Jakie są (wszystkie) obowiązki katolika?
| Autor |
Wiadomość |
|
Johnny99
|
 Re: Jakie są (wszystkie) obowiązki katolika?
atheist napisał(a): Uprzejmie dziękuję za ten wylew chrześciajańskiej miłości. I pewnie myślisz, że pierwszy raz spotykam się z wycieraniem sobie przez ateistę gęby "chrześcijańską miłością"? Z ich strony - bluzg na bluzgu, a spróbuj odpowiedzieć równie ostro - "chrześcijańska miłość, chrześcijańska miłość!". Dzieciaki. Cytuj: No tak, z faktu, że ktoś wytwarzał obrazy wynika, że zdanie: "Nie uczynisz sobie posągu ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko albo na ziemi nisko, lub w wodzie poniżej ziemi." tego nie zabrania. Tym razem dziękuję za porcję chrześcijańskiej logiki. Czyli tak: najpierw Atheist zapluwał się ze śmiechu, że, wg katolików, nikt nie rozumie tego zdania właściwie, tylko katolicy właśnie - a teraz z równą swadą opowiada, że tak właściwie to nikt go nie rozumie właściwie, poza.. Atheistem! Ot, mamy przykład logiki ateistycznej. A może czegoś innego? Cytuj: Ależ oczywiście, że nie ma mowy! Zdanie "Ja jestem Pan, Bóg twój, Bóg zazdrosny, karzący nieprawość ojców na synach w trzecim i w czwartym pokoleniu" mówi przecież o Bożym miłosierdziu. Możesz tam, mędrcze, znaleźć jeszcze tysiąc określeń, których w tym tekście nie ma, ale w żaden sposób nie zmieni to faktu, że nie masz zielonego pojęcia, o czym mówisz. Jak większość ateistów w większości tematów, o których najwięcej kłapią. Cytuj: Nie przystoi katolikowi nazywać głupotą tego co jest zapisane w Biblii. Natomiast ateiście jak najbardziej przystoi całą Biblię nazywać jedną wielką głupotą. Mało tego - dla ateistów to jest wyraz dojrzałości i niezależności! Czyż to nie żałosne? Po co się staczać do poziomu ateisty? Cytuj: Swoją drogą to znamienne: kiedy Biblia pisze, że Bóg jest bogiem zazdrosnym to jest to niepodważalna prawda a kiedy mówi to ateista to jest to głupota  Dokładnie tak. Większość tego, co ateiści mówią na temat Biblii, religii itp. to piramidalne idiotyzmy, wypowiadane przez ludzi nieskażonych jakąkolwiek głębszą myślą na ten, a najczęściej i na żaden inny temat.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Wt maja 31, 2011 21:34 |
|
|
|
 |
|
Login2
|
Fretensis widzę, że szkoda mojego czasu. Możesz sobie darować te teksty o strażnicy bo nie jestem ŚJ, ani nie należę też do innej żadnej organizacji religijnej. Przeczytaj jeszcze z 10 razy to co tak ładnie wytłuściłeś. Jezus wypełnił, to prawo dlatego my nie musimy już przestrzegać tych nakazów od Mojżesza. Powodzenia. Cytuj: Czytając posty w tym wątku (i innych) dostrzegam "cuda chrześcijaństwa": 1. Stary i Nowy Testament są "zanurzone w sobie zawzajem" i głoszą tę samą uniwersalną prawdę pochodzącą od Boga, ale NT znosi prawa ST 2. NT znosi prawa ST, ale Jezus powiedział w NT, "Dopóki niebo i ziemia nie przeminą i dopóki się wszystko nie wypełni, jedna jota ani jedna kreska w Prawie nie ulegnie zmianie." 3. Jezus w NT powiedział co powyżej, ale Paweł stwierdził: "Postanowiliśmy bowiem, Duch Święty i my, nie nakładać na was żadnego ciężaru oprócz tego, co konieczne." 4. Paweł (powołując się na Ducha Świętego, a jakże) znosi więc Prawa ST, ale uznaje Dekalog (również należący do praw ST) 5. Chrześcijanie twierdzą, że uznają Dekalog, ale nie stosują się do przykazania drugiego nakazującego nie czynić rzeźb i obrazów 6. Chrześcijanie nie stosują się do jednego z przykazań Dekalogu i do pozostałych praw ST, ale nadal twierdzą, że Biblia stanowi niepodważalną prawdę
1/2 Nie znosi, ale wypełnia. To stare prawo dotyczyło systemu ofiarniczego, gdzie żydzi składali w ofierze baranka za odpuszczenie grzechów. Była to swojego rodzaju zapowiedz rzeczy przyszłych. Jezus stał się właśnie takim barankiem przebłagalnym, za grzechy całego świata i tym samym wypełnił to prawo i rytuały, które wskazywały na jego ofiarę na krzyżu. 3/4 Co innego prawo ceremonialne, a co innego obyczaje/tradycja Żydowska. Skoro napisano w Biblii, że poganie nawracający się nie muszą zachowywać zwyczajów Żydowskich, to znaczy że nie muszą. 5/6 Katolicy*
|
| Wt maja 31, 2011 21:40 |
|
 |
|
Johnny99
|
Login2 napisał(a): 5/6 Katolicy* Tylko katolicy? Na peeeewno? Uważaj, mam dowody!
