Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 13, 2025 17:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Kryzys wiary 
Autor Wiadomość
Post Re: Kryzys wiary
grzmot napisał(a):
gregx09: Odpowiedź błędna. Spodziewałem się tego.

Prawidłowa odpowiedź to: "Nie będziesz gotował koźlęcia w mleku jego matki" - Wy 34,26. Polecam przeczytać rozdział 34 Księgi Wyjścia Pisma Świętego, które teoretycznie wyznajesz i powinieneś znać - przynajmniej tak podstawowe elementy, jak treść przymierza z Bogiem i przykazania zawarte w tym przymierzu.

Przytoczyłeś szczegółowe przepisy kultu religijnego.
Dekalog - (Wj 20,1-17) a 10 przykazanie konkretnie (Wj 20,17)

Pn sie 16, 2010 10:53
Nie Alus, przytoczyłem ostateczną wersję 10 przykazań, które Mojżesz wyrył na tablicach pod dyktando Boga, przepisy szczegółowe zostały podane wcześniej. Ta wersja, z rozdziału 34, była przenoszona w Arce. To są ogólne, i najważniejsze przykazania podane w trakcie odnowienia przymierza z Bogiem, co jest wprost napisane w Wj 34,10.

edit: zresztą, nawet gdyby przyjąć Twoją wersję, to i tak odpowiedź gregx09 nie jest prawidłowa, plus oczywiście dochodzi problem z powszechnym wymazywaniem drugiego ;).

Pn sie 16, 2010 11:11
czasowo zablokowany

Ciekawe , Może zrobię nowy wątek i zapytam o 10 przykazanie jak myślisz, czyja będzie odpowiedź?
Zapytam księdza wiedząc że mnie wyśmieje i odpowie przy okazji jak myślisz czyją odpowiedź?
Wypada powiedzieć temat do zamknięcia

Pn sie 16, 2010 11:32
grzmot napisał(a):
Nie Alus, przytoczyłem ostateczną wersję 10 przykazań, które Mojżesz wyrył na tablicach pod dyktando Boga, przepisy szczegółowe zostały podane wcześniej. Ta wersja, z rozdziału 34, była przenoszona w Arce. To są ogólne, i najważniejsze przykazania podane w trakcie odnowienia przymierza z Bogiem, co jest wprost napisane w Wj 34,10.

Gdzie te cudeńka wyczytałeś?....nawet numeracja rozdziałów wskazuje kolejność.
A ile Mojżesz musiałby wykuć tablic aby zawrzeć na nich tak duży asortyment przepisów :o
Szczegółowe przepisy kultu bazują na Dekalogu, ale sam Dekalog zamyka się w 10 krótkich, precyzyjnych nakazach i zakazach.

Pn sie 16, 2010 11:41
czasowo zablokowany

Się zgadza
Chyba że grzmot wprowadzi swoje 10 przykazań

Pn sie 16, 2010 12:15
czasowo zablokowany

x

Pn sie 16, 2010 19:12
Alus: gdzie wyczytałem? Jest to WPROST napisane w rozdziale 34, tam też się mieści całość przykazań, które aż takie długie nie są. No ale proszę, przeinterpretuj tradycyjnie po katolickiemu czarne na białe.

Pn sie 16, 2010 19:29
Heh! Oboje macie trochę racji. W rozdziale 20 jest opisane pierwsze Przymierze na górze Synaj, a w rozdziale 34 odnowienie Przymierza po tym, jak Mojżesz rozbił pierwsze tablice. To o czym pisze grzmot to faktycznie przepisy szczegółowe i występują one w obu opisach z tym, że te wcześniejsze są rozpisane w rozdziałach 20-23 a w 34 są przemieszane z dekalogiem. Wydaje mi się, że przepisy kultu o których pisze Alus to rozdziały 25-30.

To wszystko jest interpretowane po katolicku bo jak inaczej? Po żydowsku? :D

Pn sie 16, 2010 19:43
czasowo zablokowany

No może i racja ale gdy zapytasz kogoś o 10 Przykazanie to ....

Pn sie 16, 2010 20:59
To jest to Wj 20,17, jak podała Alus, ewentualnie Pwt 5,21. W rozdziale 34 Księgi Wyjścia dekalog w kształcie przyjętym przez chrześcijan w zasadzie nie jest szczegółowo opisany poza trzema pierwszymi przykazaniami. Jest tylko wspomniane, że Pan powtórzył to samo co wcześniej, a Mojżesz zapisał na tablicach dziesięć słów.

Wt sie 17, 2010 7:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2