Gdzie i z kim można poważnie porozmawiać na temat wiary?
| Autor |
Wiadomość |
|
michwelt
|
 Gdzie i z kim można poważnie porozmawiać na temat wiary?
Witam i z góry przepraszam jeśli pytanie zadaję w niewłaściwym dziale.
Powiedzmy, że jestem osobą poszukującą i otwartą, chciałbym porozmawiać na temat wiary, Boga, katolicyzmu z kimś kompetentnym i oczytanym (najlepiej z jakimś księdzem-filozofem). W związku z tym mam pytanie do Was: czy są organizowane w Warszawie jakieś spotkania z takimi księżmi, gdzie można przyjść i porozmawiać z kapłanem, wypytać go o różne sprawy, podzielić się swoimi wątpliwościami itp. ?
Pozdrawiam wszystkich serdecznie,
Michał
|
| Śr sie 29, 2007 15:09 |
|
|
|
 |
|
michwelt
|
...naprawdę nie ma takich księży i takich miejsc dla poszukujących?
|
| Cz sie 30, 2007 17:28 |
|
 |
|
stern
|
a nie może być tutaj ?
Skoro tu zacząłeś poszukiwania to może spróbuj 
|
| Cz sie 30, 2007 17:31 |
|
|
|
 |
|
PianticeLLa
|
Miachał,
mało to w Warszawie Duszpasterstw Akademickich?
Mało to ogłoszeń i zaproszeń porozklejanych po całym mieście?
Dziwne pytanie zadajesz. 
_________________ "Wielki wstyd dla nas, że święci dokonywali wielkich dzieł, a my chcemy otrzymać chwałę i cześć, opowiadając o nich" (św. Franciszek z Asyżu)
|
| Pt sie 31, 2007 9:12 |
|
 |
|
Trish
|
Nie wiem, jak w Warszawie, ale mój znajomy szukał w Krakowie. Uznaliśmy, że najlepsi w tym mogą być dominikanie i (censored) z tego wyszła, bo wysłaliśmy kilka maili i przyszła jedna odpowiedź, że człowiek nie czuje się na siłach, czy nie czuje się odpowiednią osobą (jakoś tak wymijająco). No to kto ma się czuć na siłach?
Podobno kiedyś w Krakowie były u dominikanów katechezy dla wątpiących/poszukujących, ale w ostatnim czasie nic takiego nie udało mi się znaleźć.
_________________ I want to believe.
|
| N wrz 02, 2007 21:17 |
|
|
|
 |
|
michwelt
|
Całkowicie Cię rozumiem Trish.
Owszem, jest Duszpasterstwo Akademickie, ale to są spotkania, katechezy itp. dla ludzi już przekonanych i praktykujących. A mnie chodziło o spotkania i rozmowy z ludźmi dopiero poszukującymi! To jest przecież zasadnicza różnica. Poza tym wielu kapłanów tłumaczy, tak jak Ty to opisałeś: nie czują się na siłach do rozmowy na takie tematy. Wcale nie jest łatwo znaleźć to o co pytałem...
Pozdrawiam!
|
| Pn wrz 03, 2007 14:23 |
|
 |
|
PianticeLLa
|
To może poszukaj wspólnot neokatechumenalnych?
Z tego, co wiem, to właśnie są dla takich jak Ty.
_________________ "Wielki wstyd dla nas, że święci dokonywali wielkich dzieł, a my chcemy otrzymać chwałę i cześć, opowiadając o nich" (św. Franciszek z Asyżu)
|
| Pn wrz 03, 2007 14:49 |
|
 |
|
angua
|
Albo kurs Alfa?
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
| Pn wrz 03, 2007 15:06 |
|
 |
|
michwelt
|
Dziękuję - poguglałem i znalazłem informacje o Alfa i wspólnotach neokatechumenalnych. Rzeczywiście, wydaje się, że są tam ciekawi ludzie, z którymi można otwarcie porozmawiać.
|
| Cz wrz 06, 2007 12:34 |
|
 |
|
Asef
|
angua napisał(a): Albo kurs Alfa?
