Boże, jak wyznawać wiarę w Ciebie?
| Autor |
Wiadomość |
|
slavo
|
 Boże, jak wyznawać wiarę w Ciebie?
Wiara wyznawana publicznie jest bowiem znakiem Bożej mocy dla pogańskiego świata, który ,,drży,, ze strachu przed samozagładą- Jak wyznawać wiarę?
|
| N maja 23, 2010 11:12 |
|
|
|
 |
|
Elbrus
|
 Re: Boże, jak wyznawać wiarę w Ciebie?
slavo napisał(a): Wiara wyznawana publicznie jest bowiem znakiem Bożej mocy dla pogańskiego świata Dla wierzących - może, dla pogańskiego świata - raczej nie. slavo napisał(a): który ,,drży,, ze strachu przed samozagładą O jaką zagładę dokładnie chodzi? slavo napisał(a): Jak wyznawać wiarę? Szczerze.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
| N maja 23, 2010 11:43 |
|
 |
|
WIST
|
Czy mógłbym prosić o rozwinięcie tej myśli bo zupełnie nie wiem o co chodzi?
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
| N maja 23, 2010 13:13 |
|
|
|
 |
|
Ja?!
zbanowany na stałe
|
Jaki pogański świat ? Wszystko co istnieje zostało stworzone przez Boga i jest Jego częścią. Niby co nazywasz pogaństwem ? Taki aborygen bardziej wierzy w Boga niż większość księży mimo że Go nazywa inaczej ale czuje tak samo całym sobą.
|
| N maja 23, 2010 13:50 |
|
 |
|
slavo
|
[quote="Szczerze.[/quote] Dlaczego pytasz, przecież wiesz, a jeśli nie, to wielopoziomową odpowiedź możesz odczytać z www.evici.pl. Na stronie będą umieszczane kolejne nowe wpisy będące częścią "rzeczywistości". Dla jednych takim zagrożeniem będzie brak modlitwy lub modlitwa byle jaka, dla drugich wybuch wulkanu, a jeszcze dla innych miejsce zwane Armagedon. Sam widzisz, że odpowiedź nie jest jednoznaczna, ale na pewno szczera. Czy w pytaniu zawiera się odpowiedź? Nie wiem dlatego pytam: jak mamy wyznawać wiarę w świecie, w którym wiara uznawana jest za coś wstydliwego i niemodnego
|
| N maja 23, 2010 18:54 |
|
|
|
 |
|
ReKa
|
Naprawdę uważasz, że Bogu potrzebne są Twoje "pokazówki"? On wie o Tobie wszystko, zanim cokolwiek wyznasz, czy pokażesz. To nie Jemu jest potrzebne, tylko ludziom. Wydaje im się, że gdy "obwieszczą" światu, że wierzą w Boga, to Bóg im to wynagrodzi. Jednak człowiek znający Boga wie, że ważny jest tylko kontakt z Nim, a nie jakieś manifestacje czy obwieszczenia. A kontakt może być tylko wewnętrzny. Cisza, odosobnienie, skupienie myśli - to jest potrzebne do kontaktu z Bogiem i ten kontakt jest potrzebny zarówno Tobie, jak i Bogu. Potrzebne jest powiedzenie Bogu - wierzę w Ciebie. Nie potrzebne jest powiedzenie światu - wierzę w Boga.
|
| Śr maja 26, 2010 20:20 |
|
 |
|
Jamsen.
|
slavo napisał(a): Jak wyznawać wiarę? Jana 4:23,24Cytuj: 23 Niemniej nadchodzi godzina, i teraz jest, gdy prawdziwi czciciele będą czcić Ojca duchem i prawdą, bo właśnie takich szuka Ojciec, aby go czcili. 24 Bóg jest Duchem, a ci, którzy go czczą, muszą oddawać cześć duchem i prawdą Rzymian 10:10Cytuj: Gdyż sercem wierzy się ku prawości, lecz ustami składa się publiczne wyznanie ku wybawieniu.
