Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 23:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
 Czego oczekujecie od Boga w niebie 
Autor Wiadomość

Post Re: Czego oczekujecie od Boga w niebie
Lurker napisał(a):
W przypadku Chrystusa, o ile mamy się trzymać analogii ARHIZa (jeden rok == jeden żywot), trzeba do analogii znaleźć jakieś zielsko jednoroczne. : P

Bardziej Róża Jerycha ;)

Cytuj:
Bo zbawienie zakłada, że człowiek jest zgubiony raz na zawsze, chyba że. A w Oriencie najgorsze co grozi człowiekowi, to udręka w postaci samsary. Zgadza się?

Generalnie, każdy dostaje dokładnie to na co zasłużył - jest masa opowieści o demonach, którzy medytowali o którymś z bogów tylko po to, by dostać jakąś wybajerzoną moc. I... dostawali ją, ale zaraz później zostali karani za jej (niecne oczywiście) wykorzystanie. Tak więc jak na wadze technicznej...
Niektórzy co nieco mówią o piekle i niebie, ale nie mają one charakteru stałego, po prostu dusza posiedzi sobie w jednym lub drugim "czekając na następne ciało" ;)
Tak czy inaczej, "kara" nie ma charakteru potępiającego, ale oczyszczający (jak mawiał Ariusz ;)). Śiwa nie jest sadystą i nie widzi sensu w wiecznych torturach dusz, które stworzył. Ustanowił prawo karmy nie po to, byśmy cierpieli i ponosili karę za złe uczynki, ale żebyśmy dzięki niej uczyli się i rozwijali.
Ale wracając do udręki - faktycznie, dla nierozwiniętej duszy z tobołem "złej" karym na plecach udręką będzie życie doczesne.

"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction:
http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog
https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage

N lip 07, 2013 18:59

A ja wolę wieczne niebo

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

N lip 07, 2013 21:59
Dla mnie najlepszy opis to ze "kazdy robi to co lubi, ale nie ma tam chorob i cierpien".

N lip 28, 2013 21:26

Czyli taka PW Owsiaka z tym, ze w chmurach. :)

Pn lip 29, 2013 13:14
Czasami się zastanawiam czy w ogóle chciałbym iść do Nieba... bo jest mi tu, na ziemi, dobrze i ciężko jest mi sobie wyobrazić bycie bardziej szczęśliwym, pomimo tego że nie zawsze jest łatwo. Czasem też mam myśli, że będę się tam nudził :D

Ale to tylko takie rozmyślania, zawsze po nich przypominam sobie słowa "ani oko nie widziało..." itd. i jestem spokojniejszy :)

Wt lip 30, 2013 9:28

To sie zgadza. Ani nie slyszysz, ani nie widzisz. Mozna powiedziec, trupem jestes. :)
O istnieniu nieba nawet ateista wie.
Roznica miedzy niebem wierzacego a ateusza polega na rozumieniu krytyki literackiej. Pierwszy mowi o literaturze faktu, drugi beletrystyce. :P

Wt lip 30, 2013 16:26

Ja marze o małej drewnianej chatce w pięknych górach... o bliskich przy mnie i o nic nie robieniu :p

Wt lip 30, 2013 18:42

Chatka w gorach moze ci niewypalic. Bliscy przy tobie, realne. Wykup odpowiednie miejsce na cmentarzu, w przyszlosci robic nic nie bedziesz, gwarantowane! :)

Wt lip 30, 2013 19:01

By mieć co tam robić, nie cierpieć, być z bliskimi. Mieć możliwość odkrywania tego nowego świata, a nie od początku od razu wszystko o nim wiedzieć. Takie dłuższe życie jak tu na Ziemi, z tym, że masz czas by poznać cały wszechświat.

Pt sie 02, 2013 15:18

Ja jestem niedowiarkiem. Nie wierze innym, szczegolnie tym posiadajacym "wiedze calkowita". Dlatego staram sie tak zyc, by i cycki baby mi sie znudzily, dolary, samochody, las iglasy i kolor teczy. Chcialbym "odejsc" z dorobkiem pozwalajacym na uzycie slow: "Kurde, juz dajcie mi spokoj, wszyscy razem wzieci!". :)

Pt sie 02, 2013 16:54

I tak się znajdzie coś co Ci się jeszcze nie znudziło. Zawsze, a jak nie to możesz sam coś stworzyć i czekać aż Ci się to znudzi i potem stworzyć coś nowego. Albo stworzyć coś co samo może tworzyć...

So sie 03, 2013 15:44

W zasadzie ja od Boga nic nie oczekuję - raczej go proszę - a największą prośbą jaka składam jest to aby ze wzgląd na swe Miłosierdzie pozwolił mej duszy żyć w niebie.
Co do wieczności to nie patrzcie na nią z punktu widzenia ludzkiego pomiaru. Wyobraźcie sobie raczej to w ten sposób że minęła sekunda a na ziemi 1000 lat :) Wieczność wygląda od razu inaczej.

Pn sie 05, 2013 13:29

MirMił napisał(a):
W zasadzie ja od Boga nic nie oczekuję - raczej go proszę - a największą prośbą jaka składam jest to aby ze wzgląd na swe Miłosierdzie pozwolił mej duszy żyć w niebie.

Hmm, czyli jednak oczekujesz - by pozwolił Twojej duszy żyć w niebie - wszak o to prosisz ;)

"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction:
http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog
https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage

Pn sie 05, 2013 15:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5