Re: Młodzież pyta, ks. Piotr Glas - egzorcysta odpowiada
kisiel95 napisał(a):
https://dorzeczy.pl/kraj/602580/anglia-egzorcysta-ks-glas-oskarzony-o-przestepstwa-seksualne.html
Lata 2002-2008 - oskarżenia.
Nie wierzę, że to czytam, no nie wierzę
Przesłuchałam wiele wypowiedzi tego księdza i wiem, że padały na niego jakieś oskarżenia związane z przesadną nadgorliwością, jak się nie mylę, to chyba nawet dostał jakiś zakaz wykonywania egzorcyzmów i w tych jego wypowiedziach czasami można było wyczuć takie trochę obsesyjne podejście do tego świata demonicznego i związanej z tym ostrożności, ale tłumaczyłam sobie to tym, że jak ktoś ma taki "zawód", to musi się to jakoś na psychice odbić. U znanego egzorcysty Gabriela Amortha, też trochę można było to wyczuć w jego wypowiedziach. Dlatego tym bardziej mnie to dziwi w tym przypadku, że tak się stało, u niego akurat byłabym skłonna uwierzyć, że to jakieś fałszywe oskarżenia, działania diabła czy coś, bo jak opowiadał o swoich różnych historiach z demonami to ciężko było uwierzyć, że to się dzieje na serio, ale są też wywiady z osobami, nad którymi te egzorcyzmy odprawiał. Jednak skoro jest to potwierdzone przez diecezję, to wychodzi na to, że jednak to prawda, a nie tylko pomówienia.