Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 14:15

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Jak pogłębić swoją wiarę? 
Autor Wiadomość

Post Re: Jak pogłębić swoją wiarę?
Mnie malo co uraza. Nawet jesli pilem, to co? "Piles, nie jedz" znam."Piles, nie pisz"- pierwszy raz slysze. Co by na to Hemingway powiedzial?
Czemu nie odpowiesz rzeczowo?
Niestety, ludzie wierzacy sa w pewnym stopniu zaslepieni. Mam rozumiec, ze was pociaga Jezus ze wzgledu na cierpienie ktorego doswiadczyl na krzyzu? To czemu nie pojdziecie dalej, nie uderzycie w Istote ktora go do tego zmusila?
Wszystko jakies bezsensowne, Zydzi Go ukrzyzowali - tfu "te Zydy!".Rzymianie wydali wyrok, wbijali gwozdzie, Watykan umiejscowiono wsrod tej holoty. Bezbledny Bog nakazal smierc Jezusa za wlasna bezblednosc, oczywiscie kierowany najwieksza z mozliwych dobrotliwoscia. Wszystko tak oczywiste. Tylko pijany lokis nie rozumie.

Cz lut 06, 2014 17:31

lokis napisał(a):
Tylko pijany lokis nie rozumie.

Nie tylko, nie tylko :D Też uważam, że to pokręcone jest.

Cz lut 06, 2014 17:37
Moderator

lokis napisał(a):
Czemu nie odpowiesz rzeczowo?

Poczekam aż będziesz gotowy na czytanie odpowiedzi
:biggrin:

dasz znać?
;-)

Cz lut 06, 2014 17:50
Zobacz profil WWW

A w izbie wytrzezwien maja komputery? :)
Ogladnalem 2 ostatnie "Kropki nad i" i doszedlem do jednego wniosku. Katolikom daleko do utrzymywania dyskusji na poziomie. Przekrzykuja, wpadaja w slowo i caly czas te same frazesy o pieknosci, niezaprzeczalnym "dorobku" (ten dorobek raczej rozny byl) chrzescijanstwa. To i ja w nurcie. Przeciez jest sie na kim wzorowac! :P
Cos zaproponuje, niech i moderacja obejrzy, oceni.

Cz lut 06, 2014 18:06

lokis napisał(a):
Cytuj:
Oddaj swoje zycie Jezusowi Chrystusowi,

Frazes, jak to frazes, bez sensu. Chrzescijanie uwazaja zycie za dar boski. Jak moge oddac cos co do mnie nie nalezy i to jeszcze wlascicielowi?

To zaden frazes lokisie.
Nawet nie wierz jak to jest mocne.
Tylko nie wierz co sie za tym kryje i stad tak to wyglada. Bo przyznaje, ze wyglada to na frazes. Ale jesli sie wierzy Bozemu Slowu nim nie jest.
Bo kryje sie za tym calkowicie, zupelnie nowe zycie - zycie Boga w nas, zycie ZOE, boski rodzaj zycia, a nie tylko ludzki, ktorym zyje kazdy czlowiek - gdy rodzi sie na ten swiat.
Dzieki nowemu narodzeniu z Ducha Bozego zmienia sie wszystko, otrzymujemy boska nature, mamy nowe DNA, bo mamy Samego Boga w naszym duchu, ktory zostaje ozywiony, a nie jest - jak dotychczas - martwy.
Wiem, ze to moze byc na ten czas UFO dla ciebie lokisie, ale takie cos istnieje.
I jest mozliwe dla kazdego. Dla ciebie lokisie. :D

Cz lut 06, 2014 18:16

Hmm. A KONKRETNIE na czym polega to nowe życie? Czym różni się od życia ateisty? I co to za boska natura i co masz na myśli pisząc, że macie jakieś nowe DNA? Chodzi o dojście do dna i odbicie się w górę?

Cz lut 06, 2014 18:21

Jajko napisał(a):
patryk84 napisał(a):
Oddać swoje życie Jezusowi, czyli nie stawiać na pierwszym miejscu siebie tylko Jezusa. Jak najbardziej z sensem i jak najbardziej wykonalne (i piękne!).

No ale konkretnie to co to znaczy?

