Absurdalność istnienia piekła
Autor |
Wiadomość |
karinka245
|
 Absurdalność istnienia piekła
Przez ostani czas poszukuję prawdy o Bogu. Natknełam się na opisy objawień mistyków takich jak np. św. Faustyna czy dzieci z Fatimy.To co przeczytałam szczerze mnie zbulwersowało - ludzie palący się w piekle przez wieczność w ogniu w dodatku gorszym niż ten który jest na ziemi?Co za wymysł godny niesamowicie chorego umysłu.W dodatku diabły które zostały wygnane z raju zarządzają tym piekłem( to diabły nie zostały ukarane, które są głownymi sprawcami na ziemi-kolejny absurd).Jaki człowiek na ziemi zasłużył by na coś takiego, no jaki?I co dziwne te objawienia mają na celu ostrzec ludzi aby się nawracali bo w przeciwnym wypadku będą cierpieć męki.Gdzie w tym wszystkim jest miłość?To tak jakby matka dziecku powiedziała, że ma czynić tak jak ona chce bo w przeciwnym wypadku będzie je torturować i czy to jest normalne?Ok można się stosować do tych zasad i uniknąć kary ale czy słysząc od mamy groźbe tortur uważali byście, że jest pełną miłości kochającą matką,no raczej nie.Szokują mnie też ludzie którzy uważają, że kara po śmierci musi być i jeżeli są to tortury to widocznie jest to sprawiedliwe-czy Ci ludzie myslą co mówią?To może każdego kto Was uderzył, okradł itp. będziecie wrzucać w ogień?I to jest miłość do bliźniego?Ja wierzę w kochającego Boga który nie mści się na osobach które go odrzuciły bo i sam naucza, że zemsta i jest złem, a takie piekło jak w wizjach mistycznych jest największym złem jakie może istnieć.
|
Cz paź 24, 2013 15:40 |
|
|
|
 |
WIST
|
 Re: Absurdalność istnienia piekła
Ja widzę to tak - matka wychowuje, ale ostrzega jakie są konsekwencje danego czynu. Nie torturuje, lecz ostrzega. Dziecko w końcu dorośleje, żyje na własny rachunek i wybiera jak uważa. Ale jeśli źle wybierze np karierę złodzieja, czy oszusta, to konsekwencje będą bardzo przykre.
Uwierz mi, mnie też się nie uśmiecha spalać się w piekle, choć czy akurat tak to dokładnie wygląda, czy to jedynie porównanie, tego nie wiem. Natomiast rozumiem różnicę między karaniem, a wyborem. Bóg nie karze, to człowiek wybiera.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Cz paź 24, 2013 15:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A jezeli matka mowi dziecku: nie wchodz do glebokiej wody, bo nie jestes ryba i pod woda nie bedziesz oddychal i umrzesz, to jest to zla matka, czy dobra matka? Albo jezeli mowi: nie baw sie zapalkami, bo spalisz dom i siebie?
Czlowiek jest istota stworzaona z milosci i do milosci. Tej prawdziwej, nie egoistycznej. Jezeli zamiast dawania wybiera branie, zamiast milosci zyje nienawiscia, to moze zatruc sie tak, ze nie bedzie potrafil uwierzyc Milosci, ze nie bedzie tej Milosci chcial. A tam gdzie nie ma Milosci jest pieklo.
|
Cz paź 24, 2013 15:57 |
|
|
|
 |
Ukasz
|
Cytuj: Ja wierzę w kochającego Boga który nie mści się na osobach które go odrzuciły bo i sam naucza, że zemsta i jest złem, a takie piekło jak w wizjach mistycznych jest największym złem jakie może istnieć. Ależ Bóg nikogo nie potępia. Jeśli człowiek grzeszy, to sam się potępia i ma prawo spożywać owoce swoich rąk. Jezus nie powiedział, że się zemści. Powiedział jedynie: moja zapłata jest ze mną, by tak każdemu odpłacić, jaka jest jego praca. Mówisz, że mistycy Cię zbulwersowali. Nie musisz słuchać mistyków? Wystarczy, że czytasz Biblię. Jezus sam mówił o piekle. Jeśli Jego nie słuchamy, to kogo mamy słuchać?
_________________ Zatem się nie ukryje, kto mówi niegodziwie, i nie ominie go karząca sprawiedliwość - Mdr 1,8
Ostatnio edytowano Cz paź 24, 2013 16:40 przez Ukasz, łącznie edytowano 1 raz
|
Cz paź 24, 2013 16:37 |
|
 |
JedenPost
|
Czy Piekło ma cel?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz paź 24, 2013 16:39 |
|
|
|
 |
Ukasz
|
Sensu nie miałoby dążenie do zbawienia i doskonałości, gdyby nie było piekła.
_________________ Zatem się nie ukryje, kto mówi niegodziwie, i nie ominie go karząca sprawiedliwość - Mdr 1,8
Ostatnio edytowano Cz paź 24, 2013 16:44 przez Ukasz, łącznie edytowano 1 raz
|
Cz paź 24, 2013 16:43 |
|
 |
JedenPost
|
Niby czemu?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz paź 24, 2013 16:44 |
|
 |
Ukasz
|
Bo wtedy każdy by grzeszył bez konsekwencji i nikt nie doskonaliłby się w łasce.
Ostatnio edytowano Cz paź 24, 2013 16:46 przez Ukasz, łącznie edytowano 1 raz
|
Cz paź 24, 2013 16:45 |
|
 |
WIST
|
JedenPost napisał(a): Czy Piekło ma cel? Pytanie jest zasadne jeśli wyobrażasz sobie niebo jako wielką willę, a piekło jako małą drewnianą budkę obok tej wili. Po coś zostało to wszystko zbudowane. I to jest chyba najczęstsze wyobrażenie, piekło jako taka przybudówka nieba, zbudowane w jakimś celu. Natomiast jeśli wyobrazisz sobie zasady ruchu drogowego to każdy rozumie że mają one sens. A brak tych zasad ma jakiś sens? Oczywiście nie, ale obydwa pojęcia istnieją i są w użytku. Podobnie jest z niebem i piekłem. Piekło to w istocie stan bez Boga. Czy to ma sens? Cóż, a nasze złe wybory mają sens? Nie, ale dokonujemy ich, a gdy robimy to ze świadomością gdzie nas to zaprowadzi, to co się potem dziwimy że na końcu jest lipnie?
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Cz paź 24, 2013 16:46 |
|
 |
JedenPost
|
Życie na ziemi ma cel - ukształtowanie człowieka Niebo ma cel - szczeście, obcowanie z Bogiem Czyściec ma cel - oczyszczenie, by człowiek mógł szczeście obcowania z Bogiem przeżywac Piekło - ?
Co wnosi Piekło oprócz uczynienia zła wiecznym?
|
Cz paź 24, 2013 16:51 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Jak już pisałem w innym wątku, uważam, że piekło jest bez sensu, bo nie daje szansy na poprawę. W przeciwieństwie do takiej reinkarnacji na przykład. Piekło to czyste okrucieństwo, bez miłosierdzia. A podobno jego stwórca jest miłosierny. Ergo: jedno wyklucza drugie.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz paź 24, 2013 16:55 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Bardzo fajna odpowiedź Wista.
Faktycznie, piekło z teologicznego punktu widzenia nie ma żadnego celu. Powiem więcej: nie ma sensu. Celem wszystkiego jest dobro. Najwyższym dobrem jest Bóg. Piekło nie jest w najmniejszym stopniu dobrem, bo nie ma w nim Boga, a więc nie ma żadnego celu. Ponieważ sens to najbardziej pożądany cel, więc piekło nie ma sensu.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Cz paź 24, 2013 16:55 |
|
 |
Ukasz
|
Piekło umożliwia człowiekowi wybór (wolna wola). Gdyby nie było piekła, Bóg nie byłby sprawiedliwy.
|
Cz paź 24, 2013 16:56 |
|
 |
JedenPost
|
Coś Ci sie pomyliło: Piekło uniemożliwia wybór. W Piekle nie ma nadziei.
@medieval man Ergo: Bóg wykreował bezsens. Daje człowiekowi ileś tam czasu, by ten zaczął spełnia Jego oczekiwania, a potem go porzuca, mimo że jedynym sensem istnienia tego czowieka jest życie z Nim.
|
Cz paź 24, 2013 16:59 |
|
 |
Ukasz
|
Cytuj: Coś Ci sie pomyliło: Piekło uniemożliwia wybór. W Piekle nie ma nadziei. Oczywiście, że umożliwia, tylko że nie wtedy gdy już w nim jesteś a wcześniej. Jaką miałbyś wolną wolę gdyby wszyscy szli do nieba? Piekło jest po to byś za życia go nie wybierał a do Boga dążył z własnej inicjatywy.
|
Cz paź 24, 2013 17:02 |
|
|
|