Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 08, 2025 22:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Częsta spowiedź 
Autor Wiadomość

Post Częsta spowiedź
Mam taki dylemat:
Chdzodzi mi o to co ile można się spowiadac??
Ja się spowiadam co 2 tygodnie według swojej potrzeby ostatnio nagrzeszyłam troche więcej niż troszeczkę :cry: 2 tygodnie mija dopiero w poniedziałek mam iśc w poniedziałek czy nie??. I jak często mozna się spowiadać pamiętam o tym ze do spowiedzi chodzę nie dlatego ze muszę, tylko dlateg, ze mam potrzerzebe:)

Proszę o odpowiedzi jak najszybciej nawet po poniedziałku:)

Śr sie 20, 2008 19:23

Generalnie korzysta się ze spowiedzi na miarę potrzeb, nie grzeszymy według kalendarza (chyba :P ) więc i chyba ze spowiedzią nie trzeba się kalendarza trzymać...

Śr sie 20, 2008 19:37

Heh nio ale tak jakby człowiek spowiadał się co 3 dni to kapłani mieli by przechlapane:P

Śr sie 20, 2008 20:12
Moderator

Ja czasem też chodzę co trzy cztery dni. Jak nagrzeszę za szybko to trzeba iść. Im dłużej się czeka ze spowiedzią tym gorzej.

(J 8, 32b)

Śr sie 20, 2008 21:28
Ja ostatnio byłem pod koniec maja, jakoś potrzeby nie mam.Tak w ogóle to głupi temat.

Śr sie 20, 2008 22:27

Ja mogę powtórzyć za innymi że spowiadac się powinno wtedy gdy widzi się potrzebę. A ta potrzeba to bycie w grzechu i wynikające z tego pragnienia oczyszczenia. Z tym że nie ma co sobie narzucać jakiegoś określonego terminu, masz powód to idziesz, choć to też zależy od rangi grzechu, jak to coś np. ze sfery seksualnej no to szybko wypada lecieć, a jak coś mnijeszego typu przeklnięcie to nie ma co się kłopotać. No i według mnie trzeba mieć uwagę na to czy idę do spwowiedzi z postanoieniem poprawy, czy tylko z chwilowym pragnieniem wyzbycia się problemu, a potem się zobaczy.

Śr sie 20, 2008 23:45

Post Cęsta spowiedź
Ja neiwem wstrzymam się chyba jeszcze do poniedziałku bo przygotować się też trzeba a w kolejce przed konfecjonałem niewystarcza:P

Jak temat głupi to nie czytać proste co??;/:??

Dzięki wszystkim:*

Jeszcze:P:P

Cz sie 21, 2008 7:31

Post Re: Cęsta spowiedź
justa1932 napisał(a):
Ja neiwem wstrzymam się chyba jeszcze do poniedziałku bo przygotować się też trzeba a w kolejce przed konfecjonałem niewystarcza:P

A po co masz się wstrzymywać, jeśli masz grzech, który wymaga wyznania w konfesjonale? Jeśli się wyspowiadasz wcześniej, wcześniej będziesz mogła przystąpić do Eucharystii, np. w niedzielę. A chyba o to chodzi we Mszy Św., aby uczestniczyć w niej w sposób pełny, prawda?

Do spowiedzi chodzę zawsze wtedy, kiedy odczuwam taką potrzebę, kiedy dyktuje mi tak sumienie. Czasem bywa, że nawet co tydzień i nie widzę w tym nic niewłaściwego.

Cz sie 21, 2008 15:17

Post Re: Cęsta spowiedź
monika001 napisał(a):
justa1932 napisał(a):

A po co masz się wstrzymywać, jeśli masz grzech, który wymaga wyznania w konfesjonale? Jeśli się wyspowiadasz wcześniej, wcześniej będziesz mogła przystąpić do Eucharystii, np. w niedzielę. A chyba o to chodzi we Mszy Św., aby uczestniczyć w niej w sposób pełny, prawda?

Do spowiedzi chodzę zawsze wtedy, kiedy odczuwam taką potrzebę, kiedy dyktuje mi tak sumienie. Czasem bywa, że nawet co tydzień i nie widzę w tym nic niewłaściwego.

Masz racje pójde w sobote:P:P:P::P:P:PP:P:)

Cz sie 21, 2008 15:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]