Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz wrz 25, 2025 7:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Chrześcijaństwo wydaje mi się podejrzane? 
Autor Wiadomość

Post Re: Chrześcijaństwo wydaje mi się podejrzane?
To nie propaganda ideologiczna, tylko fakty.
Kościół Katolicki właśnie naucza, że nie ma sprzeczności między wiarą i rozumem, zaś jeśli ktoś taką sprzeczność prezentuje, należy ją stanowczo odrzucić, choćby bez jej rozważenia i argumentów.
Zgodność rozumu i wiary w chrześcijaństwie jest pozorna. Polega ona właśnie na ignorowaniu rozumu w przypadku konfliktu.
Wiara jest pewna, pewniejsza niż wszelkie ludzkie poznanie, ponieważ opiera się na samym słowie Boga, który nie może kłamać, nauczał św. Tomasz z Akwinu.
Stąd jak ktoś mówi, że słowa Boga to kłamstwo, to wierzący są zobowiązani odrzucić fakty potwiedzające tę tezę.
Choćby bez polemiki. Bo jeszcze zwątpią w obliczu bezsprzecznego rozumowania...

Kto jak kto, Atimeres, jesteś żywym dowodem na takie podejście wierzących.
W końcu sam przyznałeś, że po przeczytaniu zaledwie kilku zdań w moim temacie, w którym przedstawiłem DOWÓD LOGICZNY na to, że nie istnieje taki Bóg jak JWHW - zrezygnowałeś z przeczytania wszystkiego, z góry uznając to za bzdury.
Wiara przeważyła nad rozumem i zaowocowała odrzuceniem choćby poznania opinii drugiej strony.
Zamiast tego, zacząłeś produkować propagandę i śmiecić mòj wątek. Stąd zresztą słuszne określenie śmieć - ktoś, kto swoją obecnością śmieci każdy wątek, nie mając nic merytorycznego do przekazania.
Możesz zadać kłam moim słowom i dyskutować merytorycznie i z szacunkiem, albo udowadniać jak trafne jest moje określenie. Twój wybór.

Śr wrz 24, 2025 10:24

Mam chwilę czasu i wenę, to uzupełnię powyższy wpis.
Niewiele jest nauk KK czy encyklik o filozofii oraz roli rozumu. Ale potwierdzają one dokładnie to, co napisałem.
Choćby "Fides et ratio", autorstwa Jana Pawła II.
Można znaleźć tam piękne, poetyckie zdanie:
Wiara i rozum są jak dwa skrzydła, na których duch ludzki unosi się ku kontemplacji prawdy.
Niestety, potem długo i namiętnie papież przekonuje, że owe skrzydła nie są sobie równe. Mało tego:
Nauka Zbawiciela jest sama w sobie doskonała i nie potrzebuje oparcia, jest bowiem mocą i mądrością Bożą. Filozofia grecka nie wnosi niczego, co by umacniało prawdę.

W zasadzie rozum jest zbędny, skoro wiara jest doskonała i nie potrzebuje oparcia.
Ale jakby ktoś chciał użyć rozumu, to skrzydełko jest kalekie i trzeba je ograniczać.
Jan Pawel II wcale nie ukrywał, że jedyna filozofia jaką katolik może wyznawać, to taka, która będzie respektować także wymogi i potwierdzenia znamienne dla prawdy objawionej i że gdy
dyskusyjne tezy filozoficzne zagrażają właściwemu rozumieniu prawd objawionych to zadaniem Magisterium jest przede wszystkim wskazywanie, jakie założenia i wnioski filozoficzne byłyby nie do pogodzenia z prawdą objawioną, a tym samym formułowanie wymogów, które należy stawiać filozofii z punktu widzenia wiary. Ponadto, ponieważ w procesie rozwoju wiedzy filozoficznej ukształtowały się różne szkoły myślenia, także ta wielość kierunków nakłada na Magisterium obowiązek wyrażania własnej opinii na temat zgodności lub niezgodności podstawowych koncepcji, którymi kierują się te szkoły, z wymogami stawianymi przez słowo Boże i refleksję teologiczną.

KK z jednej strony kłamie o tym, jak ważna jest rola rozumu w wierze i potępia fideizm, a z drugiej strony - próbuje narzucić filozofii wymogi, jakie musi ona spełniać.
Wiara nad rozumem. Rozum jest użyteczny tylko wtedy, kiedy jest ograniczony wiarą. Rozumowi nie wolno podważać objawienia. Nie wolno i już.
Jeśli jest coś nie do pogodzenia z dogmatami, należy uznać za fałsz. Bez argumentów. Fałsz, bo nie do pogodzenia z wiarą.

"Fides et ratio" czytałem w całości lata temu, ale nadal aż podziwiam, ile pogardy dla rozumu papież mimowolnie tam zawarł.
Nie polecam czytać bez zrozumienia. Dużo retoryki, uznawania stanowiska KK za jedyne słuszne i nazywania sprzecznych z nim poglądów za błąd i fałsz - bez uzasadnienia, argumentów.
Może kiedyś przeanalizuje i wrzucę wszystkie sztuczki erystyczne, a nawet kłamstwa JP II z tego dokumentu.

