Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 15:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Portal Racjonalista 
Autor Wiadomość

Post Portal Racjonalista
Naprodukowałam już tutaj tych wątków ;) no ale co zrobić gdy pytań mam tak wiele.
Bardzo ciekawa jestem co sądzicie o portalu "Racjonalista". Czy jest to wiarygodne zródło informacji? Przyznaję że to co tam czytam jest dosyć chm-straszne bym powiedziała. Tzn mam na myśli to że jeśli racjonalista ma rację (a rzeczywiście brzmi to wszystko bardzo wiarygodnie i racjonalnie właśnie) to obawiam się wszystko w co dotąd wierzyłam zaczyna się niebezpiecznie chwiać....

Cz mar 08, 2012 15:40

Post Re: Portal Racjonalista
Specjalistą od Racjonalisty jest Pilaster ;)

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz mar 08, 2012 15:42

a kim jest Pilaster? Ja jestem tu nowa

Cz mar 08, 2012 15:43
Na racjonaliście jest zlepek informacji prawdziwych, informacji niesprawdzonych, legend i zafałszowań, a bywa i tak ze z informacji prawdziwych wyciągane są dziwaczne wnioski. W każdym razie racjonaliści mają w czym przebierać - 2tys lat historii to wiele, bardzo wiele wstydliwych zdarzeń, a nawet całych dziesięcioleci.

A jeżeli lektura budzi w tobie wątpliwości wiary, to po prostu ją omijaj. Pożytek z niej zaden.

Cz mar 08, 2012 15:49

Magnolka napisał(a):
Czy jest to wiarygodne zródło informacji?
Magnolka napisał(a):
Tzn mam na myśli to że jeśli racjonalista ma rację (...)
Po pierwsze - to nie jest 1 źródło, bo jak podaje licznik na dzień dzisiejszy:
Ponad 1158 autorów napisało dla nas 7201 tekstów.
Po drugie - czasem podawane są u dołu strony przypisy, odsyłacze, bibliografie
i takimi artykułami można się ewentualnie zainteresować,
choć literatura, na którą powołują się autorzy, często nie jest zbyt fachowa.

Kozioł napisał(a):
A jeżeli lektura budzi w tobie wątpliwości wiary, to po prostu ją omijaj. Pożytek z niej zaden.
W pierwszym rzędzie odnosi się to do Pisma Świętego.
Jeśli wzbudza wątpliwości - nie czytać. Lepiej obejrzeć serial w TV.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Cz mar 08, 2012 16:00
Elbrus napisał(a):
Kozioł napisał(a):

Często idziesz za swoją radą?

Cz mar 08, 2012 17:40

Kozioł napisał(a):
Elbrus napisał(a):
Kozioł napisał(a):

Często idziesz za swoją radą?
No właśnie nie, dlatego wierzących przestrzegam - nie popełniajcie moich błędów.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Cz mar 08, 2012 17:45
Moderator

A jak sądzisz, co najbardziej negatywnie może wpłynąć na wiarę? Cytaty podobne do tych z Twojej sygnatury, niespójności, potrzeba zbyt daleko idących interpretacji? Mnie to ostatnie bardzo zniechęca.

EDIT: Zmieniłeś sygnaturę, gdy pisałem posta :-D

~ Pink Floyd, "Hey you"

Cz mar 08, 2012 18:18

Soul33 napisał(a):
A jak sądzisz, co najbardziej negatywnie może wpłynąć na wiarę?
Cytaty podobne do tych z Twojej sygnatury, niespójności, potrzeba zbyt daleko idących interpretacji?
Najczęściej to pierwsze (przed zmianą był to cytat z Ezechiela 8:18).
Można powiedzieć, że jeśli pierwsze skutecznie zadziała, to do drugiego, a potem trzeciego
dochodzi się niejako automatycznie.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Cz mar 08, 2012 18:37
Magnolka, specjalistą od racjonalisty jest Jan Lewandowski. Napisał on wiele artykułów, w których w sposób merytoryczny wykazuje, że wszystko co tam jest napisane jest nieprawdą. Polecam ci portal ,,trynitarianie"". Wpisz sobie tą nazwę w google, wtedy znajdziesz tą stronę. Poczytaj teksty jakie Lewandowski i inni tam publikują. Tam jest nawet nawet specjalny dział o nazwie ,,racjonalista", w którym prowadzona jest polemika z tym serwisem. Przytoczę ci tekst, w którym oni definiują ,,racjonalistów":
''W niniejszym dziale zamieszczamy polemiki z serwisem Racjonalista.pl. Serwis ten zaatakował swego czasu mnóstwo katolickich i w ogóle teistycznych dogmatów wiary za pomocą tzw. "rozumu". Jak staramy się wykazać w naszych polemikach, owe przesłanki, przy pomocy których dokonano tego ataku są z reguły naciągane, niepoprawnie sformułowane lub po prostu błędne, a wersy biblijne są nagminnie wyrywane z kontekstu, notorycznie źle rozumiane lub zwyczajnie nadinterpretowane. Polemizujemy też z niektórymi przekonaniami racjonalistów, które uważamy za swego rodzaju humanistyczne dogmaty wiary."

