Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 13, 2025 4:19

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
 Diabeł - kilka pytań 
Autor Wiadomość
Post Diabeł - kilka pytań
Mam kilka pytań dotyczących tego strasznego osobnika, w którego jak się

wydaje wierzą siłą rzeczy wszyscy katolicy :-)
Temat nie był dotychczas wyczerpująco poruszony.

Oto kilka moich pytań:

1. W kogo wierzysz bardziej ? w boga, czy w diabła ? Czy może w

obydwóch tak samo i dlaczego ?

2. Kogo boisz się bardziej ? Diabła czy boga ? Czy może obydwóch tak

samo ? Uzasadnij dla czego ?

3. Czy naśmiewałeś/aś się kiedyś z diabła ? Czy robiłeś sobie kiedyś z

niego jaja ? Czy uważasz że tak można, czy to dopuszczalne ?

4. Czy byłeś/aś kiedyś zły na diabła, że jest takim niedobrym urwisem ?

Czy uważasz, że można się na niego złościć ?

5. Czy sądzisz, że diabeł może się zmaterializować, czyli np. może się

w kogoś wcielić i rozmawiać z człowiekiem.

6. Czy któryś z diabłów szczególnie przyprawia Cię o gęsią skórkę ? np.

Lucyfer, Belzebub, Belfegor, Asmodeusz, Mefistofiles itp. Którego boisz

się najbardziej, a którego najmniej ?

7. Czy masz jakiś uniwersalny sposób na kuszenie przez diabła. Np jakąś

fajną modlitwę, woda święcona, czy może inne metody ?

8. Jak sądzisz, dlaczego bóg pozwala diabłu Cię wodzić na pokuszenie ?

9. Jakie jest Twoje wyobrażenie diabła ? Czy to rogata włochata postać, z ogonem ? Czy przestraszył/aś byś się widząc coś takiego na ulicy ?

10. Jak uważasz. Jaka będzie rola diabła w piekle ? Czy sądzisz, że sprawuje on tam jakąś władzę, segreguje grzeszników, może zadaje im tortury ? Jaka będzie konkretnie jego rola w piekle ?

11. Jak uważasz, ilu jest diabłów, Czy jest tylko Lucyfer i jego kamraci, czy jest ich może tysiące, miliony ?

12. Czy uważasz, że źli ludzie, jak pójdą do piekła to też zamienią się w diabły i będą mogli kusić innych ludzi ?

13. Jak myślisz, Czy diabeł cieszy się, gdy popełnisz grzech ciężki ? O ile się cieszy to, jak sądzisz dlaczego ?

14. Jak sądzisz, dlaczego diabeł chce mieć w piekle dużo osób ? Czy będzie miał z nich jakiś pożytek ?

15. Jaką rolę pełni smoła ? Czy diabły lubią smołę ? Gdybyś poczuł od jakiegoś człowieka zapach smoły i siarki to zaczał byś uciekać ?

16. Jak uważasz, dlaczego bóg daje diabłu możliwość kuszenia ludzi. Dlaczego od razu nie wsadzi go do piekła, dlaczego daje mu szansę aby czynić zło ?

17. Czy sądzisz że można sprowokować diabła aby uczynił ci coś złego, np robiąc sobie z niego jajca ?

18. Czy diabeł jest wszystkowiedzący, Czy wie co, kiedy i jak robimy ?

19. Czy uważasz, że diabeł jest niechlujem, brudasem, łobuzem ?

20. Czy będziesz w przyszłości straszył/a diabłem swoje dziecko, jak będzie niegrzeczne ? Dlaczego ?

21. I ostatnie pytanie. Czy gdybyś spotkał obcą osobę, np w restauracji, na ulicy. I ta osoba mówi do ciebie: Słuchaj jestem diabłem, Lucyferem, przybrałem tylko ludzką postać, żeby się nie zdradzić. ! Jak byś się zachował ? Pomyślał byś sobie, że ktoś robi z Ciebie jajca, czy może uwierzył byś, że faktycznie to diabeł ?

Proszę o odpowiedzi. Bardzo ciekawią mnie wierzenia katolików w tą niezwykłą i straszną postać, postać.

