Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 09, 2025 6:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Jaka jest najgorsza religia świata? 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Jaka jest najgorsza religia świata?
Przyjmijmy więc, że Jajko nie wie, według jakich kryteriów należałoby odpowiadać na jego pytanie i spuśćmy nad Jajkiem i jego tematem zasłonę miłosierdzia.

Cz lut 13, 2014 15:57
Zobacz profil WWW

Jajko prawdopodobnie liczy na to, że wierzący wszystkich wyznań będą teraz pracowicie układać "swoje" kryteria po to, by wykazać, że najgorsza religia to akurat ta, której najbardziej nie lubią, po czym Jajko tryumfalnie obwieści, że właśnie tak to jest z wierzącymi, każdy mówi swoje!

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz lut 13, 2014 16:04

medieval_man napisał(a):
Przyjmijmy więc, że Jajko nie wie, według jakich kryteriów należałoby odpowiadać na jego pytanie

A może właśnie jest ciekaw tych kryteriów?

Ja jestem.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz lut 13, 2014 17:58
Moderator

Ale to Jajka temat jest.
Pisząc "najgorsza" musiał mieć coś na myśli.
Chyba że uznamy, że Jajko pisząc, niczego na myśli nie ma.
:-D

Osobiście jestem skłonny do tego się przychylić, ale wolałbym, żeby Jajko to sam potwierdził.

Cz lut 13, 2014 18:23
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
Ale to Jajka temat jest.
Pisząc "najgorsza" musiał mieć coś na myśli.
Chyba że uznamy, że Jajko pisząc, niczego na myśli nie ma.
:-D

Osobiście jestem skłonny do tego się przychylić, ale wolałbym, żeby Jajko to sam potwierdził.

I oto całe forum zamarło w oczekiwaniu na to co nastąpi :o :o :o

Cz lut 13, 2014 19:09

Eee tam, we mnie jakoś problem "czy Jajku o coś chodzi, czy niekoniecznie" nie wzbudza aż takich emocji :D

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz lut 13, 2014 19:36
Johnny99 napisał(a):
Jajko prawdopodobnie liczy na to, że wierzący wszystkich wyznań będą teraz pracowicie układać "swoje" kryteria po to, by wykazać, że najgorsza religia to akurat ta, której najbardziej nie lubią, po czym Jajko tryumfalnie obwieści, że właśnie tak to jest z wierzącymi, każdy mówi swoje!

Nie @Jajko liczy na to, tylko niestety tak jest w istocie przyjacielu. I podanie przez usera @Jajko kryteriów, na które tak bardzo czekacie niczego nie zmieni.
Bo każda religia inaczej rozumie pojęcie dobra i zła... jak Islam i Chrześcijaństwo.

Cz lut 13, 2014 19:47

Nie podam żadnych kryteriów. Bo jak tylko to zrobię, to zaraz na mnie naskoczycie, że .... i tu padnie cała litania moich grzechów... Poza tym, nie musimy kierować się jednakowymi kryteriami. Każdy może mieć własne. Tak jak przy wyborze dania z menu - każdy podchodzi do tego indywidualnie i wybiera, WEDŁUG WŁASNYCH KRYTERIÓW, to co dla niego najlepsze, a odrzuca to co najgorsze. Tu proszę o podobne podejście. Jak ktoś nie rozumie czy mu się nie podoba, to niech nie offtopuje i po prostu tu nie pisze. Jasno się wyraziłem?

Cz lut 13, 2014 21:08

ziajaxoxo napisał(a):
Kult jednostki nie ma formy religijnej. Można ją utożsamiać z religią, ale jest to czysto idealistyczne podejście do wodza.

Nie zawsze tak było. Aleksander Wielki Macedoński uważał się za syna Zeusa.
Ale dziś gdy świat wierzy w jednego Boga z jednym Synem. To już żaden dyktator nie ogłosi się jego synem. Dyktatorzy mogą tylko próbować zastąpić takiego jedynego Boga sobą. Dlatego ostatnio te dyktatury zdają się być na pozór takie ateistyczne. Ale dla mnie ateisty Stalin czy Kim, z którym nie mógłbym się sprzeczać, ani go krytykować jest równie nie do przyjęcia jak Nieomylny Bóg.

So lut 15, 2014 12:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4