|
| Cz maja 27, 2010 8:54 |
|
 |
|
Egzamin
|
ReKa napisał(a): Wydaje im się, że gdy "obwieszczą" światu, że wierzą w Boga, to Bóg im to wynagrodzi. Jednak człowiek znający Boga wie, że ważny jest tylko kontakt z Nim, a nie jakieś manifestacje czy obwieszczenia. ReKa napisał(a): Cisza, odosobnienie, skupienie myśli - to jest potrzebne do kontaktu z Bogiem i ten kontakt jest potrzebny zarówno Tobie, jak i Bogu. Potrzebne jest powiedzenie Bogu - wierzę w Ciebie. Nie potrzebne jest powiedzenie światu - wierzę w Boga. Czyli z tego wynika, że my katolicy mamy siedzieć cichutko i mimo tego, że wierzymy w Boga mamy się nie odzywać gdy współczesny świat sam się niszczy?? Nie wystarczy tylko modlić się, ale trzeba także własnym życiem pokazywać w Kogo sie wierzy. I odważnie mówić NIE jeśli "pomysły" dzisiejszego świata są niezgodne z naszą nauką chrześcijańską. Polecam fajną książke br. Rafała Szymkowiaka OFMCap. "Chrześcijaństwo z pazurem"
_________________ Czas sesji trwa brrrrr.....
|
| Cz maja 27, 2010 9:20 |
|
 |
|
Ja?!
zbanowany na stałe
|
Egzamin - więc zacznij od siebie. Przestań sam siebie niszczyć. Popatrz co robisz niewłaściwego i zmień to. Popatrz ilu katolików pali papierosy, pije alkohol, niezdrowo się odżywia, kupuje produkty bez namysłu które ich niszczą od środka a które zawierają niebezpieczną chemie w postaci związków E-951 952 i tak dalej. Syntetyczna skrobia, modyfikacje różne, sami katolicy mają to gdzieś i kupują bez użycia mózgu zachęcając złe firmy żeby zalewały rynek tym co niszczy komórki i osłabia. A słabe komórki to więcej chorób, więcej chorób to więcej lekarstw które jeszcze bardziej niszczą jeśli się je używa dłuższy czas. Firmy z tego mają miliardy i biliony a człowiek staje się wrakiem człowieka. Ze sztucznym można wygrać tylko zastępując to naturalnym. To co naturalne jest życiem a to co sztuczne jest bez życia i jest śmiercią.
|
| Cz maja 27, 2010 10:13 |
|
 |
|
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: 23 Niemniej nadchodzi godzina, ... Wczoraj to pisane nie bylo. Sprobuj zacytowac za nastepne 2000 lat.
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
| Cz maja 27, 2010 10:43 |
|
 |
|
Egzamin
|
Ja?! napisał(a): Egzamin - więc zacznij od siebie. Przestań sam siebie niszczyć. Popatrz co robisz niewłaściwego i zmień to. Popatrz ilu katolików pali papierosy, pije alkohol, niezdrowo się odżywia, kupuje produkty bez namysłu które ich niszczą od środka a które zawierają niebezpieczną chemie w postaci związków E-951 952 i tak dalej. Syntetyczna skrobia, modyfikacje różne, sami katolicy mają to gdzieś i kupują bez użycia mózgu zachęcając złe firmy żeby zalewały rynek tym co niszczy komórki i osłabia. A słabe komórki to więcej chorób, więcej chorób to więcej lekarstw które jeszcze bardziej niszczą jeśli się je używa dłuższy czas. Firmy z tego mają miliardy i biliony a człowiek staje się wrakiem człowieka. Ze sztucznym można wygrać tylko zastępując to naturalnym. To co naturalne jest życiem a to co sztuczne jest bez życia i jest śmiercią. JA?! źle mnie zrozumiałeś, chodziło mi o to, że współczesny świat sam siebie wyniszcza poprzez np. aborcje, eutanazje, legalizacje związków homoseksulnych, in vitro itp. na co my katolicy nie mozemy sie zgodzić. A co do palenia, picia- każdy ma wolną wole i we własnym sumieniu wybiera-jeśli jest to niezgodne z Bożymi przykazaniami a jest tego świadomy to popełnia grzech- proste. Wiesz ja nigdy jedząc coś co zawiera jakieś E-coś tam nie zastanawiam się czy to mi zaszkodzi za rok czy może za 20 lat, z tego prostego powodu, że nie znam się na takich sprawach
|
| Cz maja 27, 2010 18:53 |
|
 |
|
Ja?!
zbanowany na stałe
|
zło na to liczy że człowiek nie będzie się znać na tym i nie będzie się mu chciało poznać. Dlatego lenistwo jest przyczyną pozwoleniem na to by zło się rozprzestrzeniało. No i nie widzisz zła tam gdzie ono występuje. Wibracja śmierci i sztuczność to największy wróg życia.
