Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 0:26

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
 Dlaczego ksieza sa maja czarne sutanny 
Autor Wiadomość
Post Dlaczego ksieza sa maja czarne sutanny
tak sie zastanwiam i nie moge dojsc do zadnej rozsadnej odpowiedzi

doglebnie kontemplujac nad tym zagadnieniem doszedlem do wniosku ze moze oni chca pokazac tym swoja skruche ,ze nie chca sie wyrozniac z posrod tlumu ,ze chca pokazac przez to swoja skromnosc ,poczatkowo nawet w to uwierzylem ,potem jednak zdalem sobie sprawe ze np pan rydzyk jest zbyt skromny i to mnie zadziwilo ,nastepnie znalazlem jeszcze wielu innych podobnych mu skromnoscia i to wykluczylo raczej skromnosc i oddanie bogu jako powod noszenia czarnej szaty w kosciele katolickim ,zauwazylem jednak taki maly punkcic bialy koloratka ,ona chyba ma symbolizowac ze jednak sa dumni ze swojej przynaleznosci do swiatlosci jaka jest bog
tylko papiez nosi biale szaty ,pomyslalem wiec ze on musi byc jakims odmiencem skoro jako jedyny nosi biale szaty ,i tu znalazlem slusznosc ,bo jest przeciez ojcem kosciola ,to normalne i zrozumiale
dobrze rozumuje ,prosze odpowiedzcie bo jestem dreczony caly czas ta zagadka ,i nie moge w pelni uwierzyc w boga ,pomozcie mi prosze

So cze 28, 2008 15:39

So cze 28, 2008 16:42

Nie widzę sensu rozwodzenia się nad tym tematem.
Pozdrawiam

Albo tutaj http://www.sutanna.pl/

galazkaoliwna napisał(a):
,prosze odpowiedzcie bo jestem dreczony caly czas ta zagadka ,i nie moge w pelni uwierzyc w boga ,pomozcie mi prosze

Przepraszam że tak post po poście ale dziś mam strasznie rozbiegane myśli :)

Co do cytatu: Jeśli dla Ciebie kolorystyka sutanny ma pomóc w szukaniu Boga to chyba złą ścieżką idziesz. Sutanna oznacza przynależność do stanu kapłańskiego i ma pomóc w odróżnieniu księdza od "zwykłego" człowieka. Koloratka nie ma praktycznie żadnego symbolu i jest raczej tradycją (fajną zresztą) która powoduje, że ksiądz to nie 100-procentowy "man in black" :D

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

So cze 28, 2008 19:14

Fakycznie opat_90 to chyba jakiś żart... zamykam, polecając wskazane linki.

So cze 28, 2008 23:16
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 4 ]