Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 06, 2025 12:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Pytanie do osób wierzących 
Autor Wiadomość
Post Pytanie do osób wierzących
Mam takie pytanie do osób wierzących, które nasunęło mi się podczas dyskusji na temat wiary a wiedzy. Zastanawia mnie, czy gdyby Bóg nie istniał to wolałbyś/wolałabyś wiedzieć, że Go nie ma, czy wolałbyś/wolałabyś nadal żyć w niepewności i dlaczego?

N wrz 09, 2007 20:12

Ja nie chciałbym żyć w iluzji. Wierze w Boga realnego. Jeśli przyjąć na chwile że Boga nie ma, to nie chce takiej wiary, nawet jeśli zapewniała by mi ona (fałszywą) nadzieje. Wiara ma sens tylko jeśli nie jest fałszywa. Oczywiście ja tak myśle, jeśli ktoś wolałby być szczęśliwy nawet w nieświadomości fałszywości swojej wiary to ja to rozumiem.

N wrz 09, 2007 21:34

hehe. Właśnie napisałem posta, że wolałbym wiedzieć, że Boga nie ma. Jakoś tak dla mnie było naturalne, że lepiej aby wiedza była zgodna z rzeczywistością i w miarę możliwości pełna...
... ale jak widać tekst nie doczekał się "publikacji"...
... wolałbym żyć w niepewności, że Boga nie ma, nie wiadomo o jego istnieniu (w sensie jaki narzuca ten wątek na forum); nie chciałbym świata w którym bym wierzył, zależnie od przedstawiania dowodów i ich obalania (i tak w kółko).

N wrz 09, 2007 22:04

Post Re: Pytanie do osób wierzących
Rita napisał(a):
Mam takie pytanie do osób wierzących, które nasunęło mi się podczas dyskusji na temat wiary a wiedzy. Zastanawia mnie, czy gdyby Bóg nie istniał to wolałbyś/wolałabyś wiedzieć, że Go nie ma, czy wolałbyś/wolałabyś nadal żyć w niepewności i dlaczego?

Pewnie wolałbym żyć z nadzieją, że Bóg istnieje, chociaż zrobiłbym wszystko, co byłoby możliwe, aby się dowiedzieć, czy to prawda.

Jeśli brzmi to niezrozumiale, to uważam ten problem za podobny do problemu zdrady: to prawda, z którą żyje się ciężej, a i tak uczyniłbym wiele, aby ją poznać. Ciekawość to pierwszy stopień do piekła ;)

N wrz 09, 2007 22:15

Do tych pierwszych postów + Seweryna zmieniającego temat.

Założeniem tematu jest, że boga nie ma. Jeżeli tego nie założysz, nie masz co tu pisać.

Pn wrz 10, 2007 8:26
Zobacz profil WWW

Ludzie naprawde, pytanie jest myśle proste i nie wymaga schodzenia na inny wątek. Przyjmujecie sytuacje hipotetyczną (co nie znaczy że odrzucacie wiare) i się do niej ustosunkowujecie, a nie udowadniacie jakby chodziło o dyskusje czy Bóg jest.

Pn wrz 10, 2007 16:35

Nie zamierzam być dyktatorem, a moim zadaniem nie jest zachęcać tylko stwierdzać i wszystko, nie ma o czym dyskutować. Reszta to kwestia zostawienia lub usnięcia postu.

Pn wrz 10, 2007 17:27

Zanim pousuwam odpowiedzi nie na temat, zadam jedno pytanie, gdzie Seweryn w tej wypowiedzi Rity widzisz próbe zaprzeczenia istnienia Boga?

"Mam takie pytanie do osób wierzących, które nasunęło mi się podczas dyskusji na temat wiary a wiedzy. Zastanawia mnie, czy gdyby Bóg nie istniał to wolałbyś/wolałabyś wiedzieć, że Go nie ma, czy wolałbyś/wolałabyś nadal żyć w niepewności i dlaczego?"

Pn wrz 10, 2007 23:23

Raczej wolałabym wiedzieć, że Boga nie ma. Chciałabym znać prawdę, bo prawda jest dla mnie jedną z najważniejszych rzeczy w życiu.

Wt wrz 11, 2007 16:50
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]