|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Tajemna Ewangelia Marka
Nie wiem czy słyszeliście ale podobno ewangelia Marka początkowo była dłuższa. Pisał o tym Klemens Aleksandryjski w II w. Znalazłem w internecie kilka fragmentów z Tajemnej Ewangelii Marka. Cytuj: .......I przychodzą do Betanii, i była tam pewna kobieta, której to brat umarł. A przyszedłszy pokłoniła się Jezusowi i mówi mu: „Synu Dawida, zlituj się nade mną!” Zaś uczniowie karcili ją. A rozgniewawszy się Jezus odszedł z nią do ogrodu, gdzie był grobowiec; i zaraz dał się słyszeć z grobowca głos wielki. Podszedłszy Jezus odtoczył kamień od drzwi grobowca i wszedłszy zaraz tam, gdzie był młodzieniec, wyciągnął rękę i podniósł go, chwyciwszy za rękę. Zaś młodzieniec ujrzawszy go, umiłował go i zaczął prosić go, „żeby mógł z nim być”. I wyszedłszy z grobowca przyszedł do domu młodzieńca; „był bowiem bogaty” A po sześciu dniach dał mu Jezus polecenie; „i gdy nastał wieczór, przychodzi” młodzieniec do niego, „odziany w prześcieradło na nagim [ciele]”. I pozostał z nim owej nocy. Uczył go bowiem Jezus „tajemnicy Królestwa Bożego”. Stamtąd zaś, powstawszy, zawrócił poza Jordan......(EwTMk II.23-III.6) Cytuj: ....I była tam siostra młodzieńca, którego to Jezus miłował, i matka jego, i Salome. A Jezus ich nie przyjął....(EwTMk III.7-11) Ten młodzieniec odziany w prześcieradło na nagim ciele występuje też w Ewangelii Marka. Chcieli go pojmać jak Jezusa ale zostawił prześcieradło i uciekł nagi od nich Cytuj: A pewien młodzieniec szedł za Nim, odziany prześcieradłem na gołym ciele. Chcieli go chwycić, lecz on zostawił prześcieradło i nago uciekł od nich. Mk 14,51 Nie chce was obrażać, ale czy Jezus mógł być homoseksualistą ? Co o tym sądzicie. Ten młodzieniec nagi odziany w prześcieradło jest podejrzany.
|
| So sty 18, 2014 19:26 |
|
|
|
 |
|
Elbrus
|
 Re: Tajemna Ewangelia Marka
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
| So sty 18, 2014 19:44 |
|
 |
|
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
moherdance napisał(a): Nie wiem czy słyszeliście ale podobno ewangelia Marka początkowo była dłuższa. Pisał o tym Klemens Aleksandryjski w II w. Znalazłem w internecie kilka fragmentów z Tajemnej Ewangelii Marka.
Całkiem rozsądne opracowanie jest tutajmoherdance napisał(a): Nie chce was obrażać, ale czy Jezus mógł być homoseksualistą ? Co o tym sądzicie. Ten młodzieniec nagi odziany w prześcieradło jest podejrzany. No nie wiem. Niektórzy mówili, ze zadawał się z prostytutkami. Inni, że z grzesznikami. Inni, że z samym diabłem. Teraz okazuje się, że wystarczy wspomniec cytat o nagim młodzieńcu, by oskarżyć Jezusa o kontakty z gejami. Przykładowe wyjasnienie znaczenia tej postaci jest tutaj a także tutaj
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
| So sty 18, 2014 19:50 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Z podanego opisu bardziej wychodzi, że Jezus był mocarzem. Groby bogatych Żydów zamykane były okrągłym płaskim kamieniem, który przetaczało kilku mężczyzn.
|
| So sty 18, 2014 19:57 |
|
 |
|
JedenPost
|
Cóż, wątek jakoby Jezus był Olbrzymem również przecież został - nie tak znowu dawno - poruszony viewtopic.php?f=46&t=34349&hilit=olbrzymem
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| So sty 18, 2014 20:07 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Nie znam - omijałam posty założyciela wątku. Przepraszam - sprawdziłam - i raz się odezwałam, o wyginięciu gigantów podczas potopu.
|
| So sty 18, 2014 20:32 |
|
 |
|
Johnny99
|
Cóż, wystarczy otworzyć apokryficzną Ewangelię Piotra, zawierającej relację z samego Zmartwychwstania: And so those soldiers, having seen, awakened the centurion and the elders (for they too were present, safeguarding). [39] And while they were relating what they had seen, again they see three males who have come out from they sepulcher, with the two supporting the other one, and a cross following them, [40] and the head of the two reaching unto heaven, but that of the one being led out by a hand by them going beyond the heavens. [41] http://www.earlychristianwritings.com/t ... brown.html
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| N sty 19, 2014 20:14 |
|
 |
|
Majkel19954
|
Jeśli ten chłopak był Gejem , nie ma to żadnego znaczenia gdyż Bóg nie potępiał nikogo nawet homoseksualistów którzy szukali , szukają i będą szukać Boga
|
| Pt sty 31, 2014 20:43 |
|
 |
|
Elbrus
|
medieval_man napisał(a): Teraz okazuje się, że wystarczy wspomniec cytat o nagim młodzieńcu, by oskarżyć Jezusa o kontakty z gejami. Gejostwo dałoby się zobaczyć w znacznie mniej oczywistym fragmencie: A gdy spożyli śniadanie, rzekł Jezus do Szymona Piotra: Szymonie, synu Jana, czy miłujesz Mnie więcej aniżeli ci? Odpowiedział Mu: Tak, Panie, Ty wiesz, że Cię kocham. Rzekł do niego: Paś baranki moje. I znowu, po raz drugi, powiedział do niego: Szymonie, synu Jana, czy miłujesz Mnie? Odparł Mu: Tak, Panie, Ty wiesz, że Cię kocham. Rzekł do niego: Paś owce moje. Powiedział mu po raz trzeci: Szymonie, synu Jana, czy kochasz Mnie? Zasmucił się Piotr, że mu po raz trzeci powiedział: Czy kochasz Mnie? I rzekł do Niego: Panie, Ty wszystko wiesz, Ty wiesz, że Cię kocham. Rzekł do niego Jezus: Paś owce moje.(Jana 21:15-17) Gdyby kierować się pewnymi nurtami hermeneutyk, byłoby można dostrzec w tych słowach homoseksualną przysięgę małżeńską.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
| Pt sty 31, 2014 21:01 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
|