Śr wrz 19, 2007 8:49

Aztecu jeśli nie wierzysz w Boga, diabeł ma z ciebie radochę ,Więc w swoim czasie i miejscu uzyskasz wszystkie odpowiedzi. :)

Śr wrz 19, 2007 8:57
Seweryn, ja szukam odpowiedzi na podstawowe pytania. Może odpowiesz na listę moich pytań. Mógłbyś przyczynić się do mojego nawrócenia ? Ale skoro nie chcesz, mi wyjaśnić to trudno.... :-(

Śr wrz 19, 2007 9:13

Seweryn, ja szukam odpowiedzi na podstawowe pytania. Może odpowiesz na listę moich pytań. Mógłbyś przyczynić się do mojego nawrócenia ? Ale skoro nie chcesz, mi wyjaśnić to trudno.... :-(

Nie sądzę aby odpowiedzi na tego typu pytania przyczyniły się do twego nawrócenia

Aztec napisał(a):
20. Czy będziesz w przyszłości straszył/a diabłem swoje dziecko, jak będzie niegrzeczne ? Dlaczego ?

Śr wrz 19, 2007 9:20

1. W kogo wierzysz bardziej ? w boga, czy w diabła ? Czy może w
obydwóch tak samo i dlaczego ?

Tak samo-bo to jakby nie patrzeć ta sama religia. Tak jak wierzy się w Boga, tak w Jezusa, Maryje, diabła, aniołów...
Cytuj:
2. Kogo boisz się bardziej ? Diabła czy boga ? Czy może obydwóch tak
samo ? Uzasadnij dla czego ?

W sumie to żadnego z nich się nie boje:P Ale jak już to diabła, bo nie deklarował się jako nieskończenie kochający i miłosierny.
Cytuj:
3. Czy naśmiewałeś/aś się kiedyś z diabła ? Czy robiłeś sobie kiedyś z
niego jaja ? Czy uważasz że tak można, czy to dopuszczalne ?

3x Tak.
Cytuj:
4. Czy byłeś/aś kiedyś zły na diabła, że jest takim niedobrym urwisem ?
Czy uważasz, że można się na niego złościć ?

Nie. Tak samo jak nie można się na Boga złościć- bo to nie ich wina, tylko ja jestem ćwok i musze nad sobą pracować.
Cytuj:
5. Czy sądzisz, że diabeł może się zmaterializować, czyli np. może się
w kogoś wcielić i rozmawiać z człowiekiem.

Mniej więcej tak samo jak w to, że Maryja schodzi na ziemie i się objawia.
Cytuj:
6. Czy któryś z diabłów szczególnie przyprawia Cię o gęsią skórkę ? np.
Lucyfer, Belzebub, Belfegor, Asmodeusz, Mefistofiles itp. Którego boisz
się najbardziej, a którego najmniej ?

Chyba Diablo, choć przed walką z Baalem też miałem stres :D
Cytuj:
7. Czy masz jakiś uniwersalny sposób na kuszenie przez diabła. Np jakąś
fajną modlitwę, woda święcona, czy może inne metody ?

Jak jest zmaterializowany, to najlepiej różańcem udusić. Jak nie, to już gorzej, bo za dużo modlitw nie znam^^ Podejżewam, że najlepsze będzie PŚ.
Cytuj:
8. Jak sądzisz, dlaczego bóg pozwala diabłu Cię wodzić na pokuszenie ?

Nie wiem. Może ma oryginalne poczucie humoru, albo nie ma w niebie Big Brothera? Ciężko stwierdzić zakładając, że człowiek nie jest w stanie pojąć Boskiego planu.
Cytuj:
9. Jakie jest Twoje wyobrażenie diabła ? Czy to rogata włochata postać, z ogonem ? Czy przestraszył/aś byś się widząc coś takiego na ulicy ?

Mojego wyobrażenia? Jasne, że bym się przestraszył. 8 lat gram w RPG, to potrafie sobie wyobrazić coś strasznego :o
Cytuj:
10. Jak uważasz. Jaka będzie rola diabła w piekle ? Czy sądzisz, że sprawuje on tam jakąś władzę, segreguje grzeszników, może zadaje im tortury ? Jaka będzie konkretnie jego rola w piekle ?

To jest chyba zależne od organizacji piekła. Jeśli można ją porównać do jakiegokolwiek państwa, to pewnie będzie kimś jak prezydent, król, cesarz, albo może jak Bóg w niebie :wink:
Cytuj:
11. Jak uważasz, ilu jest diabłów, Czy jest tylko Lucyfer i jego kamraci, czy jest ich może tysiące, miliony ?

