Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 14, 2025 13:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 ............ 
Autor Wiadomość

Post ............
mam pytanie
kazdy uwza ze bog jest w drugim czlowieku????prawda?!

to dlaczego najblizsi chcieli mnie zabic.....czy to bog tego chcial.......?????
dlaczwgo udzie sie rania zabijaja skoro w nich jest bog??????

Wt maja 27, 2008 13:40

Bóg ciebie kocha! Jesteś jego dzieckiem! Nie bój się - On jest twoim Tatą, Tatusiem.

Ps 121
Wznoszę swe oczy ku górom:
Skądże nadejdzie mi pomoc?
Pomoc mi przyjdzie od Pana,
co stworzył niebo i ziemię.
On nie pozwoli zachwiać się twej nodze
ani się zdrzemnie Ten, który cię strzeże.
Oto nie zdrzemnie się
ani nie zaśnie
Ten, który czuwa nad Izraelem.
Pan cię strzeże,
Pan twoim cieniem
przy twym boku prawym.
Za dnia nie porazi cię słońce
ni księżyc wśród nocy.
Pan cię uchroni od zła wszelkiego:
czuwa nad twoim życiem.
Pan będzie strzegł
twego wyjścia i przyjścia
teraz i po wszystkie czasy.

Pozdr
Dabar

[color=#8000FF][b]Zawsze gdy wygrywałem dyskusję, traciłem jedną duszę[/b][/color]

Wt maja 27, 2008 13:50

Post Re: ............
promyk15 napisał(a):
mam pytanie
kazdy uwza ze bog jest w drugim czlowieku????prawda?!

to dlaczego najblizsi chcieli mnie zabic.....czy to bog tego chcial.......?????
dlaczwgo udzie sie rania zabijaja skoro w nich jest bog??????

Być może dlatego iż odeszli od Boga i stali się niewierzącymi. Gdyby żyli zgodnie z prawami Boskimi nie chcieliby ci zrobić krzywdy.

Wt maja 27, 2008 14:08

Po tylu dyskusjach na tematy światopoglądowe nadal utożsamiasz ludzi czyniących zło z niewierzącymi. To bardzo wygodne bo pozwala Ci twierdzić że wszyscy wierzący (do których pewnie sam siebie też zaliczasz :-D ) są dobrymi ludźmi.
Czy w przeciwną stronę to rozumowanie też działa? Czy wszyscy którzy nie popełniają złych uczynków to wierzący?

Może trzymajmy się ogólnie przyjętego znaczenia słów bo w przeciwnym wypadku może dojść do sytuacji że "wierzący" dla Ciebie będzie oznaczał "dobrego człowieka" a dla kogoś innego może oznaczać "wysokiego bruneta w zielonej czapce". Przy takiej dowolności w rozumieniu pojęć wszelka komunikacja stanie się niemożliwa.

Pozdrawiam

Above us only sky”

Wt maja 27, 2008 15:26

Ja (troche bezdusznie w obliczu podjętego tematu) proponuje na przyszłośc nazywac temat zgodnie z treścią, nie ........................ Trzeba przestrzegać pewnego porządku na forum.

Wt maja 27, 2008 16:30

Może jest tak poprostu dlatego że nie prawidłowo rozumiesz co znaczy że Bóg jest obecny w każdym z nas. Przyznam że sam musiałbym się zastanowić jak to rozumieć, natomiast napewno nie w tym sensie że Bóg jest w nas i kieruje nami jak marionetkami, bo zaprzeczyłby wtedy naszej wolnej woli. Jak widać człowiek może czynić zło, może też czynić dobro, wszystko wedle własnej woli.

Wt maja 27, 2008 16:32

Bóg jest w nas dopóki my tego chcemy. Kiedy jednak nie chcemy Go mieć w sobie, wychodzi z nas. Nie oznacza to, że całkowicie nas opuszcza: On nie odchodzi daleko - najwyżej 2 kroki, które umożliwiają Mu nie deptanie nikomu po piętach :) Nadal kroczy z nami choć za nami. Czasem nawet najgorsi ludzie słyszą szept Boga we własnej głowie: "źle zrobiłeś. Dlaczego? Czy ten ktoś lub to coś ci cokolwiek zawiniło?"

Widać ludzie którzy się zabijają powiedzieli w pewnym momencie Bogu mniej lub bardziej grzeczne "dziękuję za współpracę ale już Cię nie chcę".

Bliscy chcieli Cię zabić? Masz dowód na istnienie Boga: wciąż żyjesz.

Sewerynie: nie chciałem Ci tego mówić, ale bardziej skrajnego i upartego człowieka do tej pory nie spotkałem.

Pozdrawiam

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

Wt maja 27, 2008 20:08

Sewerynie jesteś niemożliwy!
Po tylu dyskusjach na tematy światopoglądowe nadal utożsamiasz ludzi czyniących zło z niewierzącymi. To bardzo wygodne bo pozwala Ci twierdzić że wszyscy wierzący (do których pewnie sam siebie też zaliczasz :-D ) są dobrymi ludźmi.
Czy w przeciwną stronę to rozumowanie też działa? Czy wszyscy którzy nie popełniają złych uczynków to wierzący?

Może trzymajmy się ogólnie przyjętego znaczenia słów bo w przeciwnym wypadku może dojść do sytuacji że "wierzący" dla Ciebie będzie oznaczał "dobrego człowieka" a dla kogoś innego może oznaczać "wysokiego bruneta w zielonej czapce". Przy takiej dowolności w rozumieniu pojęć wszelka komunikacja stanie się niemożliwa.

Pozdrawiam

Nie utożsamiam , mówię tylko że gdyby żyli zgodnie z prawami Boskimi nie chcieliby zrobić mu krzywdy , a to jest prawda . Jeśli pijesz do tego że Ateiści nie wierzą w prawa Boskie , to też jest prawda

Wt maja 27, 2008 21:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]