| Autor |
Wiadomość |
|
Leszek, Jan
|
Jonathan Sarkos napisał(a): I chciałbym Cię Leszku Janie, zaptyać jeszcze o dwie rzeczy. Mam nadzieję, że można. Pierwsze z pytań: skąd Twoim zdaniem wzięły się gwiazdy ?
Tutaj nie rozmawiamy o astronomii czy naukach fizycznych, lecz poruszamy filozoficzne tematy dotyczące istnienia świata i człowieka, praw rządzących światem i człowiekiem.
|
| Pn lut 05, 2007 11:44 |
|
|
|
 |
|
Leszek, Jan
|
Jonathan Sarkos napisał(a): I chciałbym Cię Leszku Janie, zaptyać jeszcze o dwie rzeczy. Mam nadzieję, że można. Pierwsze z pytań: skąd Twoim zdaniem wzięły się gwiazdy ?
Nie wiem o jakie pytanie chodzi.
|
| Pn lut 05, 2007 11:45 |
|
 |
|
Leszek, Jan
|
Cytuj: 1. Ludzie nie wiedza skad sie wzial Wszechswiat Macierzysty. Co to jest wszechświat macierzysty. Ludzie mogą nie wiedzieć, skąd technicznie czy pod względem fizycznym lub chemicznym wziął się ów wszechświat, ale mogą udzielić odpowiedzi filozoficznej, choćby w oparciu o zasadę przyczynowości sprawczej. Cytuj: 2. Czlowieka stworzyly malpy. Widzocznie te małby są bardzo inteligentne, inteligentniejsze od człowieka, skoro potrafiły go stworzyć. Cytuj: 3. Nie zyje sie po cos, tylko z jakiegos powodu. Powodem zycia czlowieka jest stworzenie zygoty przez jego rodzicow.
Nie rozmawiamy o medycynie, ale o filozoficznym sensie życia człowieka o jego celu, o sensie jego istnienia.
|
| Pn lut 05, 2007 11:48 |
|
|
|
 |
|
Jonathan Sarkos
|
Leszku janie, wiem o czym rozmawiamy. Dlatego też zadałem Ci ważne dla dalszej dyskusji 2 pytania:
1. ilu Twoim zdaniem ludzi walczyło w wojnie trojańskiej ?
2. skąd wzięły się gwiazdy ?
Uważam, że to postawa niegodna prawdziwego chrześcijanina ignorować pytania bliźniego, kiedy ten uznaje je za ważne. Mam nadzieję, że odpowiesz.
|
| Pn lut 05, 2007 11:51 |
|
 |
|
Jonathan Sarkos
|
Leszek, Jan napisał(a): Widzocznie te małby są bardzo inteligentne, inteligentniejsze od człowieka, skoro potrafiły go stworzyć.
Przecież nawet chyba Kościół mówi już co inteligentniejszym wyznawcom, że w którymś tam momencie Bóg tchnął "duszę" w ciało hominida.
Pytanie o sens jest dowodem ludzkiej pychy. Nie sądzisz, że pycha to grzech główny Leszku janie ?
|
| Pn lut 05, 2007 11:53 |
|
|
|
 |
|
Leszek, Jan
|
Jonathan Sarkos napisał(a): Leszku janie, wiem o czym rozmawiamy. Dlatego też zadałem Ci ważne dla dalszej dyskusji 2 pytania:
1. ilu Twoim zdaniem ludzi walczyło w wojnie trojańskiej ?
2. skąd wzięły się gwiazdy ?
Uważam, że to postawa niegodna prawdziwego chrześcijanina ignorować pytania bliźniego, kiedy ten uznaje je za ważne. Mam nadzieję, że odpowiesz.
Co to ma do rzeczy? W egzaminatora się zabawiasz? Ja w tej zabawie udziału nie biorę.
|
| Pn lut 05, 2007 11:55 |
|
 |
|
Jonathan Sarkos
|
Leszek, Jan napisał(a): Co to ma do rzeczy? W egzaminatora się zabawiasz? Ja w tej zabawie udziału nie biorę.
