Derren Brown - Messiah 8 częsci napisy PL
| Autor |
Wiadomość |
|
Johnny99
|
Wiesz, słowo " głupiec " to jednak coś innego. Zawsze łatwiej jest się obronić przed jednoznaczną obelgą. Tu nie ma żadnej manipulacji. A kiedy ktoś mówi: " to jest naiwne ", brzmi to zupełnie inaczej, jakby mówił: " stary, ja wcale nie uważam, że ty jesteś jakiś głupi, jesteś przecież generalnie rozsądnym człowiekiem, no więc co, przecież nie będziesz wierzył w takie rzeczy, prawda ? przyznaj, w gruncie rzeczy nigdy w to nie wierzyłeś, czyż nie ? ". Każdy człowiek ma podświadomą potrzebę bycia wewnętrznie spójnym. Manipulacja tego typu służy zaatakowaniu tej wewnętrznej spójności. Jesli ktoś powie: " jesteś głupi ", nie manipuluje. Natomiast jeśli ktoś pośrednio powie: " nie jesteś głupi, gdzieżby tam, ale właśnie dlatego jesteś wewnętrznie niespójny - rozsądny człowiek, a wierzy w demony " atak jest znacznie silniejszy.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| So lut 14, 2009 12:14 |
|
|
|
 |
|
No
|
Cytuj: ale właśnie dlatego jesteś wewnętrznie niespójny - rozsądny człowiek, a wierzy w demony " atak jest znacznie silniejszy. Nie każdy ma taką obsesję na punkcie "spójności"... Cytuj: W chrześcijaństwie powtarza się często, że największym sukcesem szatana jest to, że ludzie przestali w niego wierzyć.
Bogu ta sztuka udaje się co najmniej równie dobrze
|
| So lut 14, 2009 20:21 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Ateiści też stosują pewne manipulacje - wystarczy stwierdzić np. " wiara w demony i szatan jest NAIWNA ", w domyśle: nie chcesz przecież uchodzić za NAIWNIAKA, więc lepiej przestań w to wierzyć..
Ale nie zawsze, a przynajmniej nie świadomie. Czasami chodzi tylko, o, jakby to powiedzieć, dyplomację. Wolę powiedzieć osobie, którą szanuję albo lubię: "to brzmi nieco naiwnie", niż "to kompletne zabobony" - nawet, jeśli w jakiejś kwestii mam takie zdanie. Pierwszy wariant daje możliwość kontynuowania dyskusji.
|
| So lut 14, 2009 20:38 |
|
|
|
 |
|
Johnny99
|
Cytuj: Nie każdy ma taką obsesję na punkcie "spójności"... Każdy, na poziomie podświadomym. Cytuj: Ale nie zawsze, a przynajmniej nie świadomie.
Pewnie, nie mówię że zawsze. Ale moje subiektywne wrażenie jest inne. Choćby dlatego, że jasne stwierdzenie: " to bzdura " ustawia nas w roli równorzędnych oponentów. Natomiast stwierdzenie " to brzmi nieco naiwnie " ( a już zwłaszcza, będące bodaj najbardziej bezwzględną jego postacią: " nie uważasz, że brzmi to nieco naiwnie ? " ) natychmiast czyni ze stwierdzającego kogoś w rodzaju dobrotliwego nauczyciela, który tak, oczywiście, rozumie, że masz inne zdanie, ale w gruncie rzeczy przecież sam musisz przyznać.. wszyscy tak uważają.. tak naprawdę przecież nigdy nie brałeś tego poważnie.. no nie mów, że serio tak myślisz.. itd. Poza tym jest ono nieodparte. Nie da się za pomocą argumentów zwalczyć " naiwności " czegokolwiek. Być może w tym przypadku, jak i w wielu innych, prawda po prostu jest " naiwna ", i nikt na to nic nie poradzi.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| So lut 14, 2009 20:52 |
|
 |
|
Superstar
|
To prawda, nie każdy ma potrzebę spójności.
Ja np jej nie mam, dlatego że ją mam, brzmi nie spójnie ale mi to nie przeszkadza bardzo przeszkadza mi to, jeśli rozumiecie o co mi nie chodzi ?
_________________ Jesus Christ Superstar | Związek Chrześcijańskiej Młodzieży Męskiej | Gyps Punks
|
| N lut 15, 2009 12:38 |
|
|
|
 |
|
Jacson
czasowo zablokowany
|
To co mogę powiedzieć z całą pewnością nawet bez czytania całego tematu to to że autor tego tematu to kolejny zwiedziony ślepiec zafascynowany nlp, a kolejna rzecz to to że ten Darren Brown wcale nie wszędzie wykorzystuje sztuczki manipulacji - on jest poprostu okultystą (dla tych co niewiedzą to wyjaśnie co to znaczy - sługą diabła)...
Darren Brown poza sztuczkami manipulacyjnymi wykorzystuje bardzo groźne sztuczki okultystyczne (diabelskie) - np. hipnoza, np woodu (techniki rodem z szamanizmu) czy chodzenie po wodzie (zaawansowana technika wykorzystywana przez opętanych szamanów, którzy w celu zdobycia takiej mocy odprawiają specjalne modlitwy do diabła - jako ciekawostke podam - wystarczy odmówić egzorcyzm a gość spada i nawet niepamięta co sie dzieje ;p)
|
| Pn lut 16, 2009 17:22 |
|
 |
|
Witold
|
Po przeczytaniu wyższego posta o okultyźmie i służbie diabłu, po raz kolejny wyjrzałem przez okno zastanawiając się: czy nadal jest XXI wiek? Czy nadal żyjemy w cywilizowanym świecie inteligentnych ludzi?
Bo czasem mam wątpliwości...
|
| Pn lut 16, 2009 18:16 |
|
 |
|
Dural
zbanowany na stałe
|
Jacson, pieknie to opisales. Narescie ktos ze zdrowym rozumem.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
| Pn lut 16, 2009 18:59 |
|
 |
|
No
|
Johnny99 napisał(a): Każdy, na poziomie podświadomym.
Jakąś potrzebę może tak, trudno temu zaprzeczyć ale obsesji na pewno nie skoro większości ludzi wcale nie przeszkadza, że wierzą w bardziej lub mniej niepasujące do siebie poglądy czasem wręcz przeciwstawne albo takie które same w sobie są niespójne.
|
| Wt lut 17, 2009 15:29 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
cofam to co powiedziałem w pierwszym poscie, Derren czy Dorren jak mu tam, to kundelek, taki bezpanski piesek który manipuluje ludzmi, ateista z krwi i kosci - a ja takich nie lubie.
Mam do tego prawo nie lubic ateistów.
Zak ładajac ten temat, przezywalem chcwile zwatpienia, bo wiara nie miala dla mnie sensu, wolałem poogladac pajaca typu d.brown - ale teraz wiem, ze to bląd był.
a tak poza tym to włosy mu już wypadają, 40 na karku, jak sie mu przyjrzałem to jestem fizycznie nawet do niego podobny, chciałbym mu spojrzec w oczy i pokzac moje magiczne sztuczki. 
|
| Pt kwi 17, 2009 19:21 |
|
 |
|
kaloryfer
|
Derren jest fajny, ale tylko wtedy gdy mu UWIERZYMY, że ci ludzie nie są podstawieni.
Część jego "sztuczek" wykracza wg mnie poza nlp...
|
| Pn kwi 20, 2009 20:21 |
|
|
|