Cz mar 08, 2012 19:22

Znajduje się to dokładnie tutaj:
http://www.trinitarians.info/racjonalista/

Cytuj:
Jak staramy się wykazać w naszych polemikach, owe przesłanki, przy pomocy których dokonano tego ataku
są z reguły naciągane, niepoprawnie sformułowane lub po prostu błędne,
a wersy biblijne są nagminnie wyrywane z kontekstu, notorycznie źle rozumiane lub zwyczajnie nadinterpretowane.
Taki właśnie sposób interpretacji stosują chrześcijanie w polemikach z judaizmem podczas odczytywania Biblii Hebrajskiej.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Ostatnio edytowano Cz mar 08, 2012 19:43 przez Elbrus, łącznie edytowano 1 raz

Cz mar 08, 2012 19:32

Cytuj:

I trwaj w ułudzie.Może jest Raj :-D

Cz mar 08, 2012 19:42

Elbrus napisał(a):

choć literatura, na którą powołują się autorzy, często nie jest zbyt fachowa.

[quote="Kozioł napisał(a):

No faktycznie racja-Pismo Św budzi we mnie dużo więcej watpliwości niż Racjonalista :?
Chm -serial....No po oglądaniu seriali robi mi się stan odmóżdżenia (to grozniejsze niż po narkotykach ;) więc seriale dowóz seriali ograniczam :)

Pytam o jakość wywodów racjonalisty gdyż zaangażowałam się w dyskusję na jednym z świeckich forów gdzie wiele swych tez ludzie udowadniają właśnie linkami z racjonalisty.Więc chciałam wiedzieć jak się do tego odnieść.

A jaki jest dowód na niefachowość literatury na którą powołuje się racjonalista?
Macie jakieś argumenty pokazujące że dane zródło podaje nieprawdziwe informacje lub coś w tym stylu?

Cz mar 08, 2012 21:08
Magnolka, wejdź sobie na ten portal ,,trynitarianie" i poczytaj artykuły, które się tam znajdują. Tam jest cała masa merytorycznych argumentów przeciwko Racjonalista.pl

Cz mar 08, 2012 21:14

ciekawski napisał(a):
Magnolka, specjalistą od racjonalisty jest Jan Lewandowski. Napisał on wiele artykułów, w których w sposób merytoryczny wykazuje, że wszystko co tam jest napisane jest nieprawdą. Polecam ci portal ,,trynitarianie"". Wpisz sobie tą nazwę w google, wtedy znajdziesz tą stronę. Poczytaj teksty jakie Lewandowski i inni tam publikują. Tam jest nawet nawet specjalny dział o nazwie ,,racjonalista", w którym prowadzona jest polemika z tym serwisem. Przytoczę ci tekst, w którym oni definiują ,,racjonalistów":
''W niniejszym dziale zamieszczamy polemiki z serwisem Racjonalista.pl. Serwis ten zaatakował swego czasu mnóstwo katolickich i w ogóle teistycznych dogmatów wiary za pomocą tzw. "rozumu". Jak staramy się wykazać w naszych polemikach, owe przesłanki, przy pomocy których dokonano tego ataku są z reguły naciągane, niepoprawnie sformułowane lub po prostu błędne, a wersy biblijne są nagminnie wyrywane z kontekstu, notorycznie źle rozumiane lub zwyczajnie nadinterpretowane. Polemizujemy też z niektórymi przekonaniami racjonalistów, które uważamy za swego rodzaju humanistyczne dogmaty wiary."

O to już jest jakiś konkret.Dziękuję Ci "Ciekawski" :-D
Zaraz zobaczę co tam piszą _choć faktycznie jeśli ktoś stwierdza tylko
że "coś jest naciągane, błędnie rozumiane, zle interpretowane" to powienien podac przykłady,poprzeć te słowa dowodami, bo to jest tylko takie puste mówienie jeśli nie idą za tym realne dowody.Dowodem byłoby:
>Racjonalista napisał że jest tak.
>Zródło x mówi że jest inaczej.
>Zródło y potwierdza dane z zródła x.
>Przy założeniu że zródło x i y są napisane przez uznane autorytety lub są to zródła historyczne których prawdziwości nie da się podważyć, no to już coś jest.

Cz mar 08, 2012 21:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona