Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lis 11, 2025 7:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Dusza 
Autor Wiadomość

Post Re: Dusza
Elbrus napisał(a):
Jamsen. napisał(a):
skoro osoby duchowe nie potrzebują jeść ani pić?
Niby nie potrzebują, ale jednak jedzą:
Lecz On rzekł do nich:
Czemu jesteście zmieszani i dlaczego wątpliwości budzą się w waszych sercach?
Popatrzcie na moje ręce i nogi: to Ja jestem.
Dotknijcie się Mnie i przekonajcie: duch nie ma ciała ani kości, jak widzicie, że Ja mam.
Przy tych słowach pokazał im swoje ręce i nogi.
Lecz gdy oni z radości jeszcze nie wierzyli i pełni byli zdumienia,
rzekł do nich: Macie tu coś do jedzenia?
Oni podali Mu kawałek pieczonej ryby.
Wziął i jadł wobec nich
.
(Łk 24:38-43)

Jedli też aniołowie, których gościł Abraham.
Rodzaju 18:2-8
Cytuj:
2 Podniósłszy oczy, spojrzał, a oto trzech mężów stało w pewnej odległości od niego. Kiedy ich ujrzał, pobiegł im na spotkanie od wejścia do namiotu i kłaniał się im aż do ziemi. 3 I rzekł: „Jehowo, jeśli istotnie znalazłem łaskę w twoich oczach, racz nie omijać swego sługi. 4 Niechby nabrano trochę wody i pozwólcie, by wam umyto nogi. Potem spocznijcie pod drzewem. 5 A ja wezmę kawałek chleba i pokrzepcie swe serca. Potem możecie iść dalej, gdyż dlatego przebyliście tę drogę do waszego sługi”. Wtedy oni rzekli: „Dobrze! Możesz uczynić, jak powiedziałeś”.
6 Abraham pośpieszył więc do namiotu Sary i rzekł: „Pośpiesz się! Weź trzy sea wybornej mąki, zagnieć ciasto i zrób okrągłe placki”. 7 Następnie Abraham pobiegł do stada i wziął delikatnego i dobrego byczka, i dał go słudze, i pośpieszył, aby go przyrządzić. 8 Potem wziął masło i mleko oraz byczka, którego przyrządził, i postawił to przed nimi. I sam stał przy nich pod drzewem, a oni jedli.

Z Biblii wynika też, że aniołowie (zbuntowani) współżyli z kobietami.
Rodzaju 6:1-4
Cytuj:
A gdy zaczęło przybywać ludzi na powierzchni ziemi i rodziły się im córki, 2 synowie prawdziwego Boga zaczęli zwracać uwagę na córki ludzkie, jako że były piękne; i pojmowali za żony wszystkie, które sobie wybrali. 3 Potem Jehowa rzekł: „Duch mój nie będzie bez końca oddziaływał na człowieka, bo jest on też ciałem. Dlatego jego dni potrwają sto dwadzieścia lat”.
4 W owych dniach byli na ziemi nefilimowie, a także potem, gdy synowie prawdziwego Boga dalej współżyli z córkami ludzkimi i one rodziły im synów; byli to mocarze, którzy istnieli od dawna, ludzie sławni.
Judy 6
Cytuj:
Aniołów zaś, którzy nie zachowali swego pierwotnego stanowiska, lecz opuścili swe właściwe miejsce mieszkania, zatrzymał wiekuistymi więzami w gęstej ciemności na sąd wielkiego dnia.

Nie przyszło ci jednak do głowy, że będąc na ziemi owi wszyscy aniołowie przybierali ciała ludzkie,
a potem, gdy wracali do nieba, to dematerializowali się?
Bo "ciało i krew" nie może przebywać w niebie (1 Koryntian 15:50).

Pt cze 25, 2010 9:17

Post Re: Dusza
Akme napisał(a):
To przyjmując założenie że bóg jest taki wspaniały to dlaczego nadał taką władze szatanowi przecież on jest zły? Skoro jest taki wspaniały to dlaczego ma niby pozwalać na wieczne męki ? A może to wasze całe piekło jest wymyślone żeby ludzie się bali ?

Bóg pozwolił Szatanowi rządzić,ale to nie znaczy,że nadał taką władzę celowo.I wcale nie pozwala na wieczne męki.W Biblii jest napisane,że po śmierci człowiek nic nie czuje,zresztą chyba już kolega Jamsen gdzieś cytował-Kaznodziei 9:5,10

Pt cze 25, 2010 11:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3