| Autor |
Wiadomość |
|
lemoniada
Dołączył(a): Pt cze 05, 2009 13:15 Posty: 46 Lokalizacja: Gdańsk
|
 Dlaczego inne wyznania są złe?
Witam Was Przyjaciele
Pytanie jak w temacie, może trochę zbyt prostoduszne. Mianowicie, dlaczego inne wyznania są złe? Dlaczego tylko chrześcijanie trwają w prawdzie? Co złego jest w islamie, judaizmie, hinduizmie? Chodzi mi oczywiście o argumenty obiektywne.
Pozdrawiam
|
| So wrz 18, 2010 11:59 |
|
|
|
 |
|
Johnny99
|
 Re: Dlaczego inne wyznania są złe?
Jakiego jesteś wyznania ?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| So wrz 18, 2010 12:01 |
|
 |
|
amadeus35
|
Kazda droga jest dobra ktora prowadzi to Boga my wlasnie chrzescijanie powinnismy miec rowniez duzo zrozumienia dla innych wyznan wiec nie potrzeba zadnych argumentow kto jest lepszy Pismo Swiete pieknie i ten ``problem`` wyjasnia wystarczy tylko przeczytac 
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
| So wrz 18, 2010 12:11 |
|
|
|
 |
|
lemoniada
|
Johnny99 napisał(a): Jakiego jesteś wyznania ? Jestem katolikiem. A jakie to ma znaczenie?
|
| So wrz 18, 2010 12:16 |
|
 |
|
Metanoia/Freedom
Dołączył(a): Wt sie 11, 2009 12:34 Posty: 837 Lokalizacja: mazowsze
|
ponieważ tylko w Jezusie jest zbawienie tylko Jezus ma do zaoferowania miłość i mądrość doskonałą lepiej "jexdzić" duchowym mercedesem niż maluchem
_________________ 1 KOR 13
|
| So wrz 18, 2010 20:21 |
|
|
|
 |
|
WIST
|
A są?
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
| So wrz 18, 2010 20:59 |
|
 |
|
lukaszo
Dołączył(a): N sie 22, 2010 16:09 Posty: 121 Lokalizacja: Polska
|
Wystarczy poczytać niektóre wypowiedzi moderatorów aby stwierdzić, że są. WIST nie przejmuj się. Ciebie uważam akurat za obiektywnego moderatora.
|
| So wrz 18, 2010 21:02 |
|
 |
|
WIST
|
Dziękuje i doceniam to lukaszo  Natomiast autorka lemoniada zasugerowała coś co nie ma miejsca, lub może problem jest w zruzmieniu co to właściwie oznacza że inne religie/wyznania są złe? Każda kultura niesie ze sob rownie bogactwo przekonań duchowych, czy pewnego systemu religijnego. Kościół to szanuje, natomiast nie znaczy to że wierząc w jedno, uznajemy że coś temu przeczące też jest prawdą. Sfera duchowa jest specyficzna i trudno tu o dowód. Natomiast dziwią mnie zawsze pretensje że wierzc w Boga uznajemy wszystko w tej naszej wierze za prawdziwe, a zatem logiczne że coś temu obcego nie będzie już prawdą. Tak poprostu i nie ma w tym żadnego uzurpowania sobie prawdy. Natomiast dostrzegamy rownież to co nas łączy, to co i my i inni ludzie innych przekonań za prawdę uznajemy. Natomiast jakich argumentow obiektywnych można się tu spodziewać? Statystyk i badań że życie wieczne i jedna śmierć są prawdziwsze czy lepsze niż reinkarnacja?
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
| So wrz 18, 2010 21:51 |
|
 |
|
lukaszo
Dołączył(a): N sie 22, 2010 16:09 Posty: 121 Lokalizacja: Polska
|
WIST napisał(a): ... i trudno tu o dowód. Na początku przepraszam, że tak mocno z kontekstu wzięty cytat. Dowody są i przedstawiane są nowe lecz KK będzie zawsze PRZECIW gdyż nie potrzebuje dowodów.
|
| So wrz 18, 2010 21:58 |
|
 |
|
amadeus35
|
Metanoia napisał(a): ponieważ tylko w Jezusie jest zbawienie tylko Jezus ma do zaoferowania miłość i mądrość doskonałą lepiej "jexdzić" duchowym mercedesem niż maluchem ................... tak to prawda masz racje tak wlasnie mowi Slowo Boze 
|
| N wrz 19, 2010 9:43 |
|
 |
|
lemoniada
|
Może źle sformułowałem pytanie. Dlaczego inne wyznania są błędne? Dlaczego tylko chrześcijanie trwają w prawdzie?
Chodzi mi o argumenty obiektywne, czyli o takie, które nie są argumentami tylko z punktu widzenia danego wyznania. Tutaj właśnie Metanonia dała doskonały przykład nieobiektywnego argumentu.
Możesz założyć, że próbujesz "zareklamować" ateiście wiarę chrześcijańską. Musisz powiedzieć dlaczego ta wiara jest lepsza od innych. Co za nią takiego wyjątkowego przemawia?
|
| N wrz 19, 2010 10:30 |
|
 |
|
Elbrus
|
lemoniada napisał(a): Chodzi mi o argumenty obiektywne, czyli o takie, które nie są argumentami tylko z punktu widzenia danego wyznania. Czyli chodzi ci o taki bardziej ateistyczny punkt widzenia?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
| N wrz 19, 2010 11:21 |
|
 |
|
lemoniada
|
Tak.
|
| N wrz 19, 2010 11:29 |
|
 |
|
amadeus35
|
lemoniada napisał(a): Może źle sformułowałem pytanie. Dlaczego inne wyznania są błędne? Dlaczego tylko chrześcijanie trwają w prawdzie?
Chodzi mi o argumenty obiektywne, czyli o takie, które nie są argumentami tylko z punktu widzenia danego wyznania. Tutaj właśnie Metanonia dała doskonały przykład nieobiektywnego argumentu.
Możesz założyć, że próbujesz "zareklamować" ateiście wiarę chrześcijańską. Musisz powiedzieć dlaczego ta wiara jest lepsza od innych. Co za nią takiego wyjątkowego przemawia? ............................................................................................... Powiem szczerze nigdy nie przyszlo by mi do glowy poslugiwac sie argumentami czyja i ktora wiara jest lepsza  tego typu podejscie bylo by sprzeczne z przekazem Pisma swietego 
|
| N wrz 19, 2010 12:11 |
|
|