|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
Zakazany kult niektóych aniołów
| Autor |
Wiadomość |
|
Masta_M
|
 Zakazany kult niektóych aniołów
Dlaczego o ile dobrze pamiętam papież Zachariasz zakazał kultu Uriela, Raguela i Tubuela i wielu innych a nie zakazał kultu np: Michała Archanioła , Rafaela, Gabriela nie  W mojej diecezji został ostatnio wydany nie wiem jak to nazwać zarządzenie może. I ksiądz teraz po błogosławieństwie pod koniec mszy a zaraz przed ogłoszeniami odmawia modlitwę do Archanioła Michała.
_________________ "...powinien spośród nich wziąć za wzór lisa i lwa,
albowiem lew nie umie unikać sideł, a lis bronić się przed wilkami. Trzeba przeto być lisem,
by wiedzieć, co sidła, i lwem, by postrach budzić u wilków." - Niccolò Machiavelli
|
| Śr wrz 24, 2008 12:25 |
|
|
|
 |
|
bietka.romaniak
|
Skoro najdawniejszy papież zakazał kultu tych aniołów, to najwidoczniej nie są to dobrzy aniołowie! Prawdę powiedziawszy, nie znam w ogóle wymienionych przez Ciebie aniołów, ale wiem, że upadli aniołowie sprzeciwili się Bogu, zatem ci wspomniani pewnie do nich należą...
Co do Michała Archanioła, i w moim mieście, w jednej z parafii jest odmawiana modlitwa do Archanioła Michała po zakończeniu Mszy świętej

|
| Śr wrz 24, 2008 12:44 |
|
 |
|
snafu
|
Jeśli dobrze kojarzę, to anioły te związane są z księgami apokryficznymi, natomiast nie pojawiają się w Biblii.
_________________ "Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny." (Mt 25,13)
|
| Śr wrz 24, 2008 12:51 |
|
|
|
 |
|
Masta_M
|
No w sumie tez tych aniołów nie znam tylko mnie to ciekawiło czemu potępiono ich kult 
_________________ "...powinien spośród nich wziąć za wzór lisa i lwa,
albowiem lew nie umie unikać sideł, a lis bronić się przed wilkami. Trzeba przeto być lisem,
by wiedzieć, co sidła, i lwem, by postrach budzić u wilków." - Niccolò Machiavelli
|
| Śr wrz 24, 2008 12:56 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
W Biblii pojawiają się tylko imiona 3 aniołów:
- Rafał (Tb 12,15)
- Gabriel (Łk 1,19)
- Michał (Dn 10,13.
|
| Śr wrz 24, 2008 12:57 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Nie "potępiono" - wycofano
Autorem modlitwy do Michała Archanioła był papież Leon XIII, który jak podaje wiele źródeł, miał wizję rozmowy szatana z Bogiem o XX wieku...stąd papież zalecił wszystkim Kościołom odmawianie tej modlitwy po kazdej Mszy św.
Po SWII zaniechano jej odmawiania...widocznie Kościół wraca do tradycji wprowadzając ponownie tą modlitwę:)
|
| Śr wrz 24, 2008 13:03 |
|
 |
|
R6
|
Kościelne widzimisia i fantazjowanie. Raz zalecaja, raz nie. Mało to poważne.
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
| Śr wrz 24, 2008 13:36 |
|
 |
|
Majkel ze Stalowej
zbanowany na stałe
|
Bóg powiedział człowiekowi: POTRZEBUJĘ CIĘ! PRACUJ ZE MNĄ!
Na co odrzekł człowiek: Za przeproszeniem najpierw Twoi aniołowie, potem Matka Boska i na końcu ty. Zresztą na nic Ci się nie przydam. Jestem tylko robakiem. A poza tym przepraszam, że nie byłem wczoraj w kościele... a i za te brzydkie myśli w kościele też przepraszam. Wyspowiadam się przy okazji, bo wiem, że tak lubisz. Poza tym wiesz, że nie najlepiej z moim zdrowiem, a szatan cały czas mnie gnębi. Widzisz... potrzebuję trochę siły od ciebie, bo inaczej nie dostanę się do nieba.
|
| Śr wrz 24, 2008 14:00 |
|
 |
|
No
|
Alus napisał(a): W Biblii pojawiają się tylko imiona 3 aniołów: - Rafał (Tb 12,15) - Gabriel (Łk 1,19) - Michał (Dn 10,13.
hmm może to offtopic ale skąd właściwie aniołowie mają imiona?
|
| Śr wrz 24, 2008 14:55 |
|
 |
|
szumi
Moderator
|
Anioł, czyli greckie άγγελος (angelos) oznacza nie tyle imię, co misję, bo znaczy posłany. A imiona owych aniołów wyrażają ich misję.
Michał- Któż jak Bóg.
Gabriel- Moc Boża
Rafał- Bóg uleczył
Oczywiście jako, że język z którego się wywodzą (hebrajski) jest językiem nieprzetłumaczalnym jednoznacznie są różne tłumaczenia tych imion, które jednak zachowują ideę.
Imię w języku hebrajskim (i całej kulturze starożytności) jakby wyznacza misję- imię zobowiązuje.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
| Śr wrz 24, 2008 15:14 |
|
 |
|
kanap
|
Podaj mi cytaty z Biblii w których są Ci aniołowie wymieniani , nie ma , w Biblii można znaleźć wymienionych 3 aniołów : św Michała Archanioła , św Gabriela i św Rafała , w apokalipsie jest podane , że przy tronie Boga stoi siedmiu Aniołów , w godzinkach do św Michała Archanioła śpiewa się "Z siedmiu Duchów Tyś pierwszy przed Panem stojący, Któremu ważne sprawy zleca Wszechmogący. ".
_________________ http://www.youtube.com/user/kanaplook
In hoc signo vinces
|
| Pn wrz 29, 2008 10:06 |
|
 |
|
kastor
|
Może trochę offtop, ale nadarza się okazja by przypomnieć, że dzisiaj obchodzimy święto świętych archaniołów  . Zwłaszcza w taki dzień warto z nimi porozmawiać - tym bardziej, że to chyba spory zaszczyt. pozdrawiam 
_________________ O Tobie mówi serce moje;
szukaj Jego oblicza...
|
| Pn wrz 29, 2008 13:26 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
|