Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 06, 2025 15:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
 Odpowiem na kazde pytanie 
Autor Wiadomość

Post Odpowiem na kazde pytanie
mam jedyny i najlepszy w świecie podręcznik mam też PRZYJACIELA on jest AUTOREM tej ksiegi , chociaż spisywało ją 40 ludzi przez 1600 lat jest spójna,logiczna , nie kłóci sie z nauką ,jest DOKLADNA historycznie , jest uczciwa i szczera i spelniają sie jej proroctwaJest JEDYNYM FUNDAMENTEM DO GODNEGO ŻYCIA .........PYTAJCIE a ja zajrzę i ODPOWIEM ..... JEJ SŁOWAMI :) 2 Tym. 3:16 Całe Pismo jest natchnione przez Boga i pożyteczne do nauczania, do upominania, do prostowania, do karcenia w prawości, ......2 Piotra 120 Gdyż przede wszystkim to wiecie, że żadne proroctwo Pisma nie wypływa z jakiejś osobistej interpretacji. 21 Albowiem proroctwo nigdy nie zostało przyniesione z woli człowieka, lecz ludzie mówili od Boga, uniesieni duchem świętym.......Rzymian 15:14 Albowiem wszystko, co niegdyś napisano, napisano dla naszego pouczenia, abyśmy przez naszą wytrwałość i przez pociechę z Pism mieli nadzieję. 5 Oby więc Bóg, który udziela wytrwałości i pociechy, sprawił, abyście mieli między sobą takie samo nastawienie umysłu, jakie miał Chrystus Jezus

Wt lis 06, 2007 23:24

Bardzo wzniosła akcja, ale mam nadzieje że zdajesz sobie sprawe z istnienia pewnych nieścisłości w Piśmie Św. oraz z tego że nikt nie zna odpowiedzi na wszystkie pytania, a żeby znać na wiele, trzeba dużo bardzo poświęcić czasu. Może nie koniecznie to pytanie, ale taka rzecz która mnie zaciekawiła w Twoim poście. Nie traktuj tego jak krytyke w sensie negatywnym.

Wt lis 06, 2007 23:30

Ok Rolniku - czemu Twój przyjaciel wymordował w Egipcie niewinne dzieci podczas exodusu Żydów? Czemu Bóg dręczył Egipcjan plagami, skoro - jak sam przyznaje - to on uczynił serce Faraona twardym/upartym tak, że nie ustępował Żydom?

Śr lis 07, 2007 1:14
Cieszę się, że znalazł się tututaj taki omnibus :D

Mam pytanie!

Czy Noe do swojej arki zabrał karaluchy, pluskwy i inne insekty? Jak je dobrał w pary?
Kolejne:
Wiemy że z pewnością znalazły się tam słonie. Tylko jakie? Indyjskie czy afrykańskie?

Śr lis 07, 2007 8:50

Witam, nikt nie odpwie na kazde pytanie. Najmadrzejszy czlowiek uczu sie do smierci... mozesz odpowiedziec na kazde pytanie, ktore stawiasz sobie... ale ktos moze Cie zaskoczyc swoim... dlatego potrzebujesz prawdziwej religii, ktora jest od Boga, bo Bog wie, jak stworzyl wszystko...
pozdrawiam
basia