To oznacza, ze czlowiek zaprasza Boga do swego zycia.
Jak zaprasza? Jak sie to dzieje?
Wierzac Bogu - czyli Jego Slowu i przez zwykla prosta modlitwe oddania, powierzenia Mu zycia. I ten Bóg staje sie Panem i Zbawca.
Wiec w nastepstwie tego czlowiek schodzi z tronu i uznaje Boga za Boga a nie siebie jako boga, bo do tej pory wszystko sie krecilo wokol czlowieka, to on byl najwazniejszy, egocentryczny, skupiony na sobie.
Od momentu oddania zycia Bogu to Bog ma byc w cetrum naszego zycia, nie my sami.
Wszystko wydaje sie obce i niefajne dopoki ktos nie doswiadczy Boga. Nie pozna Go i Jego milosci. Wtedy zmienia sie wszystko.
Nic, absolutnie nic nie jest w stanie konkurowac z Boza miloscia (ale tą, ktora sie zna osobiscie, a nie tylko o niej slyszy).

Cz lut 06, 2014 18:23

lokis napisał(a):
Cytuj:
, czyli nie stawiać na pierwszym miejscu siebie tylko Jezusa.

Czemu Jezusa? Bog Ojciec jest o wiele wazniejszy.
Prawdopodobnie nie rozumiesz wyznawanej wiary. Bog daje zycie i wolna wole. Nie namawia. Masz zyc godnie. To wszystko.
Jezus nie zawsze moze byc uwazany za charakter do nasladownictwa. Bezdzietny kawaler, bez zatrudnienia, zyjacy z datkow nijako koliduje z obrazem dobrego katolika. :)

Po 1 - Jezus i Ojciec to JEDNO - czyli sa sobie rowni wg natury i esencji
Po 2 - Jezus to kawaler, ale ktory nie zyl dla siebie, ale calkowicie oddal swe zycie w sluzbie dla innych, calymi dniami sluzyl - uzdrawial, glosil, nauczal, a nocami modlil sie i otrzymywal wskazowki od Ojca oraz sile do tego co mial czynic, poza tym dbal o swoja rodzine, bo jak przystoi pierworodnemu na krzyzu jak konal - przekazal opieke nad swoja matka swojemu uczniowi, ktoremu najbardziej ufal czyli Janowi
Po 3 - mial 12 uczniow, apostolow, ktorych utrzymywal, a datki, ktore otrzymywal to bylo zaopatrzenie od Ojca, bo Bóg zawsze daje srodki na wypelnienie JEGO celu. To Bóg porusza serce do dawania. Jezus niczego na nikim nie wymuszal.
No i po 4 to Jezus na pewno katolikiem nie byl.. :D

Cz lut 06, 2014 18:31

Jajko napisał(a):
Hmm. A KONKRETNIE na czym polega to nowe życie? Czym różni się od życia ateisty? I co to za boska natura i co masz na myśli pisząc, że macie jakieś nowe DNA? Chodzi o dojście do dna i odbicie się w górę?

Tak, wiem, ze niektorzy dopiero jak spadna na samo dno to zaczynaja szukac pomocy i wtedy gdy znajda ta pomoc u Boga to inni mysla: no tak nie dziwi nic, bo on to potrzebowal Boga. Ale z pktu widzenia Boga tak nie jest.
Kazdy potrzebuje Boga, bo rodzimy sie z upadla natura, a wiec grzeszna natura, egoistyczna natura. Naturalne jest wiec ze grzeszymy, bo nie umiemy inaczej.
Dopiero jak otrzymamy to nowe zycie mamy szanse na wybor. Mozemy zdecydowac zyc nowym zyciem i wybierac dobro a nie zlo. To nowe zycie jest wlasnie od Boga. To JEGO ZYCIE w nas.

Cz lut 06, 2014 18:38

majanovak napisał(a):

To oznacza, ze czlowiek zaprasza Boga do swego zycia.
Jak zaprasza? Jak sie to dzieje?
Wierzac Bogu - czyli Jego Slowu i przez zwykla prosta modlitwe oddania, powierzenia Mu zycia. I ten Bóg staje sie Panem i Zbawca.
Wiec w nastepstwie tego czlowiek schodzi z tronu i uznaje Boga za Boga a nie siebie jako boga, bo do tej pory wszystko sie krecilo wokol czlowieka, to on byl najwazniejszy, egocentryczny, skupiony na sobie.
Od momentu oddania zycia Bogu to Bog ma byc w cetrum naszego zycia, nie my sami.