|
| Cz maja 27, 2010 19:26 |
|
 |
|
ReKa
|
JA?! źle mnie zrozumiałeś, chodziło mi o to, że współczesny świat sam siebie wyniszcza poprzez np. aborcje, eutanazje, legalizacje związków homoseksulnych, in vitro itp. na co my katolicy nie mozemy sie zgodzić. A co do palenia, picia- każdy ma wolną wole i we własnym sumieniu wybiera-jeśli jest to niezgodne z Bożymi przykazaniami a jest tego świadomy to popełnia grzech- proste. Wiesz ja nigdy jedząc coś co zawiera jakieś E-coś tam nie zastanawiam się czy to mi zaszkodzi za rok czy może za 20 lat, z tego prostego powodu, że nie znam się na takich sprawach
Egzamin - chyba jesteś niekonsekwentny. Uważasz, że człowiek ma wolną wolę więc może palić i jednocześnie uważasz, że nie ma wolnej woli więc nie może popełnić eutanazji. Może pić jeśli pozwala mu na to jego własne sumienie, ale nie może żyć w związku homoseksualnym, bo na to nie może pozwalić mu sumienie innych ludzi. Serwowanie ludziom E-cośtam jest takim samym aktem przeciw życiu, jak produkowanie broni, taką samą eutanazją jak podanie trucizny. Różnica polega jedynie na czasie działania. Ludziom wydaje się, że szybkie zabijanie, z efektem widocznym od razu, jest złe, a powolne zabijanie, z efektem widocznym po dłuższym czasie, już takie złe nie jest. A może nawet nie jest zabijaniem, skoro śmierć nie następuje natychmiast. To jest pokrętne rozumowanie. Natomiast pokazywanie, demonstrowanie, obwieszczanie że mamy takie a nie inne poglądy religijne - nic nie daje. Efekt może dać tylko modlitwa, a prawdziwa modlitwa potrzebuje wyciszenia a nie "pazurów".
|
| Cz maja 27, 2010 19:56 |
|
 |
|
Egzamin
|
ReKa racje masz co do modlitwy, ze ona może wszystko i dzięki niej można wszystko osiągnąć. Ale najbardziej mnie wkurza, że niektórzy "zdeklarowani" katolicy mają takie poglądy na niektóre sprawy, że te nie ma się nic a nic z nauczaniem Kościoła. I to mnie najbardziej wkurza, że w niektórych sytuacjach nie potrafią powiedzieć "NIE- bo takie jest nauczanie Kościoła ReKa napisał(a): Natomiast pokazywanie, demonstrowanie, obwieszczanie że mamy takie a nie inne poglądy religijne - nic nie daje. To wytłumacz mi idee marszów za obroną zycia np. w Hiszpanii?? Uświadamianie ludziom czym jest aborcja- jestem pewien, że dzięki takim akcjom wiele dzieci żyje A co do tych substancji E tutaj masz wszystko wyjaśnione http://mediweb.pl/nutrition/wyswietl_vad.php?id=488 jeśli ludzie ode mnie mądrzejsi zbadali je i stwierdzili, że są nieszkodliwe(większość) to nie będe się z nimi kłócił. ReKa napisał(a): Efekt może dać tylko modlitwa, a prawdziwa modlitwa potrzebuje wyciszenia a nie "pazurów". Tak, ale nie możemy się tylko modlić i siedzieć cichutko, ale także dawać świadectwo swojego życia. Nie możemy być bierni. A co byś ty zrobiła gdybyś spotkała osobę ktora chce np. dokonać aborcji?? powiedziałaś bys je że to jest zabójstwo człowieka i przekonywała o zmianie decyzji, czy może machneła ręką(przeciesz ona jest wolna)??
|
| Pt maja 28, 2010 7:53 |
|
 |
|
Daniel86
|
Egzamin napisał(a): JA?! źle mnie zrozumiałeś, chodziło mi o to, że współczesny świat sam siebie wyniszcza poprzez np. aborcje, eutanazje, legalizacje związków homoseksulnych, in vitro itp. na co my katolicy nie mozemy sie zgodzić. A co do palenia, picia- każdy ma wolną wole i we własnym sumieniu wybiera-jeśli jest to niezgodne z Bożymi przykazaniami a jest tego świadomy to popełnia grzech- proste. Wyjaśnij, dlaczego jako osoba wierząca nie chcesz dopuścić do legalizacji niektórych grzechów (np. związki homoseksualne), a jednocześnie nie zamierzasz walczyć o delegalizacje legalnych grzechów (np. palenie papierosów, seks) twierdząc, że każdy ma wolną wole? Przecież to jawna niekonsekwencja. To pytanie kieruję do wszystkich katolików.
_________________ Pomóż klikając w serduszko! - Pajacyk, Okruszek, Polskie Serce i Pusta Miska
 Mi ne mortigas, mi ne ŝtelas, mi ne kredas...
|
| Pt maja 28, 2010 9:35 |
|
|
|