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Wt maja 31, 2011 21:45 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
atheist napisał(a): Każde przesądy są równie nieracjonalne, nie ma znaczenia czy chrześcijańskie czy buddyjskie czy jeszcze jakieś inne. W Polsce jest jednak większość katolików więc o Waszej wierze siłą rzeczy rozmawiamy.
Niniejszym ogłaszam że atheist zdobył główną nagrodę w konkursie najdurniejszej wypowiedzi dnia. Ty czytasz czasami, to co piszesz?  To sobie poczytaj. Ze zrozumieniem, rzecz jasna. Trochę czasu ci to zajmie. Skoro jedno i drugie to bzdura, to kwestia ilości nijak sie ma do jakości. Ale nie dla atheisty... O pardonsik, po raz kolejny bowiem wyszło szydło z worka: kwestia ta ma znaczenie, ale tylko w dialektyce marksistowskiej. Z tej perspektywy tj dialektyki marksistowskiej, łodpowiedź atheisty, dlaczegoż to zajął sie nawracaniem katolików, na jedyną słuszną ideologię, jest jak najbardziej prawidłowa... atheist napisał(a): Przepraszam, zbłądziłem. To wyjaśnij mi proszę co ów cytat znaczy dla Was, chrześcijan. Jest częścią Dekalogu, podstawy Waszej wiary, więc na pewno z łatwością potrafisz go właściwie zinterpretować. Czekam z niecierpliwością.
No to sobie poczekasz, do przysłowiowej ***** śmierci. Widzisz bystrzaku, tłumaczenie tego akurat tobie, nie ma najmniejszego sensu. Ponieważ, jak sam przyznałes wcześniej czytałeś ten wątek, a pomimo tego uważasz ze jestem chrześcijaninem. Ciekawe jakim cudem... ...chrześcijaninem może być ktoś, kto  (sorki za te emoty, ale dosłownie ryczę ze śmiechu) - kwestionuje "Trójcę" - a na dodatek kwestionuje nauki Pawła - oraz utrzymuje, że zadnego Nowego Przymierza nie było. Także jak sie trochę dokształcisz i nauczysz się chociażby takich podstawowych, elementarnych rzeczy, to może podyskutujemy o ww frag z Pisma. Ale podejrzewam, że akurat tobie, to sporo czasu zajmie. No ruski rok, to najmniej. 
Ostatnio edytowano Wt maja 31, 2011 22:00 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy
|
| Wt maja 31, 2011 21:46 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Login2 napisał(a): Fretensis widzę, że szkoda mojego czasu. Raczej jest odwrotnie. atheist napisał(a): Możesz sobie darować te teksty o strażnicy bo nie jestem ŚJ, Powiedzmy że wierzę na słowo... Login2 napisał(a): ani nie należę też do innej żadnej organizacji religijnej. jw. Login2 napisał(a): Przeczytaj jeszcze z 10 razy to co tak ładnie wytłuściłeś. Ja nie muszę, ale widać , że podobnie jak atheistę, ciebie przerasta, zrozumienie, tych wydawałoby się w miarę prostych rzeczy Login2 napisał(a): Jezus wypełnił, to prawo dlatego my nie musimy już przestrzegać tych nakazów od Mojżesza. Powodzenia. Bajki to dzieciom, lub ateistom na dobranoc. I oczywiście poza chciejstwem, żadnych argumentów.... Typowe 
|
| Wt maja 31, 2011 21:52 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Fretensis napisał(a): Niniejszym ogłaszam że atheist zdobył główną nagrodę w konkursie najdurniejszej wypowiedzi dnia. Ty czytasz czasami, to co piszesz?  To sobie poczytaj. Ze zrozumieniem, rzecz jasna. Trochę czasu ci to zajmie. Skoro jedno i drugie to bzdura, to kwestia ilości nijak sie ma do jakości. Ale nie dla atheisty... No to sobie poczekasz, do przysłowiowej ***** śmierci. Widzisz bystrzaku, tłumaczenie tego akurat tobie, nie ma najmniejszego sensu. Ponieważ, jak sam przyznałes wcześniej czytałeś ten wątek, a pomimo tego uważasz ze jestem chrześcijaninem. Ciekawe jakim cudem... ...chrześcijaninem może być ktoś, kto  (sorki za te emoty, ale dosłownie ryczę ze śmiechu) - kwestionuje "Trójcę" - a na dodatek kwestionuje nauki Pawła - oraz utrzymuje, że zadnego Nowego Przymierza nie było. Także jak sie trochę dokształcisz i nauczysz się chociażby takich podstawowych, elementarnych rzeczy, to może podyskutujemy o ww frag z Pisma. Ale podejrzewam, że akurat tobie, to sporo czasu zajmie. No ruski rok, to najmniej.  Generalnie jestem zdania, że liczba uśmieszków i personalnych przytyków nie wzmacnia argumentacji, natomiast jest objawem zjawiska, którego głównym wyrazicielem był nijaki Lepper, a którego nazwa pochodzi od pewnego czerwonego warzywa. Jak będę chciał brać udział w dyskusjach na proponowanym przez Ciebie poziomie to pójdę do magla - nie gadam z Tobą. Kropka.