Śr lis 07, 2007 12:47

Ok Rolniku - czemu Twój przyjaciel wymordował w Egipcie niewinne dzieci podczas exodusu Żydów? Czemu Bóg dręczył Egipcjan plagami, skoro - jak sam przyznaje - to on uczynił serce Faraona twardym/upartym tak, że nie ustępował Żydom?
...czyli gdy FARAON MORDOWAł NARÓD BOGA PRZED PLAGAMI I ZANIM Mojżesz nauczył sie chodzić to miał serce owieczki? Bogu zalezy na życiu KAŻDEj istoty nawet niegodziwej Ezechiela 18 ;.23 „ ‚Czyż w ogóle mam upodobanie w śmierci niegodziwego — brzmi wypowiedź Wszechwładnego Pana, Jehowy — a nie w tym, by zawrócił ze swych dróg i żył? AlE jako JEDYNY DAWCA życia ..nie mógł tolerować zeby człowiek, faraon ,majacy sie za boga exterminował narod tworzony przez BOGA OSOBIŚCIE a chodziło i o Twoje przyszłe zycie życie . Wyj 1:15 Później król Egiptu rzekł do hebrajskich położnych, z których jedna miała na imię Szifra, drugiej zaś było na imię Pua, 16 wręcz posunął się do tęgo, że powiedział: „Kiedy pomagacie Hebrajkom rodzić i widzicie je na stołku położniczym, jeżeli to jest syn, uśmierćcie go; ale jeśli córka, to ma pozostać przy życiu”. 17 Jednakże położne bały się prawdziwego Boga i nie czyniły, jak im powiedział król Egiptu, lecz zostawiały chłopczyków przy życiu. 22 W końcu faraon nakazał całemu swemu ludowi, mówiąc: „Każdego nowo narodzonego syna macie wrzucić do Nilu, lecz każdą córkę macie pozostawić przy życiu”. ............wyj 9..19 A teraz poślij i wprowadź do miejsca schronienia cały swój dobytek oraz wszystko, co masz na polu. Jeśli chodzi o każdego człowieka i zwierzę, które się znajdzie na polu, a nie będzie przyprowadzone do domu, spadnie na nich grad i poniosą śmierć” ’”. 20 Każdy, kto wśród sług faraona bał się słowa Jehowy, kazał swym sługom wraz z dobytkiem uciec do domów, 21 ale kto nie wziął sobie tego do serca, by zważać na słowo Jehowy, ten zostawił swoich sług i swój dobytek w polu. /////Jak widac to raczej FARAON BYL MORDERCĄ a Bóg Cierpliwym Sędzią i doprawdy trudno sobie wyobrazic żeby przepraszał za to ,a wczesniej za Sodomę czy Gomorę .Ale nawazniejsze jest to ze byli egipcjanie i egipcjanki KTÓRE WIDZIAŁY wielkośc i MOC BOGA IZRAELA i ci zostali nagrodzeni.Począwszy od Adama poprzez KAINA , Az do JEZUSA Bóg zawsze ostrzegał jezeli ktoś zbaczał na drogę grzechu i smierci.. a co do dzieci egipskich... to biblia mówi ze będą żyły :)

Śr lis 07, 2007 16:06
1. Co stało się z Arką Przymierza? Gdzie teraz się znajduje?

Śr lis 07, 2007 16:19

Cieszę się, że znalazł się tututaj taki omnibus :D

Mam pytanie!

Czy Noe do swojej arki zabrał karaluchy, pluskwy i inne insekty? Jak je dobrał w pary?
Kolejne:
Wiemy że z pewnością znalazły się tam słonie. Tylko jakie? Indyjskie czy afrykańskie?
No tak sam sobie winien jestem ale biblia raczej nie opisuje czy insekty weszły same na arkę czy je Noe wniósł osobiscie bo sobie odnuza otarły

Śr lis 07, 2007 16:20

Żyć będą, ale to nie zmniejsza ciężaru zbrodni i nie ma co porównywać tego masowego mordu do ginięcia od gradu, bo grad jest bezmyślnym zjawiskiem atmosferycznym a nie intencjonalnym działaniem tak jak rzeź egipskich dzieci. To wszystko co napisałeś może najwyżej usprawiedliwić zabicie faraona jako "tego złego", tyle że to mnóstwo niewinnych ludzi (w tym dzieci) zginęło, a faraon przeżył. To, zresztą co napisałeś pokazało najwyżej to, że i Bóg, i faraon byli siebie nawzajem warci, bo obaj zabijali niewinnych. Czemu zaś Bóg zabił dzieci, a nie faraona (którego zabicie rozwiązałoby problem Żydów) - na to pytanie nie odpowiedziałeś.

Śr lis 07, 2007 16:23

Rolniku, nie znasz odpowiedzi na każde pytanie.
Nie potrafisz nawet odpowiedzieć na jeden procent możliwych do zadania pytań.
A szkoda, mam wiele pytań, które muszą pozostać bez odpowiedzi ;-)