No ale konkretnie co to wszystko zmienia w życiu?? Czy człowiek jakoś inaczej się zachowuje, co innego robi?

majanovak napisał(a):
Wszystko wydaje sie obce i niefajne dopoki ktos nie doswiadczy Boga. Nie pozna Go i Jego milosci.

Serio?? Mnie zdecydowanie wszystko nie wydaje się obce i niefajne. I myślę, że nie jestem wyjątkiem.

majanovak napisał(a):
Wtedy zmienia sie wszystko.
Nic, absolutnie nic nie jest w stanie konkurowac z Boza miloscia (ale tą, ktora sie zna osobiscie, a nie tylko o niej slyszy).

Czyli nagle z niefajnego robi się fajne? Chyba zaczynam rozumieć. Jak człowiek wiedzie nieszczęśliwe życie, pełne niedoli i smutku, to wiara religijna faktycznie może mu psychicznie pomóc. No ale jeśli dla kogoś JUŻ jest fajnie, to po co mu bogowie?

I o co z tym DNEM chodziło?

Cz lut 06, 2014 18:42

Cytuj:
Po 1 - Jezus i Ojciec to JEDNO - czyli sa sobie rowni wg natury i esencji

Nie calkowicie. Bog wie kiedy bedzie koniec swiata. Jezus nie. Bog jako madry strateg ubezpieczyl sie przed ewentualnym plotkarstwem, no i ma przyklad ze zbuntowanych aniolow.
Cytuj:
Po 2 - Jezus to kawaler, ale ktory nie zyl dla siebie, ale calkowicie oddal swe zycie w sluzbie dla innych...

Niedokladnie wiadomo co Jezus robil w mlodosci.
Cytuj:
, bo jak przystoi pierworodnemu na krzyzu jak konal -

Nie wiem co przystoi konajacemu na krzyzu. Gdybym umierajac majatek zapisal koledze, nie rodzinie, to i by na pogrzeb nie przyszla, i wariatem bym byl okrzyczany. Moze inne czasy?
Cytuj:
Bóg zawsze daje srodki na wypelnienie JEGO celu.

UE daje srodki na tz. gender. Ciesze sie, ze za sprawa Boga. :)

Cz lut 06, 2014 18:52

miloscnadziejawiara napisał(a):
Pytanie z pozoru banalne, ale...
Staram się co tydzień uczestniczyć we Mszach Św., regularnie się spowiadam, modlę codziennie rano i wieczorem, rozmawiam z Bogiem, czytam religijne artykuły jednak czuję, że moja wiara wciąż jest zbyt mała. Co mogę zrobić, aby ją pogłębić?

Właśnie tak.

http://www.youtube.com/watch?v=usvqkv9Vmj8

Pt lut 07, 2014 13:00
miloscnadziejawiara napisał(a):
Pytanie z pozoru banalne, ale...
Staram się co tydzień uczestniczyć we Mszach Św., regularnie się spowiadam, modlę codziennie rano i wieczorem, rozmawiam z Bogiem, czytam religijne artykuły jednak czuję, że moja wiara wciąż jest zbyt mała. Co mogę zrobić, aby ją pogłębić?
Naprawdę chcesz? To łatwe:

Gdy [Jezus] wybierał się w drogę, przybiegł pewien człowiek i upadłszy przed Nim na kolana, pytał Go: «Nauczycielu dobry, co mam czynić, aby osiągnąć życie wieczne?» Jezus mu rzekł: «Czemu nazywasz Mnie dobrym? Nikt nie jest dobry, tylko sam Bóg. Znasz przykazania: Nie zabijaj, nie cudzołóż, nie kradnij, nie zeznawaj fałszywie, nie oszukuj, czcij swego ojca i matkę». On Mu rzekł: «Nauczycielu, wszystkiego tego przestrzegałem od mojej młodości». Wtedy Jezus spojrzał z miłością na niego i rzekł mu: «Jednego ci brakuje. Idź, sprzedaj wszystko, co masz, i rozdaj ubogim, a będziesz miał skarb w niebie. Potem przyjdź i chodź za Mną!»
    [Mt 10,17-21]

Zakony żeńskie czekają.

Pt lut 07, 2014 20:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2