Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 22:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Czy palenie papierosów jest grzechem ? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy palenie papierosów jest grzechem ?
Mesjasz napisał(a):
Konkretnie grzech czy nie a jeżeli grzech to jaki ?
Na pewno grzech na miarę świadomości i nieuchronności jego konsekwencji.
Trzy razy byłem świadkiem wykańczania się palacza papierosów. Dwa razy to długie konanie współpracowników, jeden z powodu OCHP, drugi z powodu raka.
A pierwszy raz, gdy osobiście leżałem na "przedpogrzebowej" sali szpitalnej wśród ośmiu skrajnie chorych, bezpośrednio zagrożonych śmiercią.
Jeden z pacjentów, po operacjach, już tylko z kawałkiem płuca, nie wytrzymał i "musiał" zapalić. Przykrył się szczelnie kołdrą i palił "w tajemnicy". Kołdra się zapaliła.... Pacjenci w rozmaitym stanie lub bezpośrednio po operacjach, zaczęli strasznie kaszleć i dusić się. Mnie natychmiast na jeden dzień przeniesiono na inną salę, a kiedy z powrotem przeniesiono, nie zastałem już tego nieszczęsnego palacza i innego chorego. Byli już w przyszpitalnej... kostnicy.
Stopień winy owego "palacza" zostawmy Panu Bogu!

Wt lip 01, 2025 4:26

Jakiej kategorii grzech lekki, ciężki ,śmiertelny ?

Wt lip 01, 2025 6:33

Atimeres napisał(a):
Mesjasz napisał(a):
Na pewno grzech na miarę świadomości i nieuchronności jego konsekwencji.
Trzy razy byłem świadkiem wykańczania się palacza papierosów. Dwa razy to długie konanie współpracowników, jeden z powodu OCHP, drugi z powodu raka.
A pierwszy raz, gdy osobiście leżałem na "przedpogrzebowej" sali szpitalnej wśród ośmiu skrajnie chorych, bezpośrednio zagrożonych śmiercią.
Jeden z pacjentów, po operacjach, już tylko z kawałkiem płuca, nie wytrzymał i "musiał" zapalić. Przykrył się szczelnie kołdrą i palił "w tajemnicy". Kołdra się zapaliła.... Pacjenci w rozmaitym stanie lub bezpośrednio po operacjach, zaczęli strasznie kaszleć i dusić się. Mnie natychmiast na jeden dzień przeniesiono na inną salę, a kiedy z powrotem przeniesiono, nie zastałem już tego nieszczęsnego palacza i innego chorego. Byli już w przyszpitalnej... kostnicy.
Stopień winy owego "palacza" zostawmy Panu Bogu!
Ani my, ani pacjent nie mogą tego ocenić. Tak, jak napisałem, zostawmy to osądowi Boga! Dlaczego?
Otóż pacjent był po operacji w szpitalu płucnym w Zakopanem.
Tamtejszy szpital i przeżywana choroba musiały go uświadomić o ciężkiej odpowiedzialności za to, co się dzieje.
Do szpitala, gdzie przebywałem, przywieziono go (jak wcześniej mnie) właściwie tylko na umieranie.
Ale czy nałóg nie był tak silny, iż nie mógł panować nad odruchami, a nawet nad myślami i ocenami sumienia?
Czy w ogóle miał on wcześniej świadomość, co jego i innych przy nim w przyszłości czeka, gdy sięgał po pierwszego papierosa i kolejne, gdy nabywał nałogu?
Wiele czynników nakłada się tu na siebie, że nawet AI (sztuczna inteligencja) nie dałaby sobie z tym radę. :doubt:
Zostawmy to Bogu!

Wt lip 01, 2025 6:48

Oczywiście Pan Bóg ostatecznie oceni każde z naszych działań.
Dał nam jednak przykazania i wskazówki.
1857 KKK >>Aby grzech był śmiertelny, są konieczne jednocześnie trzy warunki: "Grzechem śmiertelnym jest ten, który dotyczy materii poważnej [...]"<<
1858 KKK >>Materię ciężką uściśla dziesięć przykazań zgodnie z odpowiedzią, jakiej Jezus udzielił bogatemu młodzieńcowi: "Nie zabijaj [...]"<<
Szkodzenie sobie na zdrowiu - moim zdaniem, ale pewnie nie tylko - jest powolnym zabijaniem.
Zatem - według mnie - jest to grzech ciężki, ale każdy ocenia według własnego sumienia, w oparciu o wiedzę jaką posiada.

Wt lip 01, 2025 8:17

Mesjasz napisał(a):

Jesli grzech, to przeciw sobie, o ile palenie jest nalogiem. I tyle.
Na gruncie mojej (wlasciwie nie mojej, a przywlaszczonej, psychologii stosowanej), nalog palenia, to po prostu wadliwy nawyk.
Mozna sie go wyzbyc prostym sposobem, z uzyciem glowy. Wymagane tylko szczere checi i troche dyscypliny.
Zasadniczo kazdy jeden nalog, jak kazdy inny wadliwy nawyk, daje sie wyeliminowac ta metoda.

Pt sie 01, 2025 20:32
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2