Autor |
Wiadomość |
maraskin
zbanowany na stałe
|
jarekS napisał(a): maraskin napisał(a): Na tym polega cała istota rzeczy, że Bóg to wszystko stworzył i zaplanował i tworzy to w taki sposób że nawet szatan nie zdaje sobie z tego sprawy że jest przez Niego kierowany.. No nie zupełnie . Czy Bóg mógł zaplanować bunt jednego ze swych aniołów ,który stał się szatanem czyli przeciwnikiem Bozym i bunt pierwszych ludzi,którzy jak szatan mieli wolną wolę ? Planowanie Boga wszystkiego co związane jest z buntem stworzeń pozbawiałoby ludzi jak i aniołów korzystania z wolnej woli czyli podejmowania własnych decyzji w obrębie prawa Bożego
Dokłądnie tak było, Bóg sworzył szatana po to by on go zdradził, identyczna zasada jaka panuje wśród ludzi. Bóg wie ile ludzi bedzie zbawionych a ile potempionych.
_________________ Nicea 325, początek końca...
|
Pt wrz 04, 2009 19:18 |
|
|
|
 |
jakoś
zbanowany na stałe
|
r4dz10 napisał(a): jakoś napisał(a): Adam przez swój grzech sprzedał nas w niewolę (grzechu).Swoje życie (ale także nasze jako jego potomków) sprzedał w niewolę. Adam to postać historyczna? pierwszy człowiek? więc kreacjoniści mieli rację, niech to  do tego wstyd mi, że jestem człowiekiem - pochodzę z kazirodczego związku!
wtedy nie było kazirodczych związków ..dopiero teraz tak jest.
ze względu na daleko posuniętą niedoskonałośc naszych ciał
|
Pn wrz 21, 2009 6:26 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Plan bozy jest zwodniczy. Bog mogl stworzyc Adama Bis, stworzenie Ewy bylo ciosem nizej pasa, czesto doslownie.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Pn wrz 21, 2009 10:03 |
|
|
|
 |
abrakadabra
|
Bóg zaplanował, że Chrystus zostanie ukrzyżowany, ale nikogo do ukrzyżowania Chrystusa nie zmuszał. Po prostu wiedział, że ludzie to zrobią. Znał ludzi, znał mechanizmy nimi działające i wiedział, że tak się stanie. Ale dopuścił do tego po to, by okazać swoje miłosierdzie, pokazać, że oto Chrystus dla nas wszystkich umiera na krzyżu, aby nas zbawić, choć Chrystus, będąc Bogiem, mógłby się obronić, gdyby tylko tego chciał.
|
Pt wrz 25, 2009 14:54 |
|
 |
maraskin
zbanowany na stałe
|
jarekS napisał(a): maraskin napisał(a): Na tym polega cała istota rzeczy, że Bóg to wszystko stworzył i zaplanował i tworzy to w taki sposób że nawet szatan nie zdaje sobie z tego sprawy że jest przez Niego kierowany.. No nie zupełnie . Czy Bóg mógł zaplanować bunt jednego ze swych aniołów ,który stał się szatanem czyli przeciwnikiem Bozym i bunt pierwszych ludzi,którzy jak szatan mieli wolną wolę ? Bóg zna swoich wyznawców. Sam decyduje kto Go będzie kochał a kto się od Niego odwroci. Na podstawie Jakuba i jego brata jak byli razem w brzuchu w St. Bóg już kochał Jakuba a Ezawa nienawidził ,chociaż ten jeszcze się nie urodził i nie znał dobra i zła. Szatan jest kontrolowany przez Boga, Bóg daje mu rozkazy a on je wykonuje - Księga Joba 1,6 ; 2,1 .Wszystko jest ustalone. Księgi Daniela oraz Apokalipsa mówi na co się wydarzy na końcu Świata i z pewnością do tego dojdzie. Bóg jest absolutem, wie wszystko od początku do końca. Zna serca każdego i to On ustala kto Go będzie kochał. jarekS napisał(a): Planowanie Boga wszystkiego co związane jest z buntem stworzeń pozbawiałoby ludzi jak i aniołów korzystania z wolnej woli czyli podejmowania własnych decyzji w obrębie prawa Bożego
Widzisz cała intryga polega na tym że my nie wiemy, nie zdajemy sobie z tego sprawę że jesteśmy sterowani  Tak to jest mądrze stworzone. Bóg ustanawia królów i ich detronizuje. - rozmowa Jezusa z Piłatem - Jan 19,11, śmierć Heroda - Dzieje Apostolskie 12,23, no i chociażby Hiob. Daniel 5,18 - O ty królu! Bóg Najwyższy dał Nebukadnezarowi, twojemu ojcu, królestwo, wielkość, sławę i majestat.
|
Cz paź 01, 2009 14:46 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Maraskin, w takim razie 90% Twoich postów traci sens, ponieważ to Bóg decyduje kto będzie czcił Jego, a kto odwróci się do posągów i bożków, i Ty nie masz tu nic do gadania, Twoje rozpaczliwe urągania pod adresem Kościoła psu się na budę zdadzą, więc powinieneś się skupić raczej na radowaniu się z tego, że zostałeś wybrany, zamiast tracić tutaj czas.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz paź 01, 2009 15:32 |
|
 |
buscador
|
maraskin napisał(a): Bóg zna swoich wyznawców. A poco Bogu wyznawcy, czyżby ich potrzebował - zwolenników, pochlebców Cytuj: Widzisz cała intryga polega na tym że my nie wiemy, nie zdajemy sobie z tego sprawę że jesteśmy sterowani Tak to jest mądrze stworzone. Bóg ustanawia królów i ich detronizuje.
Nie wiedziałem że jesteśmy jedynie bezwolnymi marionetkami w reku Boga. Możesz sobie kochać lub nienawidzić Boga, On i tak wie, że wszystko co z Niego wyszło musi do Niego powrócić jako cel ostateczny, dla tego przygląda się z pobłażaniem i spokojem na ten cyrk, na tą wrzawę jaką czynimy wobec Niego.
_________________ Nie wierzę w Boga którego istnienia można by dowieść
|
Pt paź 02, 2009 0:15 |
|
 |
jarekS
|
Witam
maraskin napisał(a): Na tym polega cała istota rzeczy, że Bóg to wszystko stworzył i zaplanował i tworzy to w taki sposób że nawet szatan nie zdaje sobie z tego sprawy że jest przez Niego kierowany.. jarekS napisał(a): No nie zupełnie . Czy Bóg mógł zaplanować bunt jednego ze swych aniołów ,który stał się szatanem czyli przeciwnikiem Bozym i bunt pierwszych ludzi,którzy jak szatan mieli wolną wolę ? maraskin napisał(a): Bóg zna swoich wyznawców. Sam decyduje kto Go będzie kochał a kto się od Niego odwroci. Na podstawie Jakuba i jego brata jak byli razem w brzuchu w St. Bóg już kochał Jakuba a Ezawa nienawidził ,chociaż ten jeszcze się nie urodził i nie znał dobra i zła. Jeśli sugerujesz ,ze Bóg przeznaczył każdemu jakis los (przeznaczenie) to jestes w błedzie. Zapomniałes o tym co pisze Ap.Jan 3:15,16 I jak Mojżesz uniósł w górę węża na pustkowiu, tak musi być uniesiony w górę Syn Człowieczy, 15 aby każdy, kto w niego wierzy, miał życie wieczne.„ Albowiem Bóg tak bardzo umiłował świat, że dał swego jednorodzonego Syna, aby nikt, kto w niego wierzy, nie został zgładzony, lecz miał życie wieczne. I list do Tymoteusza 2:3-6 Szlachetne to i miłe w oczach naszego Wybawcy, Boga, 4 którego wolą jest, by ludzie wszelkiego pokroju zostali wybawieni i doszli do dokładnego poznania prawdy. 5 Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus, 6 który dał samego siebie na odpowiedni okup za wszystkich — świadectwo o tym ma być dawane w stosownych czasach. Świat to cały rodzaj ludzki a nie wybrani a reszta skazana z góry na zagładę. Możesz zacytować werset na którym opierasz swój wniosek dotyczacy Jakuba i Ezawa? Cytuj: Szatan jest kontrolowany przez Boga, Bóg daje mu rozkazy a on je wykonuje - Księga Joba 1,6 ; 2,1 .Wszystko jest ustalone. Księgi Daniela oraz Apokalipsa mówi na co się wydarzy na końcu Świata i z pewnością do tego dojdzie. Bóg jest absolutem, wie wszystko od początku do końca. Zna serca każdego i to On ustala kto Go będzie kochał. No rewelacyjne wnioski . Oparłeś je na tych dwóch wersetach ? A wziąłeś pod uwagę kontekst jaki nakreślają dalsze wersety? jarekS napisał(a): Planowanie Boga wszystkiego co związane jest z buntem stworzeń pozbawiałoby ludzi jak i aniołów korzystania z wolnej woli czyli podejmowania własnych decyzji w obrębie prawa Bożego maraskin napisał(a): Widzisz cała intryga polega na tym że my nie wiemy, nie zdajemy sobie z tego sprawę że jesteśmy sterowani  Tak to jest mądrze stworzone. Bóg ustanawia królów i ich detronizuje. - rozmowa Jezusa z Piłatem - Jan 19,11, śmierć Heroda - Dzieje Apostolskie 12,23, no i chociażby Hiob. Daniel 5,18 - [i]O ty królu! Bóg Najwyższy dał Nebukadnezarowi, twojemu ojcu, królestwo, wielkość, sławę i majestat.
