Wiara oparta na strachu...
| Autor |
Wiadomość |
|
Rozmyślacz
|
 Wiara oparta na strachu...
Nie macie wrażenia że wiara oparta jest na strachu ? Od kiedy chodziłem do Kościoła i czasami w nim bywam, mam ciągłe wrażenie że nauka ta opiera się na strachu. Ciągłych zakazach i co będzie jak będzie jak się stanie jak coś źle zrobisz ... Przesadne traktowanie tych zasad może doprowadzić do nerwicy albo fanatyzmu, co było widoczne ostatnio przed pałacem rezydenckim... Nie rób tego rób tak a tak jak tak zrobisz to ok jak nie to nie będziesz zbawiony.. etc. etc. Po co więc wolna wola ?
Takie małe marionetki na ziemi biegają i się starają o to zbawienie, o którym tylko piszą a nikt go nie widziała i nie zobaczy. Bo niby jak ? Nie widziałem tego co było zanim się urodziłem więc nie zobaczę tego co będzie za mną !
Skoro nie było mnie wcześniej i nie miałem i nie mam tej świadomości tak więc wierzę w to że po śmierci jest tak samo. Po prostu mnie nie ma tak jak mnie nie było, a mamienie mnie jakimiś zbawieniami wydaje się podejrzane i rzuca światło na Kościół jak na organizację manipulacyjną.
Dlaczego sam nie mogę dostąpić tego co obiecują pisma ? Po co mi kościół i jego hierarchia ?
Po co to wszystko ?
Dla korzyści na tacę?
Taki rym mi przyszedł do głowy:
Jestem Bogiem daję wam wolną wolę Jak ją złamiecie to wam p........ę
po co to ?
ten strach jakieś piekła i język który już nie trafia do ludzi, język sprzed 200 lat ?
|
| N wrz 26, 2010 20:21 |
|
|
|
 |
|
CzłowiekBezOczu
|
 Re: Wiara oparta na strachu...
Ja bym powiedział że raczej na nadziei. Nadziei na sprawiedliwość choćby nastąpiła po śmierci.
|
| N wrz 26, 2010 20:27 |
|
 |
|
maly_kwiatek
zbanowany na stałe
|
Każdy ma takie doświadczenie, jakie mu jest potrzebne do pracy nad sobą. Moja wiara nie ma nic wspólnego ze strachem. Przeciwnie. Pan mym Pasterzem, nie brak mi niczego. Z moim Panem zła się nie ulęknę. Amen.
_________________ Mały kwiatek pod stopami Boga - św. Teresa od Dzieciątka Jezus Zbrodnia państwowa to i państwowe morderstwo i terror demokracji. Gdy działa Duch Święty, wzrasta wiara, nadzieja, miłość Boga i bliźniego, ginie kłamstwo, nienawiść, magia.
|
| N wrz 26, 2010 20:31 |
|
|
|
 |
|
Seweryn
|
Rozmyślacz napisał(a): ...po co to ?
poco? poco? Nikt nie wie. To tak jak z pytaniem po co pada deszcz? Widocznie jest potrzebny. A tak na marginesie, ten rym się wcale nie rymuje 
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| N wrz 26, 2010 20:34 |
|
 |
|
Elbrus
|
Seweryn napisał(a): A tak na marginesie, ten rym się wcale nie rymuje  bo tam nie ma być pier... tylko przypier... @Rozmyślacz Podobny temat był już omawiany: viewtopic.php?f=27&t=24930 (Wpływ strachu na wiarę).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
| N wrz 26, 2010 20:42 |
|
|
|
 |
|
buscador
|
Rozmyślacz napisał(a): Nie macie wrażenia że wiara oparta jest na strachu ? Ja mam swoją własną teorię na ten temat  Oczywiście strach i religie to jedno i to samo, prawdę mówiąc to nie ma religii całkowicie wolnych od strachu i nie o tacę tu chodzi, zresztą strachem posługują się nie tylko religie ale także politycy i…. Problem ze strachem jest znacznie głębszy i ma drugie a może nawet trzecie dno. Po co to wszystko? Wystraszonym człowiekiem łatwiej manipulować ale to akurat mały pikuś. Istnieją istoty które odżywiają się ludzkim strachem a więc łańcuch pokarmowy bynajmniej nie kończy się na człowieku, mówiąc bardziej dosadnie - ktoś nas zjada.  Człowiek (jako byt złożony) to doskonały przetwornik energii, potrafimy generować różnego rodzaju emocje a w tym także energię strachu. Istoty te można traktować jak bogów, demony, lub ostatnio gady. Posługują się nami od tysiącleci i hodują nas jak my bydło, najogólniej mówiąc robią wszystko aby na Ziemi zawsze panował strach, a im więcej wygenerujemy strachu tym więcej pożywienia dla nich. Fantazja a może teoria spiskowa? Jeśli spojrzeć wstecz na dzieje ludzkości to, jest to historia permanentnych wojen, przemocy, nieszczęść, głodu i chorób, gdy zwalczymy jakąś chorobę natychmiast jak gdyby znikąd pojawia się następna i następna. Czy jako ludzkość jesteśmy aż tacy źli a może to tylko przypadek? Czy ten biblijny szatan (wąż pradawny) o którym mówią prawie wszystkie religie to tylko mit? Cytuj: ten strach jakieś piekła i język który już nie trafia do ludzi, język sprzed 200 lat ? Nie, nie o piekła tutaj chodzi ale o energię strachu i dopóki nie nauczymy się (jako ludzkość) generować energię miłości zamiast strachu, tak długo będziemy w niewoli u tych istot. Wystarczy przestać się bać a zagłodzimy bestie na śmierć 
_________________ Nie wierzę w Boga którego istnienia można by dowieść
|
| N wrz 26, 2010 23:43 |
|
 |
|
Elbrus
|
buscador napisał(a): Istoty te można traktować jak bogów, demony, lub ostatnio gady. Posługują się nami od tysiącleci i hodują nas jak my bydło, najogólniej mówiąc robią wszystko aby na Ziemi zawsze panował strach, a im więcej wygenerujemy strachu tym więcej pożywienia dla nich.
Aliens vs. predators?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
| Pn wrz 27, 2010 0:46 |
|
 |
|
mazli
|
Rozmyślacz napisał(a): Jestem Bogiem daję wam wolną wolę Jak ją złamiecie to wam p........ę Nieprawda! KKK 1057 Zasadnicza kara piekła polega na wiecznym oddzieleniu od Boga; wyłącznie w Bogu człowiek może osiągnąć życie i szczęście, dla których został stworzony i których pragnie.Bóg szanuje wybór i po śmierci umieszcza każdego według jego życzenia. Rozmyślacz napisał(a): Nie macie wrażenia że wiara oparta jest na strachu ? Nie jest oparta na strachu. Raczej na obietnicy zyskania wiecznego bytowania z Bogiem.
|
| Wt wrz 28, 2010 21:47 |
|
 |
|
Snufkin
zbanowany na stałe
|
mazli napisał(a): Rozmyślacz napisał(a): Jestem Bogiem daję wam wolną wolę Jak ją złamiecie to wam p........ę Nieprawda! KKK 1057 Zasadnicza kara piekła polega na wiecznym oddzieleniu od Boga; wyłącznie w Bogu człowiek może osiągnąć życie i szczęście, dla których został stworzony i których pragnie.Bóg szanuje wybór i po śmierci umieszcza każdego według jego życzenia. Załóżmy, że Bóg chrześcijański istnieje i jest taki za jakiego go chrześcijanie uważają. Z jednej strony mamy brak dowodów na jakiegokolwiek Boga a z drugiej strony mamy multum dowodów które przeczą temu co Bóg nam o świecie przekazał. Ba sama Biblia stoi w opozycji do twierdzeń chrześcijan, że Bóg jest dobry miłością siaki czy owaki. Powiem szczerze, nawet gdyby nauka udowodniła bezsprzecznie istnienia chrześcijańskiego Boga nie wyznawałbym go, uznałbym fakt jego istnienia oczywiście ale nie byłbym wyznawcą takiego Boga: zazdrosnego psychopaty o skłonnościach ludobójcy i tyrana. To z wyborem wiecznego bytowania czy z Bogiem czy bez niego to nie jest żaden wybór. To taki wybór jak z bandziorem i spluwą on krzyczy "dawaj portfel albo strzelam" jak odmówisz to nie znaczy wcale, że popełniłeś samobójstwo. Myślisz, że ktoś wybiera jakieś wieczne tortury? Że ktoś chce dla siebie wiecznego cierpienia? Jeśli Bogu tak bardzo zależy na naszym szczęściu niech się objawi. Albo niech chociaż podrzuci jakiś dowód na swoje istnienie. Taka mała ciekawostka: Żydzi nie wierzą w Piekło ani Niebo, Świadkowie Jehowy wierzą, że dusze potępione zostaną unicestwione, ten sam Bóg a się zdecydować nie może? Proszę was trochę powagi. Rozmyślacz napisał(a): Cytuj: Nie macie wrażenia że wiara oparta jest na strachu ? Nie jest oparta na strachu. Raczej na obietnicy zyskania wiecznego bytowania z Bogiem. Jak nie jest? Znam multum "chrześcijan", którzy sami nie wiedzą w co wierzą ale boją się przyznać, że Boga nie ma bo boją się piekła. Chodzą na msze (od czasu do czasu) jak trzeba to nawet do spowiedzi pójdą.
|
| Wt wrz 28, 2010 21:58 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Załóżmy, że Bóg chrześcijański istnieje i jest taki za jakiego go chrześcijanie uważają.
Z jednej strony mamy brak dowodów na jakiegokolwiek Boga a z drugiej strony mamy multum dowodów które przeczą temu co Bóg nam o świecie przekazał. Ba sama Biblia stoi w opozycji do twierdzeń chrześcijan, że Bóg jest dobry miłością siaki czy owaki. Powiem szczerze, nawet gdyby nauka udowodniła bezsprzecznie istnienia chrześcijańskiego Boga nie wyznawałbym go, uznałbym fakt jego istnienia oczywiście ale nie byłbym wyznawcą takiego Boga: zazdrosnego psychopaty o skłonnościach ludobójcy i tyrana.
To z wyborem wiecznego bytowania czy z Bogiem czy bez niego to nie jest żaden wybór. To taki wybór jak z bandziorem i spluwą on krzyczy "dawaj portfel albo strzelam" jak odmówisz to nie znaczy wcale, że popełniłeś samobójstwo. Myślisz, że ktoś wybiera jakieś wieczne tortury? Że ktoś chce dla siebie wiecznego cierpienia? Jeśli Bogu tak bardzo zależy na naszym szczęściu niech się objawi. Albo niech chociaż podrzuci jakiś dowód na swoje istnienie.
Taka mała ciekawostka: Żydzi nie wierzą w Piekło ani Niebo, Świadkowie Jehowy wierzą, że dusze potępione zostaną unicestwione,
ten sam Bóg a się zdecydować nie może? Proszę was trochę powagi.
Znam multum "chrześcijan", którzy sami nie wiedzą w co wierzą ale boją się przyznać, że Boga nie ma bo boją się piekła. Chodzą na msze (od czasu do czasu) jak trzeba to nawet do spowiedzi pójdą. ."Nie ma Boga...mówi głupi w sercu swoim" (Ps 14,1)....
|
| Śr wrz 29, 2010 7:54 |
|
 |
|
Snufkin
zbanowany na stałe
|
trochę powagi. Myślisz, że nie znam tego?
|
| Śr wrz 29, 2010 8:19 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Snufkin napisał(a): trochę powagi. Myślisz, że nie znam tego? Myślę, że znasz  i dlatego sądzę, że stać Cię na rozsądne, logiczne, wyciągnięcie prawdziwego obrazu Boga ukazanego w Biblii.
|
| Śr wrz 29, 2010 8:38 |
|
 |
|
Witold
|
Alus napisał(a): i dlatego sądzę, że stać Cię na rozsądne, logiczne, wyciągnięcie prawdziwego obrazu Boga ukazanego w Biblii. Żebyś wiedziała 
|
| Śr wrz 29, 2010 8:54 |
|
 |
|
ashkel86
|
Alus napisał(a): Snufkin napisał(a): trochę powagi. Myślisz, że nie znam tego? Myślę, że znasz  i dlatego sądzę, że stać Cię na rozsądne, logiczne, wyciągnięcie prawdziwego obrazu Boga ukazanego w Biblii. Masz na myśli tego Boga Jahwe, który zamordował niewinne dzieci egipskie. Tego samego ,który uczynił, swój lud zbrojną bandą w imię ziemi obiecanej. Tego samego ,który bardziej się przejmuje czy ludzie wykonają jakieś wyszukane przedmioty religijne typu świece, namioty, arki itp. I zabija ich za samo dotknięcie ich. A teraz najlepsze , rodzice musieli obcinać swoim dzieciom kawałek skóry z narządów płciowych ,aby ten Bóg w ogóle uznawał wartość człowieka. Tak jesteś wyznawczynią kogoś kto ucięcie kawałka męskiego członka uważał za znak przymierza ,jesteś z tego dumna ?
|
| Śr wrz 29, 2010 9:09 |
|
 |
|
Witold
|
Że już o składaniu ofiar z ludzi nie wspomnę http://www.youtube.com/watch?v=Pt66kbYmXXk
|
| Śr wrz 29, 2010 9:25 |
|
|
|