Śr lis 07, 2007 16:32

Bardzo wzniosła akcja, ale mam nadzieje że zdajesz sobie sprawe z istnienia pewnych nieścisłości w Piśmie Św. oraz z tego że nikt nie zna odpowiedzi na wszystkie pytania, a żeby znać na wiele, trzeba dużo bardzo poświęcić czasu. Może nie koniecznie to pytanie, ale taka rzecz która mnie zaciekawiła w Twoim poście. Nie traktuj tego jak krytyke w sensie negatywnym.
przyjemnie czyta sie dojrzałe wypowiedzi szczególnie ze próbujemy tu porozmawiać o BOGU i BIBLI .Dziękuję .Jaka tam wzniosla akcja ,poprostu tak malo jest rzetelnej wiedzy biblijne a tyle filozofi piany i ściemniania że zapragnełem porozmawiac o bibli rzetelnie na wersety jeśli to możliwe :)

Śr lis 07, 2007 16:33
a nie faraona (którego zabicie rozwiązałoby problem Żydów)

w jaki sposób?? po faraonie panuje kolejny faraon...Podejście od Żydow raczej by się nie zmienilo- gdyz byli tanią siłą roboczą...

I skąd wiesz, ze były to "dzieci" ?? Najstarszy syn mógł mieć równie dobrze 30 lat...

w ogóle stwierdzenie, że Bóg morduje jest nielogiczne- mordowac moze jedynie człowiek...

Śr lis 07, 2007 16:34

w jaki sposób?? po faraonie panuje kolejny faraon...Podejście od Żydow raczej by się nie zmienilo- gdyz byli tanią siłą roboczą...

Z wersetów które podał rolnik i z tego co pamiętam z Księgi Wyjścia wynika, że to faraon mocno przyczynił się do ucisku Żydów wydając różne rozkazy typu "zabić dzieci". Wystarczyło go zabić przed tym (albo postąpić z nim tak jak z Szawłem w NT) a potem dać np. ciemności użyte jako jedna z plag i byłby spokój, a tak faraon wszystkich trzymał za gębę i nikt się nie mógł postawić.
Teresse napisał(a):
I skąd wiesz, ze były to "dzieci" ?? Najstarszy syn mógł mieć równie dobrze 30 lat...

Mógł, ale dzieci też tam były na pewno - choćby syn faraona.
Teresse napisał(a):
w ogóle stwierdzenie, że Bóg morduje jest nielogiczne- mordowac moze jedynie człowiek...

Prędzej to co napisałaś jest nielogiczne - każdy kto posiada wolną wolę i świadomość, może mordować. Bóg te kryteria spełnia.

Śr lis 07, 2007 16:41

Witam, nikt nie odpwie na kazde pytanie. Najmadrzejszy czlowiek uczu sie do smierci... mozesz odpowiedziec na kazde pytanie, ktore stawiasz sobie... ale ktos moze Cie zaskoczyc swoim... dlatego potrzebujesz prawdziwej religii, ktora jest od Boga, bo Bog wie, jak stworzyl wszystko...
pozdrawiam
basia
TAK , OCZYWIŚCIE wiec jeszcze raz NIE JESTEM MĄDRY W SWOICH OCZACH STARAM SIĘ JAK POTRAFIĘ ODPOWIEDZIEĆ NA PYTANIA KORZYSTAJĄC Z MĄDROSCI BOZEJ a jak ja poznac ? "ZJADAJĄC" TĄ ksiege. Nawet kardynał Wyszyński we wstepie do Tysiaclatki III wyd podał ten werset " Zjedz te księgę a idż i mów.." Spójrz Basiu na ten werset :Jana 17:
3 To znaczy życie wieczne: ich poznawanie ciebie, jedynego prawdziwego Boga, oraz tego, któregoś posłał, Jezusa Chrystusa. .... POZNAWANIE BOGA ... WŁAŚNIE TO ROBIĘ i tak BUDUJĘ SWOJĄ WIARĘ w Boga nie w "religię" nastepne słowa po religi to "fanatyzm " a potem "wojna i tragedia" nieznam zadnej religi której przedstawiciele NIE MORDUJĄ sie nawzajem a ich przywódcy religijni nie "zagrzewaja "do tego...Ludzie przyjmuja religie za swoja nie majac wiedzy czy doprowadzi ich do życia czy do smierci ale ubezpieczajac auto drobiazgowo studiują umowy i walczą o kazdy procent ..Tak to widze .Pozdrawiam

Śr lis 07, 2007 16:56

Rolniku, to że będziesz KRZYCZAŁ lub pisał pogrubioną czcionką nie uczyni Twoich postów bardziej wyrazistymi - utrudnisz tylko ich czytanie. Pisz proszę normalnie.

Śr lis 07, 2007 16:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona