Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 14, 2025 22:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Fanatyzm religijny 
Autor Wiadomość

Post Fanatyzm religijny
Chciałby abyście się wypowiedzieli na ten temat. Ja wiele miałem przypadków z tym związanym. Co ten fanatyzm oznacza, jakie są skutki. Ja swoje słowo dołożę kiedy ktoś odpowie na ten post.

So sty 28, 2012 17:59

Post Re: Fanatyzm religijny
viewtopic.php?p=636542#p636542
viewtopic.php?f=1&t=5975 - Czy warto być Fanatykiem ?
viewtopic.php?f=46&t=19852 - Fanatyzm religijny

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

So sty 28, 2012 18:33
Dla mnie dzisiaj to kojarzy się przedewszystkim z Islamem gdzie w krajach arabskich chrześcijanie są zabijani i prześladowani a wszystko za przyzwoleniem społeczństwa. Nawoływanie do Dzihadu i prześladowania chrześcijan to prawdziwy fanatyzm, chory fanatyzm. Europa buduje meczety dla muzułmanów ale jakoś nie widać tego samego po stronie islamskiej, gdzie Kościoły się pali a cheścijan morduje, do tego wszyskiego nie słychać głosu ze strony Europy w obronie prześladowanych, wygląda to tak, my wam będzie pozwalać na budowy meczetów a wy dalej prześladujcie chrześcijan u siebie.

So sty 28, 2012 18:51
Moderator

quas napisał(a):
Dla mnie dzisiaj to kojarzy się przedewszystkim z Islamem

A ja, tak dla równowagi, myślę o średniowieczu i chrześcijanach mordujących pogan.

~ Pink Floyd, "Hey you"

So sty 28, 2012 19:06

Mało znanym faktem jest prześladowanie prawosławnych i Żydów w latach 1941-1945 w Chorwacji przez katolików.
Reżim, jaki wkrótce ustanowili ustasze (1941-45), którego polityka opierała się na eksterminacji prawosławnych, Żydów, Cyganów i komunistów, był jednym z najokrutniejszych, o ile nie najstraszliwszym, w czasie drugiej wojny światowej . Politykę tę chorwacki minister edukacji, dr Mile Budak, określił następująco: „Część Serbów wybijemy, część wygnamy, a resztę, która musi przyjąć religię katolicką, włączymy do narodu chorwackiego (...) Wszystkie nasze poczynania wynikają z wierności wobec religii i Kościoła katolickiego". H. Neubacher, wysłannik niemieckiego Urzędu Spraw Zagranicznych pisał: "Recepta wodza ustaszów i poglavnika Chorwacji, Ante Pavelića, na prawosławnych przypomina wojny religijne, pamiętne jako te najkrwawsze: 'Jedna trzecia ma się stać katolicka, jedna trzecia ma wynieść się z kraju, a jedna trzecie ma umrzeć!' Ostatni punkt tego programu wykonano". W nowym państwie chorwackim zamieszkiwało 6,7 mln ludzi. Połowę tego stanowili katolicy, oprócz tego 2,2 mln prawosławnych, 750 tys. muzułmanów, 70 tys. protestantów i 45 tys. Żydów. Katolicy rozpalili się tylko przeciwko prawosławnym i Żydom. Fanatyzm i mordercza furia faszystów chorwackich była tym gorsza, że wszystko opierało się na waśniach religijnych, a plan państwowy zmierzał do utworzenia całkowicie katolickiej Chorwacji. Cornwell pisał o tych mordach: "Nawet w porównaniu z obecnymi rzeziami w Jugosławii zbrodnie Pavelicia na prawosławnych Serbach pozostają jedną z najbardziej odrażających masakr w historii".
Kościół od razu podjął żywiołową współpracę z ustaszami. Do partii Ustasza należało wielu duchownych, np. arcybiskup Sarajewa, Ivan Šarić, wielu członków z Akcji Katolickiej, jej przywódca Ivo Guberina, był kapitanem w przybocznej gwardii Pavelića, franciszkanin Berto Dragićević z klasztoru Široki Brijeg był dowódcą okolicznych ustaszów. Jest więc pewne, że Kościół chorwacki wiedział o wszystkich zbrodniach od samego początku, jednak nie zrobił nic, aby zaprzestano masakr oraz konfiskaty majątków ofiar. 
Jeszcze bardziej szokujący w tym wszystkim jestudział kleru w masakrach, w czym największą gorliwość wykazali bracia św. Franciszka, którzy często wręcz odgrywali w tym czołowe role - zabijali, podpalali domy, łupili wioski na czele ustaszowskich band. Mnisi chorwaccy zajmowali się konwersjami na katolicyzm. Sami przy tym dopuszczali się wielu zbrodni, np. Šimić Vjeckoslav z Knin, został gubernatorem, własnymi rękoma wymordował wielu prawosławnych, 21 maja 1941 r. na pytanie włoskiego dowódcy o jego politykę, odparł: "W jak najkrótszym czasie uśmiercić wszystkich Serbów". Sidoniie Solo z Nasice deportował całe wioski prawosławne, opat Gunlic, G. Castimir, zarządził masakrę setek prawosławnych w Glinie. Wielu franciszkanów chodziło z bronią i ochotnie uczestniczyło w rzeziach, dając czasami dowody niebywałej radości z tego tytułu. Tak np. o. Božidara Bralow, protektora lotnej dywizji „Crna Leggija" (Czarny Legion), który nie rozstawał się ze swoim pistoletem maszynowym, oskarżano, iż w Alispin-Most, po masakrze 180 Serbów tańczył triumfalnie przy ich ciałach (!). Ksiądz Dionis Jurićev powiedział wówczas: "Nie jest już grzechem zabicie siedmioletniego dziecka, jeśli naruszy ono rozporządzenia ustaszów. Chociaż noszę szaty kapłańskie, często przychodzi mi chwytać za karabin maszynowy". Dragutin Kamber z Towarzystwa Jezusowego był szefem policji w Doboj w Bośni, odpowiedzialnym za wiele morderstw na prawosławnych. W masakrze 559 Serbów w Prebilovcach i Surmancach w Hercegowinie brali udział księża Ilija Tomaą i Marko Hovko.
W efekcie rządów faszystowskich w wyniku masowej zagłady zginęło 487 tys. prawosławnych Serbów (na 2,2 mln), 27 tys. Cyganów, 30 tys. Żydów (na 45 tys.) [ 4 ]. Ten klerykalny reżim jest najlepszym dowodem na to, że heretycy przestali płonąć tylko i wyłącznie dlatego, że państwo odmówiło swej dalszej pomocy. Jednak przy odpowiedniej gorliwości władzy państwowej — wróciło średniowiecze. I jeśli kler hamował się trochę i wykazywał pewną powściągliwość, to tylko dlatego, że patrzyły na nich coraz bardziej przerażone oczy świata
Więcej tutaj:
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,1868
Trudno w to uwierzyć-to wszystko jest szokujące.Jak może się dopuszczać takich rzeczy katolik,wierzący w Boże Miłosierdzie dla wszystkich ludzi :-(
Po przeczytaniu takich szokujących informacji,trudno mi liczyć,że przekonam syna do katolicyzmu.Dla niego ta religia jest opresyjna i autorytarna.