Odpowiem, jak mi ten spóźniony Newsletter z piekła przyjdzie, ok?
Cytuj:
12. Czy uważasz, że źli ludzie, jak pójdą do piekła to też zamienią się w diabły i będą mogli kusić innych ludzi ?

Nie. Bo piekło ma być karą, a nie nagrodą :wink:
Cytuj:
13. Jak myślisz, Czy diabeł cieszy się, gdy popełnisz grzech ciężki ? O ile się cieszy to, jak sądzisz dlaczego ?

Pewnie się cieszy bo jest sku...iel. A dlaczego? No to chyba oczywiste- kolejna dusza po śmierci może pójść na jego konto. Może ma zakład z Bogiem- kto zgromadzi u siebie więcej dusz do sądu ostatecznego.
Cytuj:
14. Jak sądzisz, dlaczego diabeł chce mieć w piekle dużo osób ? Czy będzie miał z nich jakiś pożytek ?

Patrz wyżej:P
Cytuj:
15. Jaką rolę pełni smoła ? Czy diabły lubią smołę ? Gdybyś poczuł od jakiegoś człowieka zapach smoły i siarki to zaczał byś uciekać ?

Masz ludzi za idiotów?^^ Jasne, że bym nie uciekał, nawet jakby to była seksowna laska z delikatnie widocznymi spomiędzy włosów rogami i wystającym spod kiecki ogonem(no dobra, to chyba nikt by nie uciekał :D ). A smoła? A skąd wiesz, że tam jej używają? Może poszli technologicznie do przodu i mają napalm?
Cytuj:
16. Jak uważasz, dlaczego bóg daje diabłu możliwość kuszenia ludzi. Dlaczego od razu nie wsadzi go do piekła, dlaczego daje mu szansę aby czynić zło ?

Chyba dlatego, że nie ma innego wyjścia. W sensie diabeł był aniołem i nadal jest w sumie i ma również wolną wolę. To tak jakby pytać, dlaczego od razu człowieka po narodzinach nie zabija i bierze do nieba, a daje mu szanse wyboru :wink: Poza tym ksiądz kiedyś mi powiedział, że diabeł może zrobić w konia wszystkich grzeszników i nawet na sądzie ostatecznym powiedzieć Bogowi, że żałuje i chce się poprawić- i może otrzymać rozgrzeszenie. Ci co są już w piekle-nie. :D
Cytuj:
17. Czy sądzisz że można sprowokować diabła aby uczynił ci coś złego, np robiąc sobie z niego jajca ?

Nie. Nie sądzę, żeby go to cokolwiek obchodziło, a nawet jeśli to pewnie jest zbyt wyrafinowanym graczem, żeby po prostu sprawić, żeby Ci ptak nasra na głowę.
Cytuj:
18. Czy diabeł jest wszystkowiedzący, Czy wie co, kiedy i jak robimy ?

Może wie, co robimy w danej chwili, ale nie jest wszystkowiedzący.
Cytuj:

Nie. Uważam, że jest czysty, inteligentny i dysponuje sporą wiedzą.
Cytuj:

Nie. Moje dzieci będą wikingami i bede je straszył tylko nordycką mitologią :D
Cytuj:
21. I ostatnie pytanie. Czy gdybyś spotkał obcą osobę, np w restauracji, na ulicy. I ta osoba mówi do ciebie: Słuchaj jestem diabłem, Lucyferem, przybrałem tylko ludzką postać, żeby się nie zdradzić. ! Jak byś się zachował ? Pomyślał byś sobie, że ktoś robi z Ciebie jajca, czy może uwierzył byś, że faktycznie to diabeł ?

Raczej pomyślał, że robi sobie jajca. Nie to, że uważam, że takie coś jest niemozliwe, ale przy dzisiejszej ilości świrów... W każdym bądź razie, puki by mi tego jakoś nie udowodnił, to bym nie uwierzył. Tak samo zresztą miałbym z Bogiem. No chyba, że stanąłby przedemną Jezus jak z obrazów w kościołach :wink:

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Śr wrz 19, 2007 10:31

Aztec ! Ja Cię proszę - nie zakładaj na tym forum kolejnych absurdalnych tematów!

Śr wrz 19, 2007 14:12
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 6 ]