Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 12, 2025 17:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Czy świadomość istnienia jest wieczna? 
Autor Wiadomość

Ciekawość to nie jest to jedyne kryterium udanego życia, są ludzie którzy wiedzą niewiele a jednak nie spieszno im rozstawać się z tym światem :).

Chyba źle zrozumiałeś. Przecież pisałem ze którzy wiedzą niewiele właśnie bardziej chcą żyć bo chcą zdobywać informacje.

Ale jest tez kwestia ponownej gry. Czyli potomstwa. Bo jak jedna gra się tobie nudzi to chcesz grac w inną. Czyli chcesz mieć potomstwo i chcesz aby oni żyli za ciebie.
Jedynie jeszcze trochę chcesz podchować potomstwo aby stanęło na własne nogi.
A kiedy już masz potomstwo które żyje własnym życiem i kiedy wiesz o świecie już tak dużo ze życie się tobie znudziło. To nie sądzę abyś się jeszcze bał smierci. Taki spełniony człowiek umiera szczęśliwy i wcale się nie boi.
A ja dobrze wiem ze nie będę się obawiał smierci keidy będę miał potomstwo które sobie samo potrafi radzić i kiedy już trudno będzie abym dowiedział się czegoś nowego i aby mnie coś jeszcze w życiu zaskoczyło i zaciekawiło.
Wtedy po prostu najlepszym wyjściem z tej bezcelowej już egzystencji będzie po prostu śmierć. I zrobienie miejsca na świecie dla młodych.

Pt sty 23, 2009 16:55

W świecie „duchowym” można doświadczać ponieważ dusza także posiada jakieś tam ciało (czyli to narzędzie doświadczania)

Są to doświadczenia jakościowo inne, bo inna jest także „materia” w którą obleczona jest dusza.

Dusza w swojej ewolucji do Boga ciągle czegoś się uczy, ciągle bo mądrość Boga jest nieskończona a więc nigdy się nie znudzi :)

Zadziwiające. Skąd Ty to wszystko wiesz?

Dla tak wybitnego specjalisty od dusz zapewne fraszką będą moje pytania:

1. Z czego jest zrobiona dusza?
2. Ile waży dusza?
3. Jaką objętość ma dusza?
4. Jaki kolor ma dusza?
5. Jakie narządy zmysłów ma dusza (skoro ma zdolności poznawcze to jakoś musi swoją "rzeczywistość" rozpoznawać)?

To naprędce wszystko co przychodzi mi do głowy.

Pt sty 23, 2009 23:05

1. Dusza to twór złożony czyli składa się z wielu takich warstw (ciał). Ta najbardziej zewnętrzna to warstwa energetyczna w postaci pola elektromagnetycznego i ma bezpośredni kontakt z ciałem fizycznym, czyli ożywia je. Bez tej ożywiającej energii fizyczne ciało to jedynie kawał mięsa i nic więcej. Mechanizm integracji duszy z ciałem a konkretnie z mózgiem przebiega następująco – pole elektrom. indukuje w komórkach nerwowych odpowiednie przebiegi prądowe, te z kolei wchodzą w reakcje chemiczne, (czyli normalna zamiana energii elektromagnetycznej na chemiczną). Pole to jako jedyne można monitorować (EEG, EMG, fotografie kirlianowskie). Pozostałe warstwy duszy nie można monitorować, ich częstotliwość leży daleko poza skalą jakiegokolwiek przyrządu pomiarowego. Są odpowiedzialne za nasze uczucia i myśli. To tak w bardzo dużym skrócie :)
2. Waży 22g :)
3. Ta najbardziej zewnętrzna warstwa wychodzi nieco poza obrys fizycznego ciała, a ta najgłębsza ma objętość całego wszechświata :-D
4. Powłoka energetyczna ma postać szarej chmury, pozostałe warstwy mienią się różnymi kolorami tęczy, jest to zależne w dużej mierze od charakteru naszych uczuć i myśli.
5. Dusza nie ma narządów zmysłów przynajmniej nie takie jak sobie je na ogół wyobrażamy. Jej „zmysły” to całe jej „ciało” np.: ludzie którzy uprawiają eksterioryzację mówią, że widzieli nie tak jak my (o jakiś tam kont widzenia) ale całe 360 stopni (czyli panoramicznie) :)

Jak widzisz dusza to dość konkretny twór, bynajmniej nie bezcielesny, ma konkretną budowę i przeznaczenie

So sty 24, 2009 2:18
Moderator

Oczywiście tak gwoli ścisłości - biorąc pod uwagę profil tego forum - że są to poglądy niechrześcijańskie.
Żeby ktoś nie miał wątpliwości :)

(J 8, 32b)

So sty 24, 2009 9:37

Można wiedzieć, skąd wytrzasnąłeś te bajki?

"Masa duszy: 22 gramy" buahahaha niezły dowcip. Ciekawe swoją drogą, jak coś niematerialnego może mieć masę. Co za idiotyzm.

So sty 24, 2009 10:55
Moderator

Witold, otrzymujesz ode mnie oficjalne upomnienie! Nie będzie tolerowania na tym forum tekstów obrażających innych użytkowników, czy ich poglądów. Jak się z czymś nie zgadzasz, to podaj kontrargument, a nie szydź!

(J 8, 32b)

So sty 24, 2009 11:22

Szumi przyjmuję upomnienie do wiadomości, bo i co mi pozostaje, ale skoro już o duszy mówimy, to FAKT kiedyś zamieścił na swoich łamach zdjęcie, podpisane "Tak wygląda ludzka dusza" i jak można coś takiego skomentować? Masa duszy 22 gram (choć ja jak dotąd słyszałem wersję, że 21) to taka typowo faktowska rewelacja. Są rzeczy, których się nie da traktować poważnie nawet przy największym wysiłku... a masa duszy to chyba gorsze niż dyskusje na temat ilości diabłów na główce od szpilki.

So sty 24, 2009 11:31
Moderator

Zwrócenie uwagi nie było tylko za wypowiedź w tym temacie, ale za całokształt!
Większość Twoich wypowiedzi ma prześmiewczy charakter.
Zatem proszę o zmianę sposobu dyskutowania.

(J 8, 32b)

So sty 24, 2009 12:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2