|
| Śr cze 01, 2011 19:06 |
|
 |
|
wojwek
|
atheist
"Nie uczynisz sobie posągu ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko albo na ziemi nisko, lub w wodzie poniżej ziemi. Nie bedziesz oddawał im pokłonu ani służył. Bo Ja jestem Pan, Bóg twój, Bóg zazdrosny, karzący nieprawość ojców na synach w trzecim i w czwartym pokoleniu - tych, którzy Mnie nienawidza"
Pokaż mi proszę Boga na niebie. Proszę pokaż mi Boga na ziemi. Pokaż mi proszę Boga w wodzie.
Czy Ty masz problem z logiką?
|
| Cz cze 02, 2011 8:25 |
|
 |
|
Korzeń
|
Na razie sobie tylko poczytam,o czym piszecie.Mam kilka zdań,kilka pytań,jedną odpowiedz,ale to na razie poczeka...
|
| Cz cze 02, 2011 9:29 |
|
 |
|
ksiezycowanoc
|
"niech mi ktoś porządnie wyjaśni, gdzie stare prawo zostało zniesione, dlaczego katolicy ignorują przykazania dane przez Boga Ojca "
Poczytaj Hebrajczykow np 9,16-17 BW: Gdzie bowiem jest testament,tam musi byc stwierdzona smierc tego ktory do sporzadzil.Bo testament jest prawomocny z chwila smierci,a nie ma nigdy waznosci dopoki zyje ten,ktory go sporzadzil."
Prawo ST zostalo zniesione w chwili smierci Jezusa,stad zyjemy pod prawami NT stad zasady jakie dawal Bog Izraelowi nie kontynujemy obecnie gdyz Jezus wypelnil odkupienia za Nas dajac soba drogę do Zbawienia. Dlatego wazne jest abys poznawal nauczanie Jezusa i apostolow zawarte w NT a wtenczas zauwazysz roznice.
"Bo ja, szczerze mówiąc, mam wątpliwości. W Biblii nigdzie nie pisze o konieczności indywidualnego spowiadania się, itp. To trochę tak, jakby były dwie różne religie!"
W NT nigdzie nie pisze o spowiedzi poprzez czlowieka.Wrecz NT skupia sie wylacznie na Bogu Jezusie i Duchu Sw jako Centrum wiary. St nie jest inna religia.Jest dla mne pokazaniem nam historii ludu Izraela,pokazaniem nam czego wymagal Bog od ludzi zanim zeslal nam swojego Syna jako jedynego odkupiciela i Dawce Zbawienia. Rowniez ST pokazuje nam prawdy o tym jaki jest grzech ,jak postepowali kiedys ludzie i jak bardzo starotestamentowi potrafia byc nadal chrzescijanie. Mysle ze najlepszym zrodlem na poznanie i zrozumienie jest zapoznywanie z NT.Czytanie go samodzielnie w domu z otwartoscia serca.Z czasem zobaczysz ze Bog da ci odpowiedzi na wszystkie pytanie.
Spojrz np na kaplanow ktorzy skladali martwe zwierzeta na przeblaganie win wlasnych a pozniej innych ludzi.Budowali swiatynie i zanim wchodzili musieli oczyscic sie sami.Jak Salomon wspanialy krol ktory otrzymal wiedze od Boga,stawial przepiekna budowle i jak pozniej zostal ukarany przez Boga za zycie z kochanka wyznajaca czesc bozkom. Jezus w NT dal nam swiatynie-duchowa,przedsionkami nie sa ceglaste sciany.Ofiara nie jest baranek a On sam. W przeszlosci nawet prorocy zyli w poligamii.Jezus udoskonalil te nuczanie,mowiac o powolaniu do malzenstwa i pietnujac zdrady.ST jest niezwykle cenny ale potrafi zamieszac w glowach u osob poszukujacych. (Stad czasami pomaga poznawanie Biblii wlasnie od NT.)
|
| Pt cze 03, 2011 13:17 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Zakładam, że nie jesteś Żydem ani żydem, więc Ciebie obowiązuje 7 przykazań danych Noachidom. Mógłby mi ktoś wskazać , gdzie w Torze zostało wyszczególnione te siedem przykazań  Cytuj: "Nie uczynisz sobie posągu ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko albo na ziemi nisko, lub w wodzie poniżej ziemi. Nie bedziesz oddawał im pokłonu ani służył. Bo Ja jestem Pan, Bóg twój, Bóg zazdrosny, karzący nieprawość ojców na synach w trzecim i w czwartym pokoleniu - tych, którzy Mnie nienawidza"
Mnie się tu nasuwa inna wątpliwość interpretacyjna...Czy z tego fragmentu wynika, że: grzeszne jest samo tworzenie podobizn np, zwierząt, czy grzesznym jest tworzenie podobizn i oddawanie im czci?
|
| Pt cze 03, 2011 20:26 |
|
|
|