Paradoks wszechwiedzy wynikającej z wszechmocy
| Autor |
Wiadomość |
|
mareta
|
 Re: Paradoks wszechwiedzy wynikającej z wszechmocy
Witold33 napisał(a): Andy72 napisał(a): Whispernight napisał(a): Nie pojmowałem Boga, kiedy byłem zindoktrynowanym katolikiem, którego od dziecka karmili takimi właśnie nonsensami. A Boga pojmiesz bez najmniejszego problemu, jedynie trzeba się uwolnić od indoktrynacji, i racjonalnie spojrzeć na świat.
Kiedy uważasz że "Boga pojmiesz bez najmniejszego problemu" to oznaka że Boga nie pojmujesz,  Czy sugerujesz Andy, że ktokolwiek , choć z problemami, Boga pojmuje? Zbytek pychy. Nie uważam, żeby Boga można było pojąć.
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
| Pt lis 14, 2025 16:45 |
|
|
|
 |
|
Witold33
|
Też tak sądzę. Zresztą to chyba nawet oczywiste. Nieosiągalne dla żadnego Ziemianina. Nawet dla kardynała Ratzingera. Ale chyba Andy jest zdania, że to możliwe, choć z problemami.
|
| Pt lis 14, 2025 19:09 |
|
 |
|
mareta
|
Witold33 napisał(a): Też tak sądzę. Zresztą to chyba nawet oczywiste. Nieosiągalne dla żadnego Ziemianina. Nawet dla kardynała Ratzingera. Ale chyba Andy jest zdania, że to możliwe, choć z problemami. Z pewnością dla Josepha Ratzingera Bóg jest osiągalny, z pewnością już Go ogląda,
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
| Pt lis 14, 2025 19:46 |
|
|
|
 |
|
george45
|
mareta napisał(a): Witold33 napisał(a): Też tak sądzę. Zresztą to chyba nawet oczywiste. Nieosiągalne dla żadnego Ziemianina. Nawet dla kardynała Ratzingera. Ale chyba Andy jest zdania, że to możliwe, choć z problemami. Z pewnością dla Josepha Ratzingera Bóg jest osiągalny, z pewnością już Go ogląda, Skoro mareta zna prawdę, to dalsza dyskusja jest zbędna.
|
| Pt lis 14, 2025 20:22 |
|
 |
|
Witold33
|
Z pewnością to wiemy, że jutro sobota. Wiara ma się do pewności tak, jak papier do nożyczek.
|
| Pt lis 14, 2025 22:14 |
|
|
|
 |
|
george45
|
Ze sporą dozą pewnością, to wiem, że nie ma jutra, jak również wczoraj. Jedyne co jest, to ta chwila, ta chwila, ta chwila...., tu i teraz. Zarówno jutro, jak i wczoraj to coś co nie istnieje, jest jedynie wytworem naszej wyobraźni. Jest czymś co istnieje wirtualnie, tak jak obraz na ekranie w kinie. Oglądając przesuwające się klatki, śmiejesz się, zagryzasz wargi ze strachu, rozczulasz się, płaczesz... Dokonujesz tego patrząc na fikcję. Podobnie, a wręcz identycznie zachowujesz się myśląc o jutrze czy wczoraj. Fikcja powoduje, że na myśl o jutrze, wczoraj, będziesz się cieszył, płakał, denerwował... Różnica polega jedynie na tym, że po skończonym seansie w kinie "budzisz się" i mówisz co za film, tyle emocji wywołał we mnie. Przebudzenie się i odkrycie, że jutro i wczoraj to identyczny film jak ten w kinie, tylko wyświetlany na "ekranie umysłu", należy do rzadkości.
Czy zarówno "pewność" jak i wiara w los Ratzingera, nie jest projekcją dokonującą się na ekranach różnych umysłów, nie zdolnych do zauważenia tego?
|
| So lis 15, 2025 10:19 |
|
 |
|
Witold33
|
Zwróćmy z tej drogi. Prowadzi ona do konstatacji, że realnie istniejąca rzeczywistość trwa prawie nieskończenie krótki moment. Nieomal nieistniejący punkt w czasie. Ledwie zaistniał, już jest przeszłością. Jakby nieruchome miejsce na idealnym środku wirującej tarczy. Trudno utrzymać głowę w całości.
