Dlaczego Bóg nie zejdzie na ziemie
| Autor |
Wiadomość |
|
Kris65
|
 Re: Dlaczego Bóg nie zejdzie na ziemie
Cytuj: No właśnie. Bóg również ma swoje tajemnice, których nie ujawnia. No jaką intymną tajemnicę może mieć Bóg ? 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
| Pn cze 04, 2012 8:03 |
|
|
|
 |
|
Iwona19
|
Nie ujawnia ich przed człowiekiem. Przykładem jest ta tajemnica o Trójcy Świętej.
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
| Pn cze 04, 2012 8:08 |
|
 |
|
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Ja też tego nie rozumiem. Przecież gdyby dał jakiś niezaprzeczalny znak, to mnóstwo ludzi zmieniłoby swoje nastawienie, swoje życie. Tymczasem takiego znaku nie ma. Dla mnie wniosek jest dosyć prosty...
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| Pn cze 04, 2012 8:17 |
|
|
|
 |
|
Iwona19
|
Piszesz o znaku Jego obecności?
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
| Pn cze 04, 2012 8:21 |
|
 |
|
Jajko
|
O czymkolwiek, co dałoby dowód jego istnienia. Oczywiście, zawsze znajdzie się ktoś go go będzie podważał, ale myślę, że Jahwe mógłby coś takiego zrobić, co przekonałoby większość ludzi, nie? W końcu jest wszechmogący, przynajmniej w teorii (choć z definicji jest to niemożliwe  )
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| Pn cze 04, 2012 11:17 |
|
|
|
 |
|
buscador
|
Zrozumcie wreszcie, nie ma i nie może być żadnego dowodu na istnienie Boga, nawet gdyby taki się znalazł musiałby paradoksalnie zaprzeczać jego istnieniu, ciekawy jestem jaki dowód chciałbyś przeprowadzić na Nieskończoność. Każdy dowód (naukowy) jest tylko cząstkowy i dotyczy bardzo wąskiego obszaru rzeczywistości. Poza tym aby jakikolwiek dowód był obiektywny obserwator (czyli ten co przeprowadza doświadczenie) musi być niezależny od tego co bada, czyli być na zewnątrz systemu. W przypadku dowodzenia istnienia Boga musiałbyś wyjść niejako na „zewnątrz” czyli uniezależnić się od Niego, ale w tym momencie gdybyś to zrobił przestałbyś istnieć,  jak ta przykładowa komórka (z poprzedniego postu) która chcąc się dowiedzieć o człowieku w którym żyje (istnieje) wychodząc na zewnątrz ciała natychmiast przestałaby istnieć, (może żyć tylko w symbiozie z całym organizmem, podobnie sprawa przedstawia się z Bogiem, możemy żyć tylko w Nim). Jedyny dowód na istnienie Boga to istnienie Wszechświata i nas samych.
_________________ Nie wierzę w Boga którego istnienia można by dowieść
|
| Pn cze 04, 2012 14:51 |
|
 |
|
Jajko
|
Oj tam, oj tam. Jak na moich oczach Księżyc się rozpryśnie na miliardy kawałków, z których ułoży się napis: "Jedynym prawdziwym bogiem jest Jahwe wraz z Jezusem i Duchem św., a jedynym prawdziwym Kościołem jest Kościół rzymsko-katolicki i wszystko co on mówi jest prawdą" i taki napis utrzyma się przez 44 dni na nieboskłonie po czym z powrotem przekształci w Księżyc (wraz z nienaruszonymi na nim ludzkimi śladami, ale z dopiskiem - rekonstrukcji dokonał J. & J. to faktycznie zastanowię się głębiej nad istnieniem lansowanej przez katolików istoty nadprzyrodzonej. Nie będzie to wprawdzie dowód naukowy na jej istnienie, ale myślę że wielu by wystarczył. Dlaczego tak być nie może?
|
| Pn cze 04, 2012 15:38 |
|
 |
|
rybeczka
|
Przecież oczywistością jest, że Bóg nie da dowodów na swe istnienie gdyż chce sprawdzić jak mocną mamy wiarę. Kiedyś Bóg potzebował spalonych kóz, a teraz wszystko się zmieniło i potrzebuje naszej wiary ona jest mu potrzebna bo jest wszechmocny i dał nam wolną wolę do wszystkiego tylko że nas zabije jak bedziemy gejami a pozniej pojdziemy do pieca do ognia na wieczne męki. Tak samo jak Bóg zesłał na Ziemię kości dinozaurów, żeby sprawdzić czy będziemy wierzyć Biblii czy antychrystowi. Posłuchajcie dr Hovinda on wam wszystko wytłumaczy jak macie płacić podatki itp. Wiem, że wierze na 100% i mam racje a inne religie to wymysł naiwnych ludzi.
_________________ Tej nocy przejdę przez Egipt, zabiję wszystko pierworodne w ziemi egipskiej od człowieka aż do bydła i odbędę sąd nad wszystkimi bogami Egiptu - Ja, Pan.
|
| Pn cze 04, 2012 16:01 |
|
 |
|
RED
|
Jajko napisał(a): Ja też tego nie rozumiem. Przecież gdyby dał jakiś niezaprzeczalny znak, to mnóstwo ludzi zmieniłoby swoje nastawienie, swoje życie. Tymczasem takiego znaku nie ma. Dla mnie wniosek jest dosyć prosty... Ostatnio idac ulica zobaczylem na chodniku (niedaleko smietnika ulicznego) ugryzione jablko, byl to znak od Boga.
|
| Pn cze 04, 2012 16:32 |
|
 |
|
Jajko
|
rybeczka napisał(a): Wiem, że wierze na 100% i mam racje a inne religie to wymysł naiwnych ludzi. A jak się nazywa ta Twoje religia i jej główny bóg?
|
| Pn cze 04, 2012 17:11 |
|
 |
|
kinokijuf
|
rybeczka napisał(a): Posłuchajcie dr Hovinda on wam wszystko wytłumaczy jak macie płacić podatki itp. Kent Hovind nie ma tytułu naukowego.
|
| Pn cze 04, 2012 17:20 |
|
 |
|
czuowiek
|
Iwona19 napisał(a): Wy chcecie poznać największe tajemnice Boga? A czy to sprawiedliwe, że Bóg ma przed nami swoje tajemnice, a my przed nim żadnych? 
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
| Pn cze 04, 2012 17:52 |
|
 |
|
Kris65
|
Cytuj: Tak samo jak Bóg zesłał na Ziemię kości dinozaurów, żeby sprawdzić czy będziemy wierzyć Biblii czy antychrystowi. 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
| Pn cze 04, 2012 18:01 |
|
 |
|
Asienkka
|
Skoro część osób robi sobie żarty z tematu - zamykam.
_________________ Mądremu tłumaczyć nie trzeba, głupi i tak nie zrozumie.
|
| Pn cze 04, 2012 22:51 |
|
|
|