So sty 28, 2012 21:17

Macie rację. Znałem takich co potrafili gardzić innych z powodu ich niewiary i takich, którzy trzymali sie sztywnych reguł. Czy np nie zezwolenie na transfuzję krwi bo to niezgodne z ich religią nie jest fanatyzmem ?. Założyłem ten temat bo chodzi tutaj o to jak bardzo zostałem skrzywdzony przez wielu fanatyków, którzy nie patrzyli na sytuację, nie rozumieli a dla nich sztywne zasady sie liczyło. To prowadzi do upadku wyznawanych religii przez takich ludzi. To nie jest średniowiecze, że ludzie sztywno trzymali sie zasad (np potępiano ludzi za grzechy a nawet samobójstwo potępiali karą piekła-czysta pycha) a nie patrzyli na ludzi, nie rozumieli a przecież mieli przyklad Jezusa, który nikogo nie potępiał ani oceniał

So sty 28, 2012 22:16
A mi fanatyzm kojarzy się bardziej z fundamentalistami protestanckimi niz z katolikami. Ci pierwsi są znacznie bardziej niebezpieczni,bardziej nietolerancyjni niz nawet katolicy Radiomaryjni.

So sty 28, 2012 22:35

Prawda. Podczas kolonizacji Ameryki Północnej największą pogardę okazywali Indianom protestanci - Anglicy, Holendrzy, potem Amerykanie, a najprzyzwoiciej (względnie) zachowywali się katoliccy Francuzi.

N sty 29, 2012 16:01
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bci ... y_Westboro - tu jest przykład fundamentalizmu

N sty 29, 2012 17:58
Ja generalnie jestem wrogo nastawiony do fundamentalizmu wszelkiej maści-lefebrystycznego ,protestanckiego,żydowskiego i islamskiego

Wt sty 31, 2012 22:31
Generalnie patrząc po internecie to aż się roi od ateistycznych fanatyków, na jednego katolika potrafi się rzucić 10 fundamentalistów ateistycznych wyznających wiarę w kres człowieka po śmierci. Szkoda tylko że w tym tyle agresji i jadu.

Wt lut 07, 2012 17:51

Dla mnie fanatyzm to coś gorszego niż fundamentalizm. Fanatyzm zaczyna się wtedy, gdy wiara jest tak silna, że zanikają hamulce moralne i pojawia się przyzwolenie, a czasem nakaz przemocy fizycznej i słownej. I nie chodzi tylko o przemoc wobec innych, bo zamachowcy samobójcy zadają również gwałt sobie samym. Nawet gdy przemoc nie dotyka innych tylko samego fanatyka, który potrafi na przykład włożyć rękę w ogień i ciężko się poparzyć, dać ugryźć jadowitemu wężowi, czy kaleczyć się z powodów religijnych.

Fanatyzm związany jest z przemocą i cierpieniem, i jako taki powinien być potępiany.

Wt lut 07, 2012 18:26
quas napisał(a):
Generalnie patrząc po internecie to aż się roi od ateistycznych fanatyków, na jednego katolika potrafi się rzucić 10 fundamentalistów ateistycznych wyznających wiarę w kres człowieka po śmierci. Szkoda tylko że w tym tyle agresji i jadu.

Ja nie jestem ateistą. Sam też potępiam wojujący ateizm (jako forme fanatyzmu)

So lut 25, 2012 21:11
Nie wiem czy wiecie ale największy zagrożeniem dla KK nie sa ateiści,liberałowie,masoni ale właśnie fundamentaliści religijni ( z Islamem na czele). Współcześnie głownym prześladowcą katolikówsa muzułmanie. Kto wysadza świątynie w powietrze?? Napewno nie ateiści czy heretycy ani komuniści

N lut 26, 2012 21:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]