Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 23:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Czy katolicy poddają treść kazań krytyce ? 

Czy poddajesz kazania krytyce ?
Tak, bardzo ostrej 45%  45%  [ 10 ]
Tak, średniej krytyce 23%  23%  [ 5 ]
Tak, ale tylko minimalnie 18%  18%  [ 4 ]
Nie, nie poddaję krytyce słów księdza 14%  14%  [ 3 ]
Liczba głosów : 22

Czy katolicy poddają treść kazań krytyce ? 
Autor Wiadomość

do autora watku - wszystko nalezy sprawdzać ze Słowem Bożym - wtedy uniknie się pomyłki i zwiedzenia.

Co zatem powinien zrobić ktoś, kto sprawdzając nauki swego kościoła z tym co mówi Biblia, zaważa, że nie jest to zgodne ze Słowem Bożym? Czy możliwym jest przyjęcie tego do świadomości i nie podejmowanie żadnych działań? Jeżeli ktoś dojdzie do wniosku, że Bóg Biblii nie jest Bogiem jego kościoła, to co Waszym zdaniem powinien zrobić?

Pn cze 09, 2008 15:27
heh ja mysle że jakby tak sie przyjrzeć to w każdym kościele chrzescijańskim jest cos czego nie ma w Biblii !! A wiecie co ja mam samochód ...czy grzesze?? Bo kurde nie wiem czemu ale nie moge doszukać sie tego w Biblii. Słuchajcie jeszcze mam komórke czy to juz nie luksus? Myslicie że JEzus korzystał by z koma?? No wiec teraz weźmy Biblie i wszystko sprawdzajmy to zobaczymy czy sie znajdziemy odp na wszystkie nasze pytania.

Pn cze 09, 2008 20:50

Pn cze 09, 2008 22:37
do autora watku - wszystko nalezy sprawdzać ze Słowem Bożym - wtedy uniknie się pomyłki i zwiedzenia.

No tak. Duchowni zapewne najlepiej sprawdzają wszystko ze słowem bożym, a popatrz sobie na prawosławnych, katolików, protestantów i żydów. Wszyscy sprawdzają z tej samej księgi a jakoś różne rzeczy im wychodzą :-)

Wt cze 10, 2008 1:02
Obcy to było do mnie ? mam 20 lat a to co pisałem miało być ironią. Bo niektórzy to wszystko by chcieli sprawdzac z Pismem św . Ważne żeby dokopać katolikom i tyle. Taki widze sens wypowiedzi niektórych ludzi.

Śr cze 11, 2008 10:51

Uff.. to dobrze że mnie oświeciłeś bo już byłem przerażony :P
Bo uwierz mi że (prowadzę przygotowania do bierzmowania) i tam rzeczywiście zdarzają się takie pytania zadawane całkowicie na serio.

Śr cze 11, 2008 10:56

heh ja mysle że jakby tak sie przyjrzeć to w każdym kościele chrzescijańskim jest cos czego nie ma w Biblii !! A wiecie co ja mam samochód ...czy grzesze?? Bo kurde nie wiem czemu ale nie moge doszukać sie tego w Biblii. Słuchajcie jeszcze mam komórke czy to juz nie luksus? Myslicie że JEzus korzystał by z koma?? No wiec teraz weźmy Biblie i wszystko sprawdzajmy to zobaczymy czy sie znajdziemy odp na wszystkie nasze pytania.

Lereeeeku tutaj jest problem nie w tym,że jak piszesz w kościołach jest "coś czego nie ma w Biblii !! ", ale problem jest w tym, że w większości kościołów nie ma tego co jest w Biblii. Czy dostrzegasz różnicę?
Biblia przestrzega przed bałwochwalstwem - Powtórzonego Prawa 5:7,8 ; 1Kor 10:14
Biblia przestrzega przed dopuszczaniem się różnych form niemoralności - Heb 13:4 ; Marka 7:21-23.
Biblia nakazuje uświęcać imię Boga - Mat 6:9

Wymieniać więcej nie ma sensu bo lista była by prawie tak obszerna jak sama Biblia.

To. ze masz komórkę, samochód i inne przydatne w życiu przedmioty, które człowiek skonstruował posługują sie inteligencją otrzymaną od Boga to nic złego. Natomiast jak z tego korzystasz? Czy chrześcijanin mający takie rzeczy powinien np. dzwonić na numery propagujące sex lub hazard, czy samochód może byś wykorzystywany przez chrześcijanina do udziału w wyścigach samochodowych, gdzie szafuje życiem itp. W tym kraju przynajmniej takie postępowanie jest postępowaniem osób w olbrzymiej mierze podających się za chrześcijan. Przyjrzyj się a zobaczysz często wizerunek krzyża na piersiach takich osób.

W Biblii Lereeeku nie ma słowa samochód czy komórka tak samo jak wielu innych pospolitych obecnie, ale są prawa i są zasady postępowania aktualne w tamtych czasach i aktualne obecnie. Mało powiedziane aktualne, ale są to wymogi do spełniania przez naśladowców Jezusa Chrystusa.
Jeżeli masz coś o czym nie mówi Biblia nie grzeszysz. Natomiast jeżeli nie postępujesz w sposób określony w Biblii (nie wszystko jest nazywane po imieniu), to odpowiedz sobie sam

So cze 14, 2008 8:45

Zaznaczyłem odpowiedź "tak - ale minimalnie". Co nie jest dobre w kontekście tych księży, którzy po prostu odstawiają farsę w miejscu gdzie powinna być homilia, opowiadając jakieś bajki albo czytając wydrukowane przed mszą kazania znalezione w necie.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

N cze 15, 2008 8:01
Zobacz profil WWW
opowiadając jakieś bajki albo czytając wydrukowane przed mszą kazania znalezione w necie.

Co do opowiadania tych bajek, to w zupełności się z tobą zgadzam.
Większość księży to robi.
Co do historyjek również. Zazwyczaj jest tekst typu: pewien człowiek, daleko daleko.. coś tam zrobił.
A raz byłem świadkiem, jak ksiądz opowiadał, że goście którzy zrzucili bombę atomową ha Japonię, później bardzo żałowali, chcieli przepraszać, i wysyłali pieniądze do poszkodowanych rodzin. :-)

Ale najlepiej to pojechać sobie do kościoła do woj. małopolskiego, byłego nowosądeckiego, lub tarnowskiego, lub podkarpackiego. Czyli południe polski.
Tam dopiero cuda można usłyszeć. A w jednej wiosce nowosądeckiego, to znam przypadek, jak duchowny po nazwiskach opierdzielał wiernych. Ale lud bogobojny, więc posłuszny... :-)

N cze 15, 2008 9:21
W ogóle to chyba większość powołań jest z południowej Polski ? Tam gdzie największa bieda, no itd.. Mam racje ?

N cze 15, 2008 9:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2