Śr wrz 24, 2025 11:05

Kalartyd napisał(a):
Mam chwilę czasu i wenę, to uzupełnię powyższy wpis.
Niewiele jest nauk KK czy encyklik o filozofii oraz roli rozumu. Ale potwierdzają one dokładnie to, co napisałem.
Choćby "Fides et ratio", autorstwa Jana Pawła II.
Można znaleźć tam piękne, poetyckie zdanie:
Wiara i rozum są jak dwa skrzydła, na których duch ludzki unosi się ku kontemplacji prawdy.
Niestety, potem długo i namiętnie papież przekonuje, że owe skrzydła nie są sobie równe. Mało tego:
Nauka Zbawiciela jest sama w sobie doskonała i nie potrzebuje oparcia, jest bowiem mocą i mądrością Bożą. Filozofia grecka nie wnosi niczego, co by umacniało prawdę.[/color]
W zasadzie rozum jest zbędny, skoro wiara jest doskonała i nie potrzebuje oparcia.
Ale jakby ktoś chciał użyć rozumu, to skrzydełko jest kalekie i trzeba je ograniczać.
Jan Pawel II wcale nie ukrywał, że jedyna filozofia jaką katolik może wyznawać, to taka, która będzie respektować także wymogi i potwierdzenia znamienne dla prawdy objawionej[/color] i że gdy
dyskusyjne tezy filozoficzne zagrażają właściwemu rozumieniu prawd objawionych[/color] to zadaniem Magisterium jest przede wszystkim wskazywanie, jakie założenia i wnioski filozoficzne byłyby nie do pogodzenia z prawdą objawioną, a tym samym formułowanie wymogów, które należy stawiać filozofii z punktu widzenia wiary. Ponadto, ponieważ w procesie rozwoju wiedzy filozoficznej ukształtowały się różne szkoły myślenia, także ta wielość kierunków nakłada na Magisterium obowiązek wyrażania własnej opinii na temat zgodności lub niezgodności podstawowych koncepcji, którymi kierują się te szkoły, z wymogami stawianymi przez słowo Boże i refleksję teologiczną.[/color]
KK z jednej strony kłamie o tym, jak ważna jest rola rozumu w wierze i potępia fideizm, a z drugiej strony - próbuje narzucić filozofii wymogi, jakie musi ona spełniać.
Wiara nad rozumem. Rozum jest użyteczny tylko wtedy, kiedy jest ograniczony wiarą. Rozumowi nie wolno podważać objawienia. Nie wolno i już.
Jeśli jest coś nie do pogodzenia z dogmatami, należy uznać za fałsz. Bez argumentów. Fałsz, bo nie do pogodzenia z wiarą.
"Fides et ratio" czytałem w całości lata temu, ale nadal aż podziwiam, ile pogardy dla rozumu papież mimowolnie tam zawarł.
Nie polecam czytać bez zrozumienia. Dużo retoryki, uznawania stanowiska KK za jedyne słuszne i nazywania sprzecznych z nim poglądów za błąd i fałsz - bez uzasadnienia, argumentów.
Może kiedyś przeanalizuje i wrzucę wszystkie sztuczki erystyczne, a nawet kłamstwa JP II z tego dokumentu.

Dużo zmyślasz.
Co roku uczestniczę w tygodniowym międzynarodowym seminarium naukowym Fides et Ratio; wykłady naukowców na wybrane przez nich tematy pod jakimś ogólnym hasłem, ale z propozycję uprzywilejowania tematu "Nauka a Wiara". Wybór wolny.
Naukowcy różnych orientacji. Ich tematy też.
Ale nie słyszałem, by któryś z nich zrzędził na encyklikę Jana Pawła II.
Z pewnością zależy to od... zdrowia.

Śr wrz 24, 2025 13:50

Jakieś merytoryczne argumenty?
Mnie nie interesuje, co słyszysz, a co nie. Może wyjaśnieniem jest głuchota?
Oskarżasz o zmyślanie, to uzasadnij, udowodnij. Inaczej jest to insynuacja niegodna katolika.
A może bardzo godna katolika?

Niebieski tekst to czysty cytat, w którym nie zmieniłem literki.

Śr wrz 24, 2025 13:57

Atimeres na moją prośbę już odwiedził lekarza, tego od oczu, może jak poprosisz to i wymieni bateryjkę w aparacie słuchowym. Weź poprawkę, toż to staruszek.

Śr wrz 24, 2025 18:53

george45 napisał(a):
Atimeres na moją prośbę już odwiedził lekarza, tego od oczu, może jak poprosisz to i wymieni bateryjkę w aparacie słuchowym. Weź poprawkę, toż to staruszek.

Czy Ty, George, musisz się nadal specjalizować w chamstwie?
Jaki rodzaj ateizmu czy wyznania przyzwala Ci na to?
Brak argumentów uzupełniasz ubliżaniem zdrowiu?
Wyjątkowe chamstwo!

Cz wrz 25, 2025 4:28

Staruszku, popatrz na swoje "chrześcijańskie" odpowiedzi udzielane na moje pytania. Murzynów już nie ma, przemienili się miedzy innymi w Afroamerykanów, a w Twych odpowiedziach nadal wykrzykujesz "A u was murzynów biją".

Cz wrz 25, 2025 6:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3