Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 23:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
 Czy kataklizmy to pomysł Boga? 
Autor Wiadomość
I znów powturzyć się muszę ja: Nauka poznaje prawa którymi rządzi się natura , nie wiemy jeszcze jak powstał świat i nie obchodzi mnie to , że ci to nie wystarcza .

A Tobie wystarcza do odrzucenia Boga? :o

N paź 05, 2008 8:40

Inny_punkt_widzenia napisał(a):
I znów powturzyć się muszę ja: Nauka poznaje prawa którymi rządzi się natura , nie wiemy jeszcze jak powstał świat i nie obchodzi mnie to , że ci to nie wystarcza .

A Tobie wystarcza do odrzucenia Boga? :o

Nie dziw się, są i tacy co "wierzą", że już na podstawie fragmentarycznej wiedzy można jednoznacznie stwierdzić, że Bóg nie istnieje :-D

N paź 05, 2008 15:46

Kataklizmy są dowodem na to że natura działa samoistnie , że sama się żądzi według własnych praw , które poznaje nauka . Wiemy dlaczego są wulkany , wiemy dlaczego są tsunami , wiemy dlaczego są huragany , wiemy czym są pioruny , wiemy czym są trzęsienia ziemi , wiemy czym są lawiny , wiemy czym są powodzie i pożary , wiemy jak się przed tym wszystkim bronić .

Może i wiemy czym są wulkany, tsunami, huragany, pioruny itd. ale nie wiemy dla czego jedni giną a drudzy w jakiś dziwny sposób ocaleją , a co do bronienia się, to z tym jest różnie.
A najdziwniejsze jest to jak taki grzesznik jak J. Urban (ten od gazety „Nie”) uszedł cało z tego pamiętnego tsunami, był tam na wczasach a później relacjonował to wydarzenie z przerażoną miną w TV :)

N paź 05, 2008 16:10

A Tobie wystarcza do odrzucenia Boga?
Do jakiego odrzucenia , o czym ty znowu piszesz , czy ja mówiłem na tym forum o jakimś" odrzuceniu " ?

N paź 05, 2008 16:26

Buscador , ale mi chodziło oto , że my musimy bronić się i uciekać przed Bogiem , przed Jego bronią masowej zagłady jakimi są kataklizmy. Komu dopisze szczęście ten zdoła życie ocalić , a komu szczęście nie dopisze , bądż jest za słaby ten zginie - ot mi Bóg .

N paź 05, 2008 16:38

Wszelkie kataklizmy żywiołowe ściągamy na siebie sami. Poprzez strach. Czyli przeciwieństwo miłości. bóg nas nie karze kataklizmami, nie nagradza deszczem w czasie suszy. Za to wszystko, choć nieświadomie jesteśmy odpowiedzialni my sami.

N paź 05, 2008 16:47

znaczy jak nie było ludzi to deszcze nie padały a pesymizm dinozaurów ściągnął na nie asteroide...

N paź 05, 2008 19:45
Alus napisał(a):
A Tobie wystarcza do odrzucenia Boga?
Do jakiego odrzucenia , o czym ty znowu piszesz , czy ja mówiłem na tym forum o jakimś" odrzuceniu " ?

Nie mówiłeś...ale Twoje pojmowanie Boga jest troche udziwnione.
Bożą sprawiedliwość pojmujesz na zasadzie - "na kogo wypadnie, na tego bęc".
Lub twierdzisz, że natura kieruje sią swoimi prawami, żródło owych praw Ciebie nie interesuje - "nie obchodzi mnie to".
I nikt nie ucieknie przed Bogiem :D ....bo On nie działa na zasadzie "entliczek petliczek na kogo wpadnie"....bo jeśli nawet nasze włosy sa policzone - to nie ma żadnego przypadku.
Jest jak pisze ks. M. Heller - "Bóg jest panem przypadku".

Pn paź 06, 2008 7:31

znaczy jak nie było ludzi to deszcze nie padały a pesymizm dinozaurów ściągnął na nie asteroide...

Nie, co nie zmienia faktu że możemy kontrolować siły natury. :)

Pn paź 06, 2008 18:10

Faktu? A może byś tak podał jakieś dowody bo mi to bardziej na wiare wygląda...

Pn paź 06, 2008 21:20

Jest jak pisze ks. M. Heller - "Bóg jest panem przypadku".

Takie stwierdzenie pociąga za sobą bardzo dalekie konsekwencje.

Jeśli Bóg jest panem przypadku to przypadków nie ma, to my jako dzieci boże także mamy w nich swój udział, bo człowiek to Bóg doświadczający. Jest tylko taka różnica, Bóg zna je wszystkie „teraz”, natomiast my dopiero je poznajemy (złudzenie czasu, przyczynowość)

My sami kreujemy swój matrix, a więc gramy w pewną grę zwaną życiem (doświadczaniem), grę w którą dobrowolnie zapragnęliśmy zagrać u początków stworzenia, ale aby ta zabawa stwarzała pozory rzeczywistości daliśmy się zamknąć (ograniczyć) w iluzji czasu i materii.
Wygląda na to, że z wyższego punktu widzenia każda nasza decyzja jest zdeterminowana, lecz aby zagrać dobrze swoje role nie możemy o tym wiedzieć, być w nieświadomości - pełny matrix

Pn paź 06, 2008 22:10

Faktu? A może byś tak podał jakieś dowody bo mi to bardziej na wiare wygląda...

Przykro mi, ale nie mogę dać ci na razie żadnych przykładów, ponieważ nikt sobie jeszcze z tego nie zdaje sprawy(czyt: jawnie tego nie dokonał) . :)

N paź 12, 2008 13:42

Odpowiedzialni nieświadomie? A jak to sprawdzić.
Znów jakieś fantazje.

Pn paź 13, 2008 11:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8