Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 16:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Czy wolna wola istnieje? 
Autor Wiadomość

Post Czy wolna wola istnieje?
Cześć wszystkim, właśnie zalożyłem tu konto.

I mam takie pytanie do Boga, chyba odpowiada na nie. Ale tego nie słyszę, mianowicie:

Czy jest wolna wola? Bo jeśli szansa na coś jest równa, to nic się nie wydarzy.

Pomyślcie o tym, pozdrawiam.

N kwi 06, 2025 11:29

Post Re: Czy wolna wola istnieje?
Chyba właśnie Bóg mi uświadomił odpowiedź.

Wolna wola jest. Taka jak powiedziałem. Ale prawie nigdy nie jest równa, za dużo czynników.

N kwi 06, 2025 11:42

DawidSłońce napisał(a):
Chyba właśnie Bóg mi uświadomił odpowiedź.
Wolna wola jest. Taka jak powiedziałem. Ale prawie nigdy nie jest równa, za dużo czynników.

Nie wiem, co rozumiesz przez "wolna wola". Ona dotyczy jednostek ludzkich. Każdy z nich, jeśli jest zdrowy psychicznie, jest zdolny do wolnych, ale nie moralnie samowolnych myśli i decyzji. Wolność myśli i decyzji człowieka jest bowiem ograniczona odpowiedzialnością za siebie, za bliźnich i za oddanie czci Bogu.
Od wolności myśli i decyzji trzeba odróżnić fizyczną zdolności do działania. W tej dziedzinie człowieka spotykają rozmaite ograniczenia: zdrowotne, psychiczne, prawne itd.

N kwi 06, 2025 14:06

Cześć Atimeres, już Ci wyjaśniam. Przez termin "wolna wola" rozumiałem to, że każdy zgodnie ze swoją chęcią czyni to, co uważa. I brałem pod uwagę to, że gdy będzie dokładnie równa, to nic się nie wydarzy. Tak jest zgodnie z logiką, ale myślałem, że ponieważ tak jest, to każdy "wolnej woli" po prostu nie ma. A się myliłem, ponieważ jak jest opcja na niewydarzenie się niczego, to nie oznacza, że "wolnej woli" nie ma.

N kwi 06, 2025 16:17

Fajnie byłoby gdyby do dyskusji o wolnej woli zacząć od podstaw:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wolna_wola

Pn kwi 07, 2025 7:49

Dawid Słonce - a czy bierzesz pod uwagę fakt, że ew. wolna wola, to nie tylko w zakresie tego, co czynisz, ale i tego skąd bierze się twoja na to chęć? Wpływy otoczenia, kultury, ewolucji ? Całkowita wolność wyboru nie istnieje. No i też nie stanowi żadnej wartości.

Pn kwi 07, 2025 8:20

W pełni zgoda. Całkowita wolność wyboru nie istnieje, no może jakimś wyjątkiem są mistycy. Pojęcie tego polega na zrozumieniu, świadomości tego, jak zostałeś zaprogramowany.

Pn kwi 07, 2025 9:03

Świadomość zaprogramowania, innymi słowy - uświadomiona konieczność - to wszystko, co w temacie "wolna wola" da się osiągnąć. A to chyba całkiem sporo?

Pn kwi 07, 2025 9:15

Patrząc, że to osiągnięcie umysłu, to tak. Ale czy jesteś umysłem, czy to może tylko twoje narzędzie, sługa, który przejął na tobą władzę?

Pn kwi 07, 2025 9:58

Tak , sługa przejął władzę, a ja się z chęcią podporządkowuję.

Ubiegł on inne sługi, do rządu znacznie mniej się kwalifikujące. Jak w Róży bez ognia. Zostałem zdradzony, ale wspaniałomyślnie wybaczam.

Pn kwi 07, 2025 13:23

Witold33 napisał(a):
Dawid Słonce - a czy bierzesz pod uwagę fakt, że ew. wolna wola, to nie tylko w zakresie tego, co czynisz, ale i tego skąd bierze się twoja na to chęć? Wpływy otoczenia, kultury, ewolucji ? Całkowita wolność wyboru nie istnieje. No i też nie stanowi żadnej wartości.

Wolność decyzji nie stanowi wartości? Czy nikt i nic nie dał ci z własnej woli? Wolałbyś z musu?

Pn kwi 07, 2025 14:10

Witold33 napisał(a):
Tak , sługa przejął władzę, a ja się z chęcią podporządkowuję.[...]
No to po drążmy dalej czym/kim jest to ja, które podporządkowuje się z chęcią umysłowi?

Pn kwi 07, 2025 16:30

Cała reszta organizmu? Czyli dusza?

Pn kwi 07, 2025 18:34

Jeśli miałoby stanowić „resztę organizmu”, wynikałoby z tego, że „ja” jest wszystkim, poza umysłem i jest materialne. Materialne to znaczy, że jeśli obetniesz włosy, to zarazem obcinasz kawałek „ja”, i wyrzucasz do kosza.
Bardziej pasowałaby dusza, nicość – coś niematerialnego. Pozostaje jeszcze kwestia umiejscowienia jej. Do tego podszedłbym tak. Posiadam telefon, posiadam laptopa, posiadam telewizor, ale nimi nie jestem, w nich się nie znajduję. Wymieniając baterię, czy ekran nie trafia część mnie do kosza. Są to moje narzędzia, które mi służą. Służą, do puki nie przejmą nade mną władzy. Wtedy z pana staję się sługą, uzależniam się od nich. One zaczynają dbać o swój byt, stają na piedestale, przejmują władzę nad "ja".
Jeśli poparzymy na umysł, ciało (moim zdaniem to awers i rewers jednej monety), jak na narzędzie, które dostało „ja”, by się poprzez nie objawić, doświadczyć siebie, ma to jakiś sens. A patrząc dalej możemy zauważyć, podobieństwo umysłu do telefonu. Jesteś panem, gdy telefon i umysł postrzegasz jako narzędzie, które potrafisz użyć, gdy potrzebujesz i wyłączyć. Sługą jesteś gdy przejmują władzę nad tobą.
Co o tym sądzisz? Czy nie można podpiąć dodatkowo pod takie rozumowanie również "wolnej woli"?

Wt kwi 08, 2025 7:25

Ja bym sensu za bardzo nie szukał. Zostawmy to poetom, dydaktykom i apologetom. Wg mnie ludziom często może się wydawać, że umysł to jedno, a oni sami to coś drugie. Przyczyna jest prozaiczna. Zapominają, że "umysłowość" to nie tylko kora mózgowa, ale również i reszta układu nerwowego - z emocjami, odruchami, instynktami i tzw. gadzim pramózgiem w pniu nerwowym. Niestety, a zarazem na szczęście te elementy nie zawsze zgodny chór tworzą. Nie jesteśmy widać jeszcze całkowicie wyewoluowanym produktem Inteligentnego Projektu, stąd nosimy w sobie mnóstwo luk , niezgodności, niedoróbek i tęsknot. Co nie tylko jest znakomitą karmą dla twórców kina i operetek, ale też żerowiskiem różnej maści "proroków" , wodzusiów i zwykłych geszefciarzy róznej maści.

https://nto.pl/smieszne-memy-dzis-swiat ... 16514831/2

Wt kwi 08, 2025 7:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona