| Autor |
Wiadomość |
|
WIST
|
maraskin człowieku, co Ty za głupoty wypisujesz, odróżnisz pojęcia ekumenizm od dialogu międzyreligijnego? Ty nas chcesz nawracać i uczyć? A nie rozumiesz o czym piszesz?
Maryja Bogiem, poprzednia Twoja rewelacja, no na prawdę, ja znoszę wiele, ale nie głupoty.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
| N wrz 13, 2009 21:02 |
|
|
|
 |
|
maraskin
zbanowany na stałe
|
Johnny99 napisał(a): Nawiasy są w Biblii Poznańskiej, która nie jest " najnowszym " wydaniem - niestety, ktoś tu widać zawalił sprawę, bo w najnowszym katolickim wydaniu paulistów nie tylko zapomniano wyrzucić te fragmenty, ale także dopisać nawiasy  Kurczę, komuś trzeba zwrócić na to uwagę, co za niedopatrzenie.
Szczerze nie znam najnowszego wydania tej Księgi natomiast poczytąłem sobie o niej i niestety zmiany dotyczą nawet Modlitwy Pańskiej
! Więc nie trzba tu już nic więcej dodawać. Jeżeli lubisz zniekształcone Pismo to twoja sprawa.
- Biblia Paulistów charakteryzuje się językiem współczesnym, dostosowanym do aparatu pojęciowego współczesnego czytelnika. Starano się ją uwolnić od form zawiłych i archaicznych, przy zachowaniu wierności wobec tekstu oryginalnego.
- po co?
Natomiast 2 sprawa
Biblia Paulistów nie wywodzi się z Biblii Poznańskiej.  Więc odniesienie do mojego tekstu jest tutaj nieistotne.
_________________ Nicea 325, początek końca...
|
| N wrz 13, 2009 21:10 |
|
 |
|
Johnny99
|
Nie, na to już naprawdę nie mam siły. EOT.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| N wrz 13, 2009 21:14 |
|
|
|
 |
|
maraskin
zbanowany na stałe
|
Johnny99 napisał(a): Więc mi napisz, z których przekładów katolickich usunięto określenie " Chrystus "
Księga Psalmów 45,7
"Tron twój, o Boże trwa na wieki, twoje berło królewskie jest berłem prawości."
Księga Izajasza 7,14
"Przeto wam sam Pan da znak oto dziewica pocznie i porodzi syna a nazwie jego imię Emmanuel."
Księga Micheasza 5,1
"A ty, Betlejem - Efrata, jedno z najmniejszych osiedli judzkich. Z ciebie mi wyjdzie ten, który będzie rządził w Izraelu; a pochodzenie jego którego wyjścia są z dawna od wieczności."
-Jezus był od samego początku wszystkiego.
Mateusz 19,16
"A pewien człowiek, przystąpiwszy do Niego, powiedział: Mistrzu dobry co dobrego mam czynić, abym miał życie wieczne? Odpowiedział mu: - Dlaczego Mnie nazywasz dobrym? Nikt nie jest dobrym tylko jeden, to jest Bóg. - KJB (Biblia Króla Jakuba XVI w.)
-człowiek odkrył w Chrystusie Boga. Obecny przekaz jest zdeformowany i zmienia całkowicie sens wypowiedzi Chrystusa.
Marek 51,28
"I wypełniło się Pismo które mówi. I zaliczono go w poczet bezbożników."
-fragment usunięty, bo jest on kolejnym dowodem na wypełnienie się proroctw ze Starego Testamentu.
Jan 6,32
"... to mój Ojciec daje wam prawdziwy chleb z nieba. Bo chlebem Bożym jest Ten, który zstępuje z nieba i daje życie światu. Rzekli więc do Noego: - Panie, dawaj nam zawsze tego chleba! Powiedział im Jezus: - Ja jestem chlebem życia. Kto przychodzi do mnie nie będzie łaknął i kto wierzy we Mnie, nigdy nie będzie pragnął."
Rz 14,10
Ty natomiast dlatego osądzasz twego brata? A ty dlaczego potępiasz twego brata? Wszyscy przecież staniemy przed trybunałem sędziowskim Chrystusa.
-w obecnych przekazach w tekście widnieje określenie "trybunałem Boga", tekst został zmieniony.
I Koryntian 15,47
Pierwszy człowiek pochodzi z ziemi, więc jest ziemski, a ten Drugi jest Panem z nieba. ... a jaki będzie Ten z nieba, takimi będą ludzie żyjący w Niebie"
-usunięto słowo "Panem"
I Tymoteusz 3,13
"... Bo z całą oczywistością ujawnia się wielka tajemnica pobożności: Bóg objawił się nam jako człowiek, Duch go potwierdził, ukazał się aniołom, ogłoszony został narodom, Świat w Niego wierzy, do nieba został wzięty w chwale."
-bardzo ważny tekst gdzie słowo Bóg widnieje w starszych wersjach Bibli Króla Jakuba, natomiast w nowych wersjach usunięto wyraz Bóg!
Tytus 2,13
"... oczekując z radosną nadzieją chwalebną przyjścia wielkiego Boga i Zbawiciela naszego Jezusa Chrystusa."
-W najnowszych wydaniach pomiędzy -"naszego" a "Jezusa" wstawiono przecinek co czynni zdanie bezsensownym i zmienia znaczenie. Przecież Jezus jest naszym zbawicielem! Więc po co stawiać tam przecinek?! Ciekawostką jest że Nowy Przekaz Międzynarodowy oraz Zrewidowana Wersja Standardowa nie posiada w angielskiej wersji tam przecinka.
List do Hebrajczyków 1,8
O synu jednak: "Tron Twój, o Boże, na wieki wieków, a berłem sprawiedliwym jest berło Twego panowania.
I Jana 5,7 "Albowiem trzej są, który świadczą na Niebie, Ojciec, Słowo i Duch Święty i trzej jedno są."
Dowód na to że Chrystus - Słowo jest w jedności w Bogu. Chrystus jest Bogiem. To zdanie usunięto, jest w starym KJB
Ok. Proszę sprawsz część tych wersetów i podaj mi czy mają one podobne znaczenie. Lub też czy niektóre nazwy zostały usunięte, dotyczące Chrystusa afkors  . Moje uwagi odnoszą się do wersji Biblii Poznańskiej, a jak jest według Twojej?
|
| N wrz 13, 2009 21:18 |
|
 |
|
WIST
|
maraskin napisał(a): Biblia Paulistów charakteryzuje się językiem współczesnym, dostosowanym do aparatu pojęciowego współczesnego czytelnika. Starano się ją uwolnić od form zawiłych i archaicznych, przy zachowaniu wierności wobec tekstu oryginalnego.
- Po co?
Jak nie rozumiesz tak prostych zdań, to faktycznie, żyj w swoim świecie, nas traktuj jako fałszerzy Pisma i głoś te swoje prawdy innym, zbierzesz grupkę i możesz stworzyć swój jedyny prawdziwy kościółek. Słowem idz dorgą ŚJ 
WIST
|
| N wrz 13, 2009 21:22 |
|
|
|
 |
|
maraskin
zbanowany na stałe
|
WIST napisał(a): maraskin człowieku, co Ty za głupoty wypisujesz, odróżnisz pojęcia ekumenizm od dialogu międzyreligijnego? Ty nas chcesz nawracać i uczyć? A nie rozumiesz o czym piszesz? http://pl.wikipedia.org/wiki/EkumenizmWIST napisał(a): Maryja Bogiem, poprzednia Twoja rewelacja, no na prawdę, ja znoszę wiele, ale nie głupoty.
Jest cała masa informacji na ten temat. Opartch tylko na P.Ś.
http://www.youtube.com/watch?v=W121xKZh ... re=related
http://video.google.com/videoplay?docid ... 510190200#
|
| N wrz 13, 2009 21:26 |
|
 |
|
maraskin
zbanowany na stałe
|
WIST napisał(a): Jak nie rozumiesz tak prostych zdań, to faktycznie, żyj w swoim świecie, nas traktuj jako fałszerzy Pisma i głoś te swoje prawdy innym, zbierzesz grupkę i możesz stworzyć swój jedyny prawdziwy kościółek. Słowem idz dorgą ŚJ 
Tekst ten rozumiem, lecz ogólnie nie widzę powodu do zmiany na formę bardziej prostą, jeżeli cała Bibli wydawana od początku XX jest napisana dla każdego i nie potrzebuje kolejnych zmian.
Natomiast dzięki, tworzenie sekt mnie nie interesuje. Jednak ja na twoim miejscu bym takich pomysłów ludziom nie podsówał, nawet jeżeli bym ich nie nawidził.
|
| N wrz 13, 2009 21:30 |
|
 |
|
Johnny99
|
Mam propozycję - pokaż te fragmenty Świadkom Jehowy, może przestaną nas wreszcie atakować
To jest ostatnie moje zdanie w tym topiku, ew. ciąg dalszy wyłącznie na priv.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| N wrz 13, 2009 21:40 |
|
 |
|
maraskin
zbanowany na stałe
|
WIST napisał(a): maraskin napisał(a): Widzisz problemów pewnie by nie było gdyby to "nieszczesne" Pismo Święte które wytykałoby uwag wszystkim religiom. Jeżeli KK działa w sprzeczności z Biblią to dlaczego nadal ją uznaje? Odpowiedzią może jest jej ciągła zmiana (dzisiaj około 900 zmianek wersetów) mająca na celu upłycenie chrześcijaństwa i możliwości zestawienia jej z innymi religiami na równi. Dodanie Maryji ,jako kolejne bóstwo itd. Fakt jeżeli np Jehowi nie zwracają uwagi na to co robi z nimi ich organizacja uważająca się za jedyny właściwy Kościół Chrystusa to co dopiero katolicy, którzy są największą taką grupą? Tak samo jak Izraelitom ciężko było pewnie zrezygnować z bóstw babliońskich Tamuzza, oraz królowy niebios Ashtarte. Historia lubi się powtarzać, a biedni ludzie rodzący się w podobnych sytemach nie widzą tego zagrożenia:(. A Biblia jest drogowskazem i przestrogą na przyszłość za to co się robi wbrew Przykazaniom Bożym. Zwróć uwagę że tak naprawdę nic nie napisałeś. Opierasz się podobno na czymś, ale wypowiadasz jedynie ogólniki. Jakieś 900 zmian, a mnie interesują dowody, bo na słowo to ja nikomu nie wierze. Maryja bóstwem? Od kiedy? Wiesz, jak cały świat według Ciebie się myli, to sądzę że przeceniasz to że Ty akurat się nie mylisz. Tu co chwila pojawia się ktoś to jest oświecony i zawsze pisze takiej osobie to samo. Jesteś jednym z wielu który myśli że wie najlepiej. Urządźcie sobie zjazd takich indywidualnie oświeconych i pogadajcie który z was jest bardziej od innych, bo wszystkich łączy tylko bycia na nie wobec Kościoła, ale nauki macie już inne - każdy przekonany że wie najlepiej.
A nie doszło do Ciebie że coś w tym musi jednak być? I nie chodzi mi o zmianę religii natomiast o zmianę poglądów na pewne sprawy w naszym kościele. Jeżeli dla Ciebie jest w porzadku przymykanie oka na te rzeczy które są potępione przez Boga w Biblii to ok, twoja sprawa, twój wybór. Broń instytucji zatem. Natomiast są na tym Świecie ludzie którzy jednak zwracają na takie rzeczy uwagę i nie robią tego dlatego aby sie przechwalać swoją wiedzą, wytykać ludzi palcem i wyśmiewać z ich niewiedzę. Ale raczej żeby uświadomić a co ty z tym zrobisz to twoja sprawa. Przecież nie będę Cię indoktrynował. Natomiast bronić się będę ponieważ nie rzucam słów na wiatr nie popartych na niczym. Jeżeli kłamię to udowodnij mi kłamstwo. W ten sposób będziesz wiedział kim jestem i czy warto będzie czytać w przyszłości moje posty...
|
| N wrz 13, 2009 21:45 |
|
 |
|
maraskin
zbanowany na stałe
|
Johnny99 napisał(a): Mam propozycję - pokaż te fragmenty Świadkom Jehowy, może przestaną nas wreszcie atakować  To jest ostatnie moje zdanie w tym topiku, ew. ciąg dalszy wyłącznie na priv.
Nie patrzyłem na ich Biblie natomiast możliwe że mają te fragmęty. Ale także pociachali P.Ś. troche wiec mamy podobną sytuaję 
|
| N wrz 13, 2009 21:49 |
|
 |
|
WIST
|
maraskin
Wikipedia napisał(a): Ekumenizm, Komunia (z gr. οικουμένη - oikumene, łac. communio - wspólnota), ruch dążący do zjednoczenia wszystkich wyznań, ruch na rzecz jedności Kościoła, zwany też ruchem ekumenicznym. Odbywa się to poprzez prowadzenie dialogu, przy zachowaniu tożsamości religijnej. No i? Religia i wyznanie to naprawde nie to samo... Podajesz linka do czegoś co dodatkowo podważa to co napisałeś. Powiem Tobie tak, nie jest to mój problem, jeśli nie potrafisz zrozumieć, że ani Kościół, ani ja ani ządem majacy troche oleju w głowie Katolik, nie uważamy Maryi za Boga. Na nic Twoje linki, ja poprostu tak nie uważam. A kto powiedział że ja kogoś nienawidzę, nienawidze jedynie głupoty, ale to już tak ogólnie piszę. Twoje zdanie jest takie że zmiany są niepotrzebne, inni uznali że przetłumaczenie tak aby tekst był bardziej zrozumiały jest konieczne. Możesz to oczywiście podważać, ale proszę, nie mów mi że dla każdego Biblia jest jasna. Wystarczy posiedzieć na tym forum, mylą się też Ci którzy piszą że dla nich Biblia jest super jasna i czytelna, dziwiąc się jakimś interpretacjom, których dokonują Katolicym. Pisałeś że jesteś przeciw Protestantom? Więć zapewniam Cie że wielu z nich twierdzi że wszystko jest jasne i proste. Skoro tak, to czemu nie jesteś Protestantem? Z jakiej racji mam bardziej uwierzyć Tobie, niż jakijkolwiek denominacji protestanckiej? Dzięki, zostaje w Kościele. Cytuj: A nie doszło do Ciebie że coś w tym musi jednak być? I nie chodzi mi o zmianę religii natomiast o zmianę poglądów na pewne sprawy w naszym kościele. Jeżeli dla Ciebie jest w porzadku przymykanie oka na te rzeczy które są potępione przez Boga w Biblii to ok, twoja sprawa, twój wybór. Broń instytucji zatem. Natomiast są na tym Świecie ludzie którzy jednak zwracają na takie rzeczy uwagę i nie robią tego dlatego aby sie przechwalać swoją wiedzą, wytykać ludzi palcem i wyśmiewać z ich niewiedzę. Ale raczej żeby uświadomić a co ty z tym zrobisz to twoja sprawa. Przecież nie będę Cię indoktrynował. Natomiast bronić się będę ponieważ nie rzucam słów na wiatr nie popartych na niczym. Jeżeli kłamię to udowodnij mi kłamstwo. W ten sposób będziesz wiedział kim jestem i czy warto będzie czytać w przyszłości moje posty...
Nie muszę jak Ty to czynisz, rozwalać polcji, służby zdrowia itd. bo są w tych instytuvcjach nieprawidłowości. Bronie tego co jest ok, piętknuje to co nie jest ok. Poszukaj moich wypowiedzi, sam się przekonasz. Problem w tym że Ty widzisz nieprawidłowość, tam gdzie ja jej nie widzę.
Wiesz, co ja mogę Ci udowodnić, że nie wierzę w Maryję jako Boga? No jeśli masz trudnośc z zaakceptowaniem tego że ja wiem lepiej od Ciebie w co wierzę, to sorry ale tu nie ma co wykazywać. Ja Ci nic wykazywac nie musze, Ty rzuciłeś ogólnikami, Ty powinieneś je uzasadnić, do tego mogę się odnieść. A nie, że Ty sobie rzucisz coś, a ja mam szukać i wyjasniac czemu to nie ejst prawda. Bądzmy poważni, ja się nie będę bawił z Tobą w zbijanie każdej bzdurki którą tu napiszesz bo nie mam czasu. Maryja jest Bogiem? Prosze bardzo, encyklika, dokument, wyznanie wiary które tak głosi, mówisz prawdę że Kościół tak naucza, że ja w to wierzę, to udowodnij. Inaczej nie mamy o czym mówić.
WIST
|
| N wrz 13, 2009 22:50 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
maraskin napisał(a): Marek MRB napisał(a): Cóż, to są koszty postępu : niektórzy biorą za "źródła" komiksy, folmiki z youtube itd. i do tego myślą że się czegoś nauczyli  A jak już kupią biblię to nie chce im się przeczytać że wzięcie zdania w nawias nie oznacza że "w następnym wydaniu będą usunięte" tylko że istnieją tylko w części zachowanych manuskryptów. No, ale komu by się chciało czytać przypisy, nie ? Bajki pleciesz. A wogóle to zbierasz Marvela czy jakies inne ustrojstwo? Pewnie twoja wypowiedz wielu uspokoiła na tym forum i mogą spać spokojnie  . Nie wiem co to jest Marvel. Za to takich niedouczonych krytyków, co to nie przeczytali co z czego i dlaczego ale są pierwsi do oceny, jest w internecie nadmiar.
|
| N wrz 13, 2009 22:55 |
|
 |
|
maraskin
zbanowany na stałe
|
WIST napisał(a): maraskin napisał(a): Wikipedia napisał(a): Ekumenizm, Komunia (z gr. οικουμένη - oikumene, łac. communio - wspólnota), ruch dążący do zjednoczenia wszystkich wyznań, ruch na rzecz jedności Kościoła, zwany też ruchem ekumenicznym. Odbywa się to poprzez prowadzenie dialogu, przy zachowaniu tożsamości religijnej. No i? Religia i wyznanie to naprawde nie to samo... Podajesz linka do czegoś co dodatkowo podważa to co napisałeś. Ok po kolei. Definicja religii: Religia – system wierzeń i praktyk, określający relację jednostki do różnie pojmowanej sfery sacrum, czyli świętości i sfery boskiej.Wskaż mi, w którym miejscu mojej wypowiedzi odniosłem się do wyznania? Jeżeli twoja wypowiedz miała tylko i wyłącznie na celu podważenie mojej wypowiedzi to raczej ci się to nie udało. Skup się na treści a nie na domysłach i wyszukiwaniu dziury w całym. Cytuj: Powiem Tobie tak, nie jest to mój problem, jeśli nie potrafisz zrozumieć, że ani Kościół, ani ja ani ządem majacy troche oleju w głowie Katolik, nie uważamy Maryi za Boga. Na nic Twoje linki, ja poprostu tak nie uważam.
I bardzo słusznie odrzegnujesz się od uznawania Maryji za bóstwo. <ok> Inni jednak w KK mogą w ten sposób myśleć, poprzez treści indoktrynowane przez tą instytucję. Cytuj: Twoje zdanie jest takie że zmiany są niepotrzebne, inni uznali że przetłumaczenie tak aby tekst był bardziej zrozumiały jest konieczne. Możesz to oczywiście podważać, ale proszę, nie mów mi że dla każdego Biblia jest jasna. Wystarczy posiedzieć na tym forum, mylą się też Ci którzy piszą że dla nich Biblia jest super jasna i czytelna, dziwiąc się jakimś interpretacjom, których dokonują Katolicym. Pisałeś że jesteś przeciw Protestantom? Więć zapewniam Cie że wielu z nich twierdzi że wszystko jest jasne i proste. Skoro tak, to czemu nie jesteś Protestantem? Z jakiej racji mam bardziej uwierzyć Tobie, niż jakijkolwiek denominacji protestanckiej? Dzięki, zostaje w Kościele.
Religia to wiara+praktyki - Bóg chce tylko abyś wierzy, więc nie musisz utożsamiać się z żadną instytucją kościelną (jakąkolwiek) a tylko żyć według zasad i nauczania Jezusa.
|
| N wrz 13, 2009 23:53 |
|
 |
|
WIST
|
maraskin napisał(a): KK i jego ekumenizm jest tego najlepszym przykładem. Stawianie równości pomiędzy wszystkimi religiami co powoduje podważenie autorytetu Boga. To proste, ekumenizm nie zajmuje się religiami, ale pojednaniem wewnątrz chrześcijaństwa. Dialog między religijny zajmuje się religiami, ale nie zrównywaniem, a zgodnie z nazwą dialogiem. Zatem prosty wniosek, mylisz pojęcia, oraz nawet ogólnie nie znasz celów danych działań. To wszystko na co wskazuje. Cytuj: I bardzo słusznie odrzegnujesz się od uznawania Maryji za bóstwo. <ok> Inni jednak w KK mogą w ten sposób myśleć, poprzez treści indoktrynowane przez tą instytucję.
Jeśli ktoś tak myśli to myśli błędnie, nie po katolicku, więc naprawdę, nie wmawiaj nam że takie treści Kościół głosi, bo nie głosi. To nie ja się odżegnuje, ale prezentuje zdanie zgodne z nauczaniem Kościoła.
Ty mówisz mi czego chce Bóg, lecz Kościołowi zarzucasz że błędnie naucza czego chce Bóg? To dośc dziwne, inni nie moga ale Ty możesz  Problem w tym że to Jezus stworzył Kościół, a jego ramy instytucjonalne są efektem poszerzania się jego struktury. Wszelkie grupy ludzi potrzebują jakiejś organizacji i to właśnie jest, ale Kościół to nie tylko urzędy, stopnie, podział administracyjny, lecz przedwszystkim Oblubienica Chrystusa, nowy Izrael, to miejsce i czas sprawowania ważnych i ustanowionych przez Jezusa sakramentów, zdrowa nauka, a przedwszystkim i w podstawie wiara we wspólnocie. Uwązasz że można wierzyć samemu, bez odnoszenia się do wspólnoty? Mylisz się i zaprzeczasz treściom NT.
WIST
|
| Pn wrz 14, 2009 0:19 |
|
|
|