Uważam ,że chyba nie dostrzegasz różnicy między tym ,że Bóg ustanawia władzę a tym że Bóg dopuszcza do takiej władzy lub ją usuwa . Czasami posługuje się nią i uczy pokory. Ks Daniela to opisuje
Jak również to że Bóg nie steruje szatanem i nie każe doświadczać Hioba, ale dopuścił do tego umożliwiając szatanowi działanie . A to jest ogromna różnica.
Twój sposób podejścia i iterpretacji prowadzi do tego ,że Bóg celowo stworzył taki porządek rzeczy taki świat .
Aby nas doświadczac wieloma cierpieniami?
A później okazac współczucie posyłając swego Syna na Okup za rodzaj ludzki?
Jaki rodzic będzie lał swe dziecko bez powodu a gdy ono zaczyna płakać to je przytula?
To chyba jakis rodzaj sadyzmu.
Pozdrawiam
_________________ Mówiąc to, miałem na myśli,bracia ,mnie samegoi Apollosa ze względu na was abyscie mogli zrozumieć , że nie wolno wykraczać ponad to , co zostało napisane , i niech nikt w swej pysze nie wynosi się nad drugiego. 1 KOR 4:6 BT
|
N paź 04, 2009 16:16 |
|
 |
maraskin
zbanowany na stałe
|
 Re: Zbawienie,a plan Boży
*Julka* napisał(a): Skoro Bóg chciał przez krzyż nas wybawić,dlaczego jest powiedziane ,że to ludzie ukrzyżowali samego Boga? stało się to za ich pośrednictwem, ale czy gdyby Bóg nie chciał być ukrzyżowany to by się to zbawienie dokonało inaczej? nie rozumiem tego .. skoro Bóg CHCIAŁ i dopuścił,że stało się tak jak się stało są wyrzuty bo zabiliśmy Boga, bo jesteśmy winni Jego cierpieniu na krzyżu. A przecież Bóg tak chciał,to był Jego plan .. jakby chciał,żeby szatan zmusił ludzi ,aby Go ukrzyżowali ... dziwne to. nie łapie. a o tym mówi dzisiejsza Ewangelia i mam mieszane uczucia..
W Starym Testamencie Żydzi składali baranka ofiarnego na przebłaganie za swoje grzechy. To samo dokonało się w osobie Chrystusa - Baranka Bożego, on się sam za nas ofiarował i to ludzie "Go złożyli w ofierze" na przebłaganie zabijając na krzyżu. On poszedł do Boga i tam będzie świadczył za nas i dla tego już nie potrzebujemy składania dalej ofiar na ołtarzu przebłagania (prawo ziemskie ceremonialne zostało zniesione), tylko w Nim, przez Chrystusa zostajemy oczyszczani z grzechów. Zauważ że w Apokalipsie "w niebie, w Świątyni Boga" jest drugi ten właściwy ołtarz przebłagania na którym spoczywa Chrystus - Baranek Boży z siedmioma rogami i siedmioma oczami. On na tym ołtarzu otworzy księgi i rozpocznie się Sąd Boży w dniu przez Boga oznaczonym.
|
Śr paź 07, 2009 9:03 |
|
 |
maraskin
zbanowany na stałe
|
Johnny99 napisał(a): Maraskin, w takim razie 90% Twoich postów traci sens, ponieważ to Bóg decyduje kto będzie czcił Jego, a kto odwróci się do posągów i bożków, i Ty nie masz tu nic do gadania, Twoje rozpaczliwe urągania pod adresem Kościoła psu się na budę zdadzą, więc powinieneś się skupić raczej na radowaniu się z tego, że zostałeś wybrany, zamiast tracić tutaj czas.
Najpierw zadaj sobie podstawowe pytanie czym jest Kościół Chrystusa a czym system który kultywuje obrzędy, które przez ofiarę Chrystusa zostały zniesione 2000 lat temu. Lecz wszystko ma sens, bo tak Bóg chciał i tak ma się dziać. Każdy kroczy wytyczoną z góry dla siebie drogą. Jedni chodzą w ciemności, inni w światłości, to Bóg wybiera za nas. Nikt nie przychodzi do Chrystusa jeżeli On sam by tego nie chciał.
Nie wyście Mnie wybrali, ale Ja was wybrałem i sprawiłem, że pójdziecie i będziecie przynosili owoc.. Jan 15:16
Ponieważ jednak nie jesteście ze świata - bo Ja was wybrałem ze świata - świat was nie nawidzi. Jan 15:19
Nawet gdyby tylko te jedyne 10% miało na kogoś wpłynąć to uważam że warto mimo to uczestniczyć w tym forum. 
|
Śr paź 07, 2009 9:27 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Najpierw zadaj sobie podstawowe pytanie czym jest Kościół Chrystusa a czym system który kultywuje obrzędy, które przez ofiarę Chrystusa zostały zniesione 2000 lat temu. A po co mam sobie to pytanie zadawać ? Już i tak jestem albo zbawiony, albo potępiony, i żadne moje działania czy zastanawiania się niczego nie zmienią. Chrystus albo mnie wybrał, albo nie wybrał - ja nie mam tu nic do gadania. Cytuj: Nawet gdyby tylko te jedyne 10% miało na kogoś wpłynąć to uważam że warto mimo to uczestniczyć w tym forum.
Jak Ty, zwykły człowiek, możesz wpływać na decyzję Boga, która już dawno zapadła 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr paź 07, 2009 12:01 |
|
 |
mazli
|
"Niech będzie błogosławiony Bóg i Ojciec Pana naszego Jezusa Chrystusa, On napełnił nas wszelkim błogosławieństwem duchowym na wyżynach niebieskich - w Chrystusie. W Nim bowiem wybrał nas przez założeniem świata, abyśmy byli święci i nieskalani przed Jego obliczem. Z miłości przeznaczył nas dla siebie jako przybranych synów przez Jezusa Chrystusa, według postanowienia swej woli, ku chwale majestatu swej łaski, którą obdarzył nas w Umiłowanym. W Nim mamy odkupienie przez Jego krew - odpuszczenie występków, według bogactwa Jego łaski. Szczodrze ją na nas wylał w postaci wszelkiej mądrości i zrozumienia, przez to, że nam oznajmił tajemnicę swej woli według swego postanowienia, które przedtem w Nim powziął dla dokonania pełni czasów, aby wszystko na nowo zjednoczyć w Chrystusie jako Głowie: to, co w niebiosach, i to, co na ziemi. W Nim dostąpiliśmy udziału my również, z góry przeznaczeni zamiarem Tego, który dokonuje wszystkiego zgodnie z zamysłem swej woli, po to, byśmy istnieli ku chwale Jego majestatu - my, którzyś my już przedtem nadzieję złożyli w Chrystusie. W Nim także i wy usłyszawszy słowo prawdy, Dobrą Nowinę waszego zbawienia, w Nim również uwierzyliście i zostaliście naznaczeni pieczęcią4 Ducha Świętego, który był obiecany. On jest zadatkiem naszego dziedzictwa w oczekiwaniu na odkupienie, które nas uczyni własnością [Boga], ku chwale Jego majestatu." (Ef 1, 3 - 14)
Hymn na cześć Bożego dzieła zbawczego stanowi swoisty katechizm, w którym ukazane jest, że jeszcze przed powstaniem świata zostaliśmy wybrani przez Boga, aby być świętymi. Jesteśmy wyzwoleni z mocy grzechu przez Śmierć Chrystusa. Prawdy te odnoszą się do ludzi wierzących, lecz stanowią także zaproszenie dla tych, którzy nie uwierzyli jeszcze we wszechogarniającą dobroć boga. Uważam, iż pomimo Bóg wie, kto osiągnie zbawienie, to ludzie decydują swoim życiem po której stronie się znajdą. Bóg wie co się z każdym z nas wydarzy, ale nie kieruje naszymi uczynkami i pozostawia wolną wolę. Każdy ma szansę - nikt nie rodzi się potępiony - przeciwnie - każdy jest powołany do życia wiecznego - pytanie tylko czy z tego skorzysta?
|
Śr paź 07, 2009 21:56 |
|
 |
Jonathan Sarkos
|
Gdybym ja wiedział, że jestem zbawiony lub potępiony i tak ważne by to dla mnie było, to chyba dałbym sobie spokój ze wszelką aktywnością życiową, bo i po co  .
|
Śr paź 07, 2009 21:59 |
|
 |
mazli
|
Cytuj: Gdybym ja wiedział, że jestem zbawiony lub potępiony i tak ważne by to dla mnie było, to chyba dałbym sobie spokój ze wszelką aktywnością życiową, bo i po co Uśmiech....
Na tym właśnie polega sens, że On wie a my nie. Gdybyśmy wiedzieli nasza wiara byłaby absurdalna.
|
Śr paź 07, 2009 22:11 |
|
|
|