuję i wkleję...
_________________ Oszukać diabła nie grzech...
|
So sie 27, 2005 23:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zamiast wklejać nie wiadomo co - lepiej powiedz co zrobić z wymuszającym swoje zdanie na rodzicach małym tyranem - na którym żadne inne metody nie skutkują ...
|
So sie 27, 2005 23:36 |
|
|
|