Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 08, 2025 22:10

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 6 ] 
 Bóg zbyt wiele wymaga 
Autor Wiadomość

Post Bóg zbyt wiele wymaga
Jestem katolikiem, ale ostatnio tak sobie pomyślałem - Bóg za wiele wymaga od ludzi. W Niebie nie bedzie wielu przyjemności z których można korzystać na ziemi. Weźmy np alkohol - katolik nie może się upijać. Co w tym takiego złego? Przecież czasami dobrze jest popić i poczuć wirowanie w głowie. Dalej masturbacje - ne biorę się za to ale skoro ludzie czują duży pociąg seksualny to można im chyba jakoś to wyładować. Dalej nie mogę zrozumieć jednego - np przykazanie ,,ani żadnej rzecz która jego (bliźniego) jest''. Czy to oznacza że jak ,bliźni' ma np fajny samochód a ja pragnę taki mieć to mam grzech? Czytałem troche wyznania Glori Polo. Twierdziła tam, że Bóg zarzucił jej że popełniała grzech cudzołóstwa po prostu seksownie się ubierając, tym samym namawiając mężczyzn do grzechu. Czy to oznacza, że kobiety powinny chodzić ubrane tak aby nbie było widać tych bardziej ,,kontrowersyjnych'' części ciała?
Teraz pojawia się pytanie - jak trzeba żyć by pójść do Nieba? Jak już wspomniałem tam nie bedziemy perwnie pić alkoholu ni ebedziemy uprawiać sexu itd to czemu nie możemy sobie na to pozwolić za życia? Jak więc powinien zachowywać się wg was prawdziwy katolik? Proszę o odpowiedź i nie zamykanie tematu :}

Wt sie 19, 2008 18:49

Post Re: Bóg zbyt wiele wymaga
Nie chodzi ci pewnie o Boga tylko o religie. Wszystkie ograniczenia są zależne od religii.
Jeśli coś by nie było nam potrzebne to Bóg by tego nie stworzył. Jeśli np. sex z kilkoma osoba by nie był potrzebny do rozwoju nie było by go. Wszystko trzeba spróbować i doświadczyć tylko tak doświadczasz Boga i się rozwijasz.
Według mnie i tak trafisz do „nieba”, takie jest zakończenie historii każdego.

Maro15 napisał(a):
Jestem katolikiem, ale ostatnio tak sobie pomyślałem - Bóg za wiele wymaga od ludzi. W Niebie nie bedzie wielu przyjemności z których można korzystać na ziemi. Weźmy np alkohol - katolik nie może się upijać. Co w tym takiego złego? Przecież czasami dobrze jest popić i poczuć wirowanie w głowie. Dalej masturbacje - ne biorę się za to ale skoro ludzie czują duży pociąg seksualny to można im chyba jakoś to wyładować. Dalej nie mogę zrozumieć jednego - np przykazanie ,,ani żadnej rzecz która jego (bliźniego) jest''. Czy to oznacza że jak ,bliźni' ma np fajny samochód a ja pragnę taki mieć to mam grzech? Czytałem troche wyznania Glori Polo. Twierdziła tam, że Bóg zarzucił jej że popełniała grzech cudzołóstwa po prostu seksownie się ubierając, tym samym namawiając mężczyzn do grzechu. Czy to oznacza, że kobiety powinny chodzić ubrane tak aby nbie było widać tych bardziej ,,kontrowersyjnych'' części ciała?
Teraz pojawia się pytanie - jak trzeba żyć by pójść do Nieba? Jak już wspomniałem tam nie bedziemy perwnie pić alkoholu ni ebedziemy uprawiać sexu itd to czemu nie możemy sobie na to pozwolić za życia? Jak więc powinien zachowywać się wg was prawdziwy katolik? Proszę o odpowiedź i nie zamykanie tematu :}

Wt sie 19, 2008 19:13

A morderstwa też są aby ich doświadczać? Najpierw jako kat a potem jako ofiara? :o

Wt sie 19, 2008 19:26

Maro, może chodzi o ten konkretny samochód. Nie powinieneś go kraść tylko ewentualnie kupić taki sam. Tego samego egzemplarza nie będziesz miał no chyba ze Ci bliźni go np. sprzeda.

Wt sie 19, 2008 19:30

Jeśli postrzegasz dusze jako coś co musi ewoluować, wtedy śmierć też jest potrzebna. W pewnym momocie dusza zrozumie, ze zabijając kogoś nic nie zyska tylko traci a to jest cenna doświadczenie.

Wt sie 19, 2008 19:49

To żebyś mógł swobodnie i bez tracenia czasu na pisanie tutaj pić i się masturbować z kaloryferem zamykam.

Wt sie 19, 2008 20:50
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 6 ]