Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 09, 2025 18:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 "Regionalizmy" 
Autor Wiadomość
Post "Regionalizmy"
Wielkim bogactwem naszego narodu i naszej kultury uważam iż są tzw. "regionalizmy" - cechy charakterystyczne dla danego miejsca.
W skład "regionalizmów" można by zaliczyć zarówno specyficzny zestaw zachowań ludzkich ja lokalną "gwarę" strój oraz osiągnięcia regionu, rejonu.
I ja .. tak naprawdę nie wiem dlaczego w ostatnich czasach następuje dość dziwny "trend" do wypierania się swoich korzeni- wstydu do swoich korzeni ...
Osobiście uważam za ogromne bogactwo naszej kultury i "osobowości" naszego narodu zwyczaje regionalne.
Szczególnie zaś te, które dotyczą spraw i zwyczajów" rodzinnych"
Cóż - wszystkim tym, którzy wstydzą się swojego rejonu - polecam tekst pochodzący ze śląska cieszyńskiego:
Cytuj:
Ojcowski dom to istny raj,
Dar Ojca Niebieskiego,
Chociażbyś przeszedł cały świat
Nie znajdziesz piękniejszego.

Tuś się dziecino pierwszy raz
Do matki uśmiechnęła,
Tuś się uczyła Boga znać,
Tuś modlić się zaczęła.

Tutaj na każdym kroku Cię
Oczy ojcowskie strzegły
Tutaj w zabawach ciągłych Ci
Dni Twoje młode biegły.

A gdy ci przyjdzie wynijść stąd
I odejść w świat daleki
Ojcowski Dom dziecino miej
W pamięci swej na wieki

(Mel. Ludowa, sł. J.Kubisz)
..i zachęcam do podzielenia się swoimi zwyczajami rodzinnymi oraz innymi specyficznymi dla regionu w którym mieszkacie :)

So sie 11, 2007 20:58

"Ojcowski dom" często śpiewa się na pogrzebie, a wcale tak niedaleko "prusokom" od "cesaroków" :)
Faktem jest, ze jeszcze całkiem niedawno,lepiej było powiedziec w środowisku,do którego sie należało:'bedzie" a nie "bydzie",'ty miała powiedziec" zamiast "ty mialas powiedziec",itd.
Powodem owego wyniszczania korzeni była jakaś dziwna opcja:jako mieszkaniec z dziada pradziada trzeba było albo nawet należało sie poddac wpływom innej kultury i wtedy łatwiej było powiedzieć-:idźta" niż "idźcie"...
Szczególnie na Śląsku wpływ "goroli" był większy niż w innych regionach Polski. Znany był w tamtym czasie frazes:"daj pięciaka, a zabiję ci Ślązaka".
Trudne i bolesne to sprawy,ale to nieodłączna historia Polski i jej najnowszych dziejów.
Zarówno w szkole jak i w życiu codziennym trzeba było umieć posługiwać sie poprawną polszczyzną oraz w dobrym tonie było wtracenie jakiegoś słowa czy zdania w "ich' sloganie,w ich gwarze.
Dzis po wielu latach,kiedy "łapańce" już sa zasymilowanymi Ślązakami,nie pamięta sie o tamtych ytrudnych i bolesnych czasach.Ale tak było.
Natomiast teraz, nawet w urzędach państwowych, kiedy wchodzę załatwic konkretną sprawe i posługuję się(przynajmniej staram sie) poprawną polszczyzną, urzędnicy patrzą na mnie jak na dziwaka.
W uzycie wszedł nie tak bardzo język "rodzimy",ale poplątanie różnych dialektów i czasem trudno określic samemu,jakim językiem nalezy sie posługiwać.
Ot,takie wolne myśli na powyższy temat...
A tak na marginesie,skoro mowa o regionalizmach, to czy ktos pamieta jeszcze, co to są "dymfoki"?
Pozdrawiam :)

So sie 11, 2007 21:44
Kuchnia śląska - ech aż na samą myśl mi smak przichodzi kiej starziki warzili ....
Roz to były gałuszki na parze czy "świyczka" na łognisku "dymfoki" - innym razem - gardawa, pańkraut czy gummiklyjzy...
Jeróna - niy ma nic lepszego jak kuchnia śląsko - nieważne czy ta "łod cysaroków" czy "łod prusoków" ...
Tak naprawdę- zwyczaje niewiele się różniły - choć bywało iż mowa co osada to inna ...
ślask to jedna wielka rodzina - nieważne spod jakiego zaboru.
Jo bych pedzioł że cołki ślónsk - łod łopolszczyzny aż po Jabłónków
Obyczaje śląskie były naprawę bardzo bogate i bardzo praktyczne.
Pieknie o obyczajach związanych z weselem łosprawiała kiesik Karolina Drzizga spod Pszczyny - laureatka "Młodzieżowego ślązaka roku" (to pod. z pamięci przepraszam jeżeli nastapiła jakaś nieścisłość).

Ja sądzę jednak, ze każdy z regionów może się czyś pochwalić - nie ma co już rozdrapywać starych ran lecz dobrze by było próbować odbudowywać to, co komuna systematycznie niszczyła przez ileśtam lat ...

So sie 11, 2007 22:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3 ]