Musze wam powiedziec, że akurat bylem na tym kursie, ogólnie fajnie było, możno było porozmawiac o wielu rzeczach. 
|
| Cz wrz 06, 2007 20:35 |
|
 |
|
michwelt
|
Asef napisał(a): angua napisał(a): Albo kurs Alfa? Musze wam powiedziec, że akurat bylem na tym kursie, ogólnie fajnie było, możno było porozmawiac o wielu rzeczach. 
Ale to trochę dziwne, bo w internecie piszą, że ten kurs jest organizowany nie tylko przez Kościół Katolickie, ale także przez inne kościoły chrześcijańskie, np. Zielonoświątkowców. Jak to rozumieć? Czym się różnią te kursy?
|
| Pt wrz 07, 2007 15:08 |
|
 |
|
angua
|
Chciałam na początek napisać, że tak naprawdę nie znam się ani na Alfie, ani na neokatechumenacie. Ale moje kontakty z neo mówią raczej, że o rozmowę tam trochę trudno. A przynajmniej na konkretną rozmowę mającą na celu omówienie Twoich wątpliwości raczej nie ma co liczyć. Więc jeśli bardziej zależy Ci na rozmowie niż na długotwałej i cierpliwej formacji [pomijam kwestię kontrowersyjności formacji neokatechumenalnej], to raczej neo nie polecam.
A co do Alfy. Sama na żadnym spotkaniu nie byłam, znam jedynie osoby, które na Alfie wyrastały - w tym również takie, które teraz biorą czynny udział w prowadzeniu tego kursu. Jeśli Alfę miałabym oceniać na tej podstawie, dałabym jej naprawdę wielkiego plusa. Ale oczywiście nie znam ani wszystkich osób, które w niej uczestniczą, ani nawet treści, które są tam poruszane. Tak więc moje zdanie jest poszlakowe, rzekłabym  A o samej Alfie wątek jest tutaj: viewtopic.php?t=9964
Pozdrawiam 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
| Pt wrz 07, 2007 19:50 |
|
 |
|
olinka
|
michwelt napisał(a): Dziękuję - poguglałem i znalazłem informacje o Alfa i wspólnotach neokatechumenalnych. Rzeczywiście, wydaje się, że są tam ciekawi ludzie, z którymi można otwarcie porozmawiać.
Wydaje mi się, że dobre, budujące rozmowy można prowadzić na rekolekcjach ignacjańskich (to tak na początek) u Jezuitów.
Jezuici mają też zwykle dobre kierownictwo duchowe.
Uważam, że powinieneś o wierze rozmawiać raczej z doświadczonymi kierownikami a nie z ludźmi o podobnym do Twojego doświadczeniu.
Można zejść na manowce. 
_________________ Make a good thing better.
Mój Bóg i moje wszystko.
|
| So wrz 08, 2007 20:30 |
|
 |
|
sveriga
|
domowe studia biblijne ze znajomymi
_________________ "Albowiem ilekroć nie domagam, tylekroć jestem mocny."
|
| So wrz 08, 2007 23:23 |
|
 |
|
michwelt
|
Olinka: dobry pomysł z tymi Jezuitami. Ten zakon ma dobre podejście dydaktyczne i słynie z tego, że jest bardzo otwarty i gotowy do dyskusji na różne, nieraz kontrowersyjne, tematy związane z wiarą. Zorientuję się co do tych rekolekcji ignacjańskich. Dziękuję za sugestię.
Sveriga: Twój pomysł jest bardzo zły. Chodzi o osobę poszukującą a nie przekonaną. Domowe studia ze znajomymi są dobre dla tych, którzy już są pewni...
|
| N wrz 09, 2007 16:21 |
|
|
|