|
| So lis 15, 2025 15:46 |
|
 |
|
mareta
|
Witold33 napisał(a): Zwróćmy z tej drogi. Prowadzi ona do konstatacji, że realnie istniejąca rzeczywistość trwa prawie nieskończenie krótki moment. Nieomal nieistniejący punkt w czasie. Ledwie zaistniał, już jest przeszłością. Jakby nieruchome miejsce na idealnym środku wirującej tarczy. Trudno utrzymać głowę w całości. Zawróćmy. A skoro już zawrócimy, w która stronę proponujesz?
|
| So lis 15, 2025 16:04 |
|
 |
|
Witold33
|
Nigdzie nie wyruszajmy. A bo nam tu źle? Bóg obdarzył nas morzem i górami. Porami roku jak przystało. Jesteśmy koczownikami? Jak Cyganie, jak Beduini? Jesteśmy osiadłym narodem rolników i zbieraczy. Dokąd nam wędrować?
|
| So lis 15, 2025 21:53 |
|
 |
|
mareta
|
Witold33 napisał(a): Nigdzie nie wyruszajmy. A bo nam tu źle? Bóg obdarzył nas morzem i górami. P? No proszę, a niby w Niego nie wierzysz. Przypomniał mi się kawał. Pewien podróżnik pojechał do ZSRR na dłuższy pobyt i po pewnym czasie postanowił napisać do rodziny, jak mu się żyje. Ale jak tu napisać? Napisze, że dobrze- skłamie, napisze, że źle- cenzura nie puści, a jego samego ześlą na Sybir. W końcu po namyśle postanowił napisać tak: " Tak mi dobrze, że dobrze mi tak"
|
| So lis 15, 2025 22:40 |
|
 |
|
Witold33
|
Ja kto nie wierzę? Jestem agnostykiem, a nie zabetonowanym ateistą. Ba, może w porywach nawet deistą. Nie wierzę jedynie w nauki KK, bo moje głowa mi na to nie pozwala. Bystry ten podróżnik.  Sam pojechał z wlasnej woli?
|
| N lis 16, 2025 10:37 |
|
 |
|
george45
|
Witold33 napisał(a): Zwróćmy z tej drogi. Prowadzi ona do konstatacji, że realnie istniejąca rzeczywistość trwa prawie nieskończenie krótki moment. Nieomal nieistniejący punkt w czasie. Ledwie zaistniał, już jest przeszłością. Jakby nieruchome miejsce na idealnym środku wirującej tarczy. Trudno utrzymać głowę w całości. To zależy jak mocna jest ta głowa. Ten punkt jest istniejący i zauważalny. W nim jest życie. Życia nie ma wczoraj, nie ma jutro, nie ma chwilę temu lub za chwilę. Zauważysz je gdy wyłączysz umysł, tym samymi czas, który jest jego wytworem. Może w ten sposób spróbuję to przedstawić. Spójrz na klatki taśmy filmowej. Puszczone w ruch, tworzą film, jakąś całość. Wyzwala ona określone odczucia, reakcje. To jest reakcja umysłu. Nie jest on w stanie dostrzec pojedynczej klatki, widzi płynny obraz. Stara się dopisać zakończenie, wspomina początek... Nie widzi klatki. PS Pisałeś, że jesteś poszukującym, a prosisz o zaniechanie poszukiwań idąc tą czy tamtą drogą. Można szukać 24 godziny na dobę, ale efekty poszukiwania mogą być mizerne gdy szukasz tylko w jednym miejscu. Nie oznacza to że odnajdziesz w innym, czy innych, ale dajesz sobie większe szanse.
|
| N lis 16, 2025 11:06 |
|
 |
|
mareta
|
Witold33 napisał(a): Ja kto nie wierzę? Jestem agnostykiem, a nie zabetonowanym ateistą. Ba, może w porywach nawet deistą. Nie wierzę jedynie w nauki KK, bo moje głowa mi na to nie pozwala. Bystry ten podróżnik.  Sam pojechał z wlasnej woli? Tak, sam pojechał z własnej woli. Tam było jeszcze, że pojechało dwóch- jeden na wschód, drugi na zachód Europy. Ustalili przy tym, że w swojej relacji nie będą kłamać. Jak było dalej- napisałam.
|
| N lis 16, 2025 20:33 |
|
|
|