Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 07, 2025 13:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Realistyczność modlitw 
Autor Wiadomość

(..) o wyzdrowienie z zespołu Downa nie modli się nikt. Dlaczego?

Skąd teza, że się nie modli? Skąd wiesz? A może to, że nie słychać o takich przypadkach to nie jest kwestia tego, że nikt się nie modli, a sprawa małej wiary, zbyt słabej ludzkiej wiary?
Jezus przecież powiedział: "Gdybyście mieli wiarę jako ziarnko gorczycy, powiedzielibyście tej morwie: Wyrwij się z korzeniem i przesiądź się w morze, a byłaby wam posłuszna" (Łk 17, 6).

So mar 15, 2008 16:50

Panowie, proszę powrócić do tematu. Co do rozpoznawania Jezusa nie widzę większego problemu. Ja bym uwierzyła, gdyby wyjaśnił mi jaki sens miała jego śmierć męczeńska, bo tego ni z ząb pojąć nie potrafię. No i na przykład gdyby sprawił, bym zrozumiała fizykę kwantową łącznie z tym, czego jeszcze nie wiadomo. I to nie przez tłumaczenie mi, ale tak pyk i mam to w umyśle. Byłabym 100% przekonana :)

Ale Jezus to na szczęście nie jest wróżka spełniająca ludzkie życzenia. I to ty masz pełnić wolę Bożą, a nie Bóg - twoją.

So mar 15, 2008 16:59

Na początek mógłby zrobić pare cudów to powinno wystarczyć by traktować go poważnie ale oczywiście trudniej byłoby udowodnić, że jest wszechmocny czy dobry zwyczajnie nie potrafimy tego zbadać a cuda mogłyby nie wystarczyć z drugiej strony jeśli naprawdę jest wszechmocny itd. na pewno znalazłby jakieś rozwiązanie ...

So mar 15, 2008 17:07
Ale do tego najprawdopodobniej nie będzie potrzeba Boga.
Do regeneracji kończyn może też nie... kiedyś.

Jak na razie nie można kogoś pyknięciem nauczyć czegoś, czego jeszcze nauka nie odkryła. I nigdy nie będzie można z resztą. No chyba że nauka doprowadzi do tego, że będzie można. No ale przecież wtedy to już nie będzie coś czego nie wiadomo :) A swoją drogą nie sądzę żeby to było mało. Jeżeli kiedyś medycyna będzie w stanie odtworzyć kończynę w ułamku sekundy z powietrza, to zmienię kryterium, póki co taki test by się dobrze sprawdził. Jeżeli to jest mało to naiwność katolików nie mieści się w skali :P

Cytuj:
Jezus przecież powiedział: "Gdybyście mieli wiarę jako ziarnko gorczycy, powiedzielibyście tej morwie: Wyrwij się z korzeniem i przesiądź się w morze, a byłaby wam posłuszna"

Bzdura. Nawet u ludzi, którzy tak wierzą, że aż wiedzą wiara nie czyni cudów. Weź małe dziecko, które wierzy nie wiarą, a wiedzą. Jako małe dziecko tak właśnie wierzyłam. Ale przenoszenie góry nie działało. Widocznie to metafora i górę można przenosić tylko metaforycznie :P

Cytuj:
Skąd teza, że się nie modli? Skąd wiesz? A może to, że nie słychać o takich przypadkach to nie jest kwestia tego, że nikt się nie modli, a sprawa małej wiary, zbyt słabej ludzkiej wiary?

Może i się ktoś modli, ale w kościele nigdy nie słyszałam takich modlitw. Myślę więc że jest to zupełny margines i oczywiście 100% nieskuteczny. Może w kościele takie modlitwy są zakazane żeby nie psuć statystyki. Generalnie ludzie którzy np. mają chore dziecko modlą się aż do momentu, gdy to dziecko umiera. Nikt nie modli się o wskrzeszenie.

Cytuj:
Ale Jezus to na szczęście nie jest wróżka spełniająca ludzkie życzenia. I to ty masz pełnić wolę Bożą, a nie Bóg - twoją.

Cóż to ma do rzeczy? Przecież wiem, że katolicy muszą wierzyć bez dowodów. Ja to uważam za głupie. Potrzebuję dowodów, by wierzyć, to wszystko. Oczywiście katolicy muszą pisać to co ty w tej chwili, bo inaczej sami przestaliby wierzyć. Ja mam umysł racjonalny. Żeby uwierzyć bez dowodów musiałabym przejść lobotomię.

So mar 15, 2008 17:18

(..) katolicy muszą wierzyć bez dowodów. Ja to uważam za głupie. Potrzebuję dowodów, by wierzyć, to wszystko. Oczywiście katolicy muszą pisać to co ty w tej chwili, bo inaczej sami przestaliby wierzyć. Ja mam umysł racjonalny. Żeby uwierzyć bez dowodów musiałabym przejść lobotomię.

Katolicy nie muszą wierzyć, bo nikt nie musi, musimy tylko i wyłącznie umrzeć. I to jest to, co musimy. Natomiast katolicy chcą wierzyć. I modlą się o dar prawdziwej wiary.
Tobie nikt wierzyć nie każe i nikt - jak mniemam - nie próbuje cię tu nawracać.

So mar 15, 2008 17:27

A muzułmanie sobie wierzą w Allaha i nie wynika z tego, że jest to wiara prawdziwa. Wierzyć sobie można i nie wierzyć też...

So mar 15, 2008 17:34

[quote=Rita]Bzdura. Nawet u ludzi, którzy tak wierzą, że aż wiedzą wiara nie czyni cudów.[/quote]
Poczytaj troche o [url=ojcu Pio]http://www.padrepio.catholicwebservices.com/POLSKA/POLSKA_index.htm[/url].
Pisaliście wcześniej, że cuda jakie się zdarzają można wytłumaczyć jakoś.. Przypomina mi sie historia człowieka, któremu Bóg przez ojca Pio uzdrowił nogę. Gościu nie umiał wcześniej chodzić. Lekarze robili badania, prześwietlenia wykazujące że facet nie chodzi i nie ma szans żeby chodził. Po tym został uzdrowiony. Spoko. Tylko, największym zdziwieniem nie było samu uzdrowienie, tylko to, że jak lekarze (również niewierzący) zrobili ponowne prześwietlenie i badanie stwierdzili, że nie ma rzadnych zmian -że noga jest uszkodzona i nie potrafili stwierdzić dlaczego tak się dzieje? Jednak facet potrafił chodzić

Pozdrawiam!

So mar 15, 2008 18:09

Trudno czytam mi się takie tematy, gdzie kilka osób ma odmienne zdania i żadne z nich nie jt podobne do mojego. Rita rozczaruję Cię bardzo, ponieważ Bóg uzdrawia i sama znam ludzi, którzy nie mając np. palca zostawali uzdrowieni. Nie mówiąc o moim uzdrowieniu. Jezus chodzą dwa tysiące lat temu po ziemi uzdrawiał fizycznie i duchowo, i jtem pewna, że teraz też pragnie robić to samo.
A i jeszcze jadno wierzę w Boga, bo dostałam od Niego taką łaskę, nikt mnie do tego nie zmusza!

Pt mar 28, 2008 14:07

Bóg wysłuchuje modlitwy,która jest zgodna z Jego wolą

Cz kwi 17, 2008 15:29
whistle, gdyby ojciec Pio uzdrawiał, to nie musiałby sobie stygmatów wywoływać jakąś substancją z apteki :)

Maja, palec odrósł? :D :D :D Niektórzy mają fantazję... Ale pewnie nie masz na to dowodów.... A tobie co odrosło?

Cz kwi 17, 2008 16:25

Bóg wysłuchuje modlitwy,która jest zgodna z Jego wolą

Bóg ignoruje wszystko, co mu nie przypasuje :-)

Cz kwi 17, 2008 16:32
Zobacz profil ICQ YIM

Rita podaj mi, skąd wiesz że tak robił o Pio? Jakie masz na to dowody skoro obalasz moje? Jeżeli przyjmujesz już taki tok rozumowania to idź nim cały czas! wrrrrr

Cz kwi 17, 2008 20:27

To skąd się wzięły rany ojca Pio nie jest tematem wątku.

Cz kwi 17, 2008 21:20

Sorry. Nie chodziło mi wcale o to tylko o brak konsekwencji w postach..

Pt kwi 18, 2008 11:19

http://wiadomosci.onet.pl/1,15,10,40495 ... forum.html

Pt kwi 18, 2008 13:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3