Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 1:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Dlaczego wiara nie jest prywatną sprawą 
Autor Wiadomość

właśnie przeczytałem sobie artykuł na portalu jakiegoś księdza na temat Internetowej Listy Ateistów i Angostyków. niesamowite, że niektórzy dostają białej gorączki, gdy ktoś zaczyna mówić o konieczności wprowadzenia separacji państwa i kościoła, wykazują, że taka fuzja (albo daleko idąca współpraca) to samo co publiczna ekspresja własnych przekonań, a więc korzystanie z wolności słowa i wolności osobistej, przekonań. co jest oczywistą nieprawdą. jednak ci sami ludzie znowu tracą rozum i ponoszą ich emocje, w konsekwencji zaczynają pisać głupoty na wieść, że niewierzący również mogą publicznie zamanifestować swoją niewiarę. przecież korzystają z tego samego prawa na które rzekomo się powołują wierzący.

Cz paź 11, 2007 14:12

I tu dochodzimy do politycznego wyznacznika wiary czyli jak traktować wiarę w Boga osoby - polityka, który reprentuje np. Partię Chrześcijańska.
Manifestacja wiary takiej osoby jest ewidentnie publiczna a jednak, pamietam jak na pytanie dzinnikarza czy modli się rano i wieczorem, niejaki Niesiolowski zbluzgał redaktora i wyryczał mu do mikrofonu, że to jego prywatna sprawa.

A co z Ojcem Rydzykiem, sklóconym z Kościołem okazującym swoją nienawiść do Żydów czy kuriozalnie do obecnej Prezydentowej a jednak szerzącym wiarę katolicką (czy we właściwym kierunku podążają jego owieczki to już inny problem).

Albo nasze własne podwórko. Skoro uważamy czasami, że wiara to nasza prywatne sprawa a jednak chodzimy w procesji Bożego Ciała ulicami miasta, klękamy, modlimy się i śpiewamy pieśni kościelne to tym samym manifestujemy naszą wiarę.

Cz paź 11, 2007 16:55

Post Re: Dlaczego wiara nie jest prywatną sprawą
[quote="musiak"]jak myslicie dlaczego wiara nie jest prywatną sprawą ??[/quote]
Lk 12:8 Br "Zapewniam was także, iż Syn Człowieczy przyzna się wobec aniołów Bożych do każdego, kto wyzna Go wobec ludzi,"

Lk 12:9 Br "nie przyzna się zaś wobec aniołów Bożych do tego, kto wyprze się Go przed ludźmi."

Mt 10:32 BT "Do każdego więc, który się przyzna do Mnie przed ludźmi, przyznam się i Ja przed moim Ojcem, który jest w niebie."

Mt 18:20 Bp "A gdzie dwóch albo trzech zbierze się w imię moje, tam Ja jestem pośród nich."

Pt paź 12, 2007 8:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3