Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 0:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Czy Bóg jest szczery ? 
Autor Wiadomość

Tzn mam Cie przekonywać o tym co sam o sobie wiem? Arguemtn jest prosty, ja sobie nie wymyślam jaki jest Bóg, nie snuje domysłów, bo mi się coś wydaje... Jest Kościół i ufam temu co naucza.

Rozumiem ale Kościół też tylko snuje domysły.

Cytuj:
No ale ja to samo napisałem. Sformułuj to prosze inaczej.

Możesz wiedzieć tylko tyle ile sam ci powie, to nie wystarczy by go poznać.

Cytuj:
Wyjście z niewoli Egipskiej i Babilońskiej to ST.
Co do NT aż ku czasom obecnym... wymyśliłem już kiedyś pewne stwierdzenie: Kościół od powstania jest w kryzysie. Pomimo tego trwa już od 2000 lat. O co chodzi? Że w każdym wieku są jakieś problemy, walki, trudności itd. I właśnie pomimo wielu rzeczy przykrych, również wynikających z bezpośredniej działalności ludzi związanych z Kościołem Bóg nadal jest głoszony a problemy zarzegnane.

Jeśli Bóg chce się z nami komunikować w ten sposób to raczej logiczne jest, że zależy mu na tym by mieć wiernych. Ale już niekoniecznie na dobru ludzkości stąd obojętność na zło nawet to wyrządzane przez jego kościół.

WIST napisał(a):
A taką osobę poznajemy po tym że szuka tego co jest, nie tego co chciałby znaleźć.

Mam wątpliwości czy taka osoba istnieje chrześcijanin przyjmuje na wstępie, że Bóg istnieje i jest dobry więc będzie szukał głębszego zrozumienia Boga oczywiście zgodnie z wiarą swojego odłamu, ateista będzie raczej na nie, wyznawca innej religii raczej też któż więc zostaje, może agnostyk?

Pn lip 28, 2008 16:55

Samo pytanie czy Bóg jest szczery jest bez sensu bo Pan Bóg jest nieskończoną dobrocią i szczerością. Nieszczerzy mogą być co najwyżej jego ziemscy przedstawiciele.

Wt sie 05, 2008 11:52

Wt sie 05, 2008 12:06

DOKŁADNIE ! I w dodatku wielu z nich nosi sutanny.

Wt sie 05, 2008 12:07

Rozumiem ale Kościół też tylko snuje domysły.

Nie, Kościół nie snuje żadnych domysłów co do wiary którą wyznaje. Nie domyśla się że Bóg jest, oraz jakie ma atrybuty.

No napisał(a):
Możesz wiedzieć tylko tyle ile sam ci powie, to nie wystarczy by go poznać.

Bóg jest jak osoba, można Go słuchać, można też obserwować, zatem nie jest do cała prawda.

No napisał(a):
Jeśli Bóg chce się z nami komunikować w ten sposób to raczej logiczne jest, że zależy mu na tym by mieć wiernych. Ale już niekoniecznie na dobru ludzkości stąd obojętność na zło nawet to wyrządzane przez jego kościół.

Nic nie wiem o objętności Boga. To jest właśnie domysł, Twój.

No napisał(a):
Mam wątpliwości czy taka osoba istnieje chrześcijanin przyjmuje na wstępie, że Bóg istnieje i jest dobry więc będzie szukał głębszego zrozumienia Boga oczywiście zgodnie z wiarą swojego odłamu, ateista będzie raczej na nie, wyznawca innej religii raczej też któż więc zostaje, może agnostyk?

Tutaj słusznie zauważyłeś że jest tu problem. Ale są ludzie dążący do odkrywania pewnych rzeczy, faktycznie już z zasobem założeń. Ale może inaczej, są ludzie którzy weryffikują założenia. Gdy zajmują się teologią weryfikują jej dogmaty i twierdzenia, gdy filozofią również.

Wt sie 05, 2008 14:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4