lereeeek napisał(a):
heh ja mysle że jakby tak sie przyjrzeć to w każdym kościele chrzescijańskim jest cos czego nie ma w Biblii !! A wiecie co ja mam samochód ...czy grzesze?? Bo kurde nie wiem czemu ale nie moge doszukać sie tego w Biblii. Słuchajcie jeszcze mam komórke czy to juz nie luksus? Myslicie że JEzus korzystał by z koma?? No wiec teraz weźmy Biblie i wszystko sprawdzajmy to zobaczymy czy sie znajdziemy odp na wszystkie nasze pytania.
Lereeeeku tutaj jest problem nie w tym,że jak piszesz w kościołach jest "coś czego nie ma w Biblii !! ", ale problem jest w tym, że w większości kościołów nie ma tego co jest w Biblii. Czy dostrzegasz różnicę?
Biblia przestrzega przed bałwochwalstwem - Powtórzonego Prawa 5:7,8 ; 1Kor 10:14
Biblia przestrzega przed dopuszczaniem się różnych form niemoralności - Heb 13:4 ; Marka 7:21-23.
Biblia nakazuje uświęcać imię Boga - Mat 6:9
Wymieniać więcej nie ma sensu bo lista była by prawie tak obszerna jak sama Biblia.
To. ze masz komórkę, samochód i inne przydatne w życiu przedmioty, które człowiek skonstruował posługują sie inteligencją otrzymaną od Boga to nic złego. Natomiast jak z tego korzystasz? Czy chrześcijanin mający takie rzeczy powinien np. dzwonić na numery propagujące sex lub hazard, czy samochód może byś wykorzystywany przez chrześcijanina do udziału w wyścigach samochodowych, gdzie szafuje życiem itp. W tym kraju przynajmniej takie postępowanie jest postępowaniem osób w olbrzymiej mierze podających się za chrześcijan. Przyjrzyj się a zobaczysz często wizerunek krzyża na piersiach takich osób.
W Biblii Lereeeku nie ma słowa samochód czy komórka tak samo jak wielu innych pospolitych obecnie, ale są prawa i są zasady postępowania aktualne w tamtych czasach i aktualne obecnie. Mało powiedziane aktualne, ale są to wymogi do spełniania przez naśladowców Jezusa Chrystusa.
Jeżeli masz coś o czym nie mówi Biblia nie grzeszysz. Natomiast jeżeli nie postępujesz w sposób określony w Biblii (nie wszystko jest nazywane po imieniu), to odpowiedz sobie sam