Superstar napisał(a):
Jak traktować religię.?
Nie można odciąć się od własnej kultury, nie można też mistycyzmu i ontologii traktować jak voo doo, nie można także propagować w zamian scjentyzmu, a więc co robić ?
Choć sam nie jestem religijny i drażni mnie pobożność, to dużo bardziej irytującym jest tzw "wojujący ateizm".
Wydaje mi się infantylny, kojarzy z buntownikiem z gimnazjum, czym innym jest oczywiście debata na temat sekularyzacji, czym innym jest filozofowanie, i czym innym jest rozmowa dwóch osób w cztery oczy na temat wiary i ateizmu :)
Ale takie filmiki są zwyczajnie głupie i świadczą o ... no właśnie o czym ? :?
Dobre pytanie. Chyba świadczy o tym, że takie "nijakie" podejście do religii - a raczej wiary , ma coraz więcej osób. Komercjalizacja i wykożystywanie religii jako narzędzia walki o władzę nie mają nic wspólnego z prawdziwą wiarą w Boga - Stwórcę życia na ziemi.
Podobnie plakaty reklamowe zachęcające do wstępowania do seminariów, tak jak rekrytujące do armii zawodowej, też mają mało wspólnego z prawdziwym chrystianizmem.
Cytuj:
Wydaje mi się infantylny, kojarzy z buntownikiem z gimnazjum, czym innym jest oczywiście debata na temat sekularyzacji, czym innym jest filozofowanie, i czym innym jest rozmowa dwóch osób w cztery oczy na temat wiary i ateizmu :)
Wspomniane zjawiska mają miejsce i takie dyskusje były i będą. Dziwi mnie osobiście, że często osoby podające się za wyznawców danej religii, same z niej drwią, dostrzegają sprzeczności pomiędzy nauczaniem a "owocami" jakie wydają jako całość, lub poprzez jej przywódców - a pomimo tego
tkwią nadal w tym, z czego szydzą!Jeżeli chodzi o chrześcijan, to w takiej sytuacji sposób postępowania mają wyrażnie nakreślony w Słowie Bożym - Biblii:
(Objawienie 18:3-4) 3 Bo z powodu wina gniewu jej rozpusty wszystkie narody padły ofiarą i królowie ziemi dopuszczali się z nią rozpusty, a wędrowni kupcy ziemscy wzbogacili się przez moc jej bezwstydnego zbytku”. 4 I usłyszałem inny głos z nieba, mówiący: „Wyjdźcie z niej, mój ludu, jeżeli nie chcecie mieć z nią udziału w jej grzechach i jeżeli nie chcecie otrzymać części jej plag(...)Cytuj:
Nie można odciąć się od własnej kultury
A czy Jezus Chrystus nie odcjął się od własnej kultury, kultury narodu, do którego prawie 33 lata należał? Dlaczego to zrobił? To są pytania nad którymi warto się zastanowić.
Dzisiaj wieli podających się za nasladowców Jezusa postępuje tak samo, jak ci od których On się odcjął.
(Mateusza 7:21-23) (...)„Nie każdy, kto do mnie mówi: ‚Panie, Panie’, wejdzie do królestwa niebios, lecz tylko ten, kto wykonuje wolę mego Ojca, który jest w niebiosach. 22 Wielu mi powie w owym dniu: ‚Panie, Panie, czyśmy w twoim imieniu nie prorokowali i w twoim imieniu nie wypędzali demonów, i w twoim imieniu nie dokonywali wielu potężnych dzieł?’ 23 Ale ja wtedy im wyznam: Nigdy was nie znałem! Odstąpcie ode mnie, czyniciele bezprawia(...)Cytuj:
Jak traktować religię.?
Z pewnością nie jak coś, co otrzymaliśmy w spadku, albo miejsce gdzie wypada być.
Religia ma przedewszystkim pomagać czlowiekowi w nawiązywaniu bliskiej więzi ze Stwórcą i zabieganie o Jego uznanie. Religia jest dla człowieka a nie człowiek dla religii. Religia nie może być czymś przy okazji.
(Jana 4:34) (...)Jezus powiedział do nich: „Moim pokarmem jest wykonywanie woli tego, który mnie posłał, i dokończenie jego dzieła(...)
Jezus traktował, to co robił poważnie, tak, że porównał to do pokarmu, bez którego , umrzemy. Nie musi to kojażuć się z fanatyzmem, jak wielu mniema. Bóg ustanowił swoje prawa z myślą o naszej pomyślności. W innym miejscu Jego Syn - Jezus Chrystus mówi:
(Mateusza 11:30) (...)Albowiem moje jarzmo jest miłe, a moje brzemię lekkie”.
Pozdrawiam.