Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 18:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Niezgoda na małżeństwo kościelne, a chrzest dziecka 
Autor Wiadomość

Post Niezgoda na małżeństwo kościelne, a chrzest dziecka
Witam,

Niebawem, w jednej z wrocławskich parafii dojdzie do chrztu dziecka mojego serdecznego przyjaciela.
Niestety, od prawie roku przyjaciel żyje na skraju załamania nerwowego, jako iż matka dziecka za radą własnej matki, zerwała z nim wszelkie dobre kontakty.
Właściwym ratunkiem dla sytuacji byłby choćby ślub kościelny, którego na zawarcie którego nie zgadzają się jednak matka i babcia dziecka, ograniczając przy tym ojcu kontakty z synem.
Jaki jest sens chrztu, skoro matka i babcia postępuję wbrew etyce chrześcijańskiej?
Czy możliwa jest niezgoda ojca dziecka na zawarcie chrztu, jeśli matka nie zgodzi się na uprzedni ślub?

Mam już swoje lata, i sytuacja wydaje mi się absurdalna.
Przyjaciel pochodzi z ubogiej rodziny, jest pracownikiem fabryki.
Rodzina matki dziecka to przedstawiciele inteligencji miejskiej. Związek przyjaciela z matką dziecka uważają za mezalians.

Cz sie 11, 2011 12:21

Post Re: Niezgoda na małżeństwo kościelne, a chrzest dziecka
Sytuacja rzeczywiście absurdalna, a przede wszystkim niezmiernie trudna i na pewno bolesna dla Twojego przyjaciela. A także niezdrowa dla dziecka.

Nie pochwalam, oczywiście, zachowania matki i babci dziecka, aczkolwiek namawianie do ślubu kościelnego za pomocą szantażu (i to w dodatku szantażu za pomocą innego sakramentu) nie jest najlepszym pomysłem (delikatnie mówiąc). Ponadto, o ile dobrze interpretuję Kodeks Prawa Kanonicznego, wystarczy zgoda jednego z rodziców na chrzest dziecka.

Cytuj:
Jaki jest sens chrztu, skoro matka i babcia postępuję wbrew etyce chrześcijańskiej?

W sumie podobnie można powiedzieć o ojcu dziecka - wszak spłodził je przed ślubem, czyli też postępował wbrew etyce chrześcijańskiej (a ściślej katolickiej, a to w Kościele katolickim ma być ten chrzest). Gdybyśmy stosowali takie kryterium, to chyba w ogóle nie mielibyśmy ochrzczonych ;)

Jeśli rozmowy z matką dziecka nie skutkują, ja bym zadzwoniła do jakiegoś MOPRu i ewentualnie wkroczyła na drogę sądową w celu odzyskania prawa do opieki nad dzieckiem. Do małżeństwa nie powinno się nikogo zmuszać.

Cz sie 11, 2011 13:34

Post Re: Niezgoda na małżeństwo kościelne, a chrzest dziecka
Rzeczywiście trudna sytuacja. Najbardziej współczuje dziecku. Jest jeszcze malutkie, a jego rodzice już nie żyją w zgodzie - przykre. Na miejscu Twojego przyjaciela porozmawiałabym z Księdzem na ten temat.

Pt sie 12, 2011 9:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]