Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 13:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Fałszywe miłosierdzie szkodzi instytucji małżeństwa 
Autor Wiadomość
Post Fałszywe miłosierdzie szkodzi instytucji małżeństwa
W czasie dorocznej audiencji dla Roty Rzymskiej 29.01.2005 r. Jan Paweł II mówił o nadużyciach w procesach kanonicznych orzekających nieważność małżeństwa. Ojciec Święty zwrócił uwagę, że niesprawiedliwe, niezgodne z prawdą wyroki nie służą rozwiązywaniu problemów małżeńskich. Podkreślił, że nie należy ulegać lękowi przed prawdą, płynącemu czasami z obawy, by nie urazić ludzi. Aby działać sprawiedliwie, nie można kierować się fałszywym współczuciem. Stwierdził, że błędem jest deklarować nieważność małżeństwa, które się całkowicie rozpadły, powołując się na rzekome racje duszpasterskie...

Więcej na stronie KAI: http://e.kai.pl/?mid=00000000000000008925

Cz lut 03, 2005 9:51

Nawet jesli jakies malzenstwo bylo niewazne, mozna je uleczyc. Ale faktycznie za spawy zbyt blache siega sie po prosbe o uniwaznienie malzenstwa, zwykla klotnia i juz si eleci do kurii.

Cz lut 03, 2005 12:44

Nie sądzę, aby tak po zwykłej kłótni ludzie lecieli do kurii. Zazwyczaj o stwierdzenie nieważnosci małżeństwa występują osoby, które już są po rozwodzie i od dłuższego czasu nie tylko są skłócone, ale przede wszystkim nie żyją razem.

Cz lut 03, 2005 16:14

W takiej sytlacji tez istnieje laska boza.

Cz lut 03, 2005 22:23

moze warto przeczytac sobie co na temat nierozerwalnosci mlazenstwa podaje biblia i KPK wg Jana Pawła II mysle ze tak jest wszystko wystarczajaco wyjasnione

Pt lut 04, 2005 23:24
Wydaje mi się, że to skutek nadmiernego "relatywizmu moralnego" naszego społeczeństwa ...
Dla co niektórych ważniejszy staje się chyba "papierek" stwierdzający nieważnośc zawartego związku małżeńskiego niż właściwe podejście do Sakramentu :-(
Wydaje mi się, że proces ten będzie trwał tak długo, jak długo będzie panowała zgoda na "relatywizm moralny" wśród członków Kościoła.
Oraz jak długo nie będzie opracowany nowy model współczesnej rodziny chrześcjańskiej - dopasowanej do wymogów współczesnego świata ...
Ja osobiście (zgodnie z tym, co mam w swoim podpisie) proponowałbym oprzeć ten "nowy model rodziny" na tradycyjnym katolicyźmie (NIE BĘDĄCYM "LEFEBRYMEM !! ) oraz logicznym pojmowaniu zasad Wiary i systematycznym wcielaniu tych zasad w życie ...
Pozdrawiam :)

N lut 06, 2005 12:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 6 ]