Leszku, nie zabawiam się. Jeśli zechcesz odpowiedzieć, od razu mówię, oc ma do rzeczy. Czemuż to tak tej odpowiedzi unikasz. Wiesz, że ja odpowiedziałbym na każde pytanie jakie zechciałbyś mi zadać ? Nawet gdybym tej odpowiedzi nie znał.
|
| Pn lut 05, 2007 11:57 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Leszek, Jan napisał(a): Co to jest wszechświat macierzysty. Ludzie mogą nie wiedzieć, skąd technicznie czy pod względem fizycznym lub chemicznym wziął się ów wszechświat, ale mogą udzielić odpowiedzi filozoficznej, choćby w oparciu o zasadę przyczynowości sprawczej. Wszechswiat Macierzysty to to z czego powstal nasz Wszechswiat. Ludzie nie moga (na dzisiejszym poziomie rozwoju empiryki i teorii) udzielic odpowiedzi, bo nie moga tego zbadac. Jak matka nie przypomina sobie ojca dziecka, to nie znaczy, ze zaplodnil ja Duch Swiety. Leszek, Jan napisał(a): Widzocznie te małby są bardzo inteligentne, inteligentniejsze od człowieka, skoro potrafiły go stworzyć. Najtanszy kalkulator liczy szybciej niz jakikolwiek czlowiek, a zostal stworzony przez czlowieka. Leszek, Jan napisał(a): Nie rozmawiamy o medycynie, ale o filozoficznym sensie życia człowieka o jego celu, o sensie jego istnienia.
To, ze rozmawiacie o celu zycia nie oznacza, ze taki istnieje. Jak pisalem wyzej, ludzie zyja z jakiegos powodu, nie dla jakiegos obiektywnego celu.
|
| Pn lut 05, 2007 11:57 |
|
 |
|
Leszek, Jan
|
Jonathan Sarkos napisał(a): Leszek, Jan napisał(a): Widzocznie te małby są bardzo inteligentne, inteligentniejsze od człowieka, skoro potrafiły go stworzyć.
Przecież nawet chyba Kościół mówi już co inteligentniejszym wyznawcom, że w którymś tam momencie Bóg tchnął "duszę" w ciało hominida. Pytanie o sens jest dowodem ludzkiej pychy. Nie sądzisz, że pycha to grzech główny Leszku janie ? Co najmniej od 60 lat Kościół akceptuje teorię ewolucji, a publicznie 10 lat temu wypowiedział się na ten temat Jan Paweł II http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TD ... zenie.htmlCytuj: Pytanie o sens jest dowodem ludzkiej pychy. Nie sądzisz, że pycha to grzech główny Leszku janie ?
Twój pies albo kot może sobie nie zadawać pytania o sens istnienia, ale człowiek rozumny (chyba że jesteś bezrozumny) zawsze sobie to pytanie zadaje.
|
| Pn lut 05, 2007 11:58 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Moje zdanie.
Nawet jeżeli bóg istnieje, to i tak każda religia inaczej formułuje sens życia istnienia człowieka i tego, jak będzie po śmierci.
Więc wszystkie religie różnie uważają w tej samej kwestji.
Mało tego jeżeli religia jest starsza, to na przestrzeni swego istnienia jej podstawy wiary zmieniają się.
Nie można więc stwierdzić, że którakolwiek religia mówi prawdę.
Tym samym nie ma więc podstawy do wierzenia w jakiegokolwiek boga.
|
| Pn lut 05, 2007 12:01 |
|
 |
|
Jonathan Sarkos
|
Leszek, Jan napisał(a): Twój pies albo kot może sobie nie zadawać pytania o sens istnienia, ale człowiek rozumny (chyba że jesteś bezrozumny) zawsze sobie to pytanie zadaje.
Sens istnienia jest raczej prosty: ocalić życie i spłodzić potomstwo. Naprawdę nigdy Leszku nie przyszło Ci to nigdy do głowy ?
I co z pytaniami. Please !
|
| Pn lut 05, 2007 12:04 |
|
 |
|
Jonathan Sarkos
|
Aztec napisał(a): Moje zdanie. Nawet jeżeli bóg istnieje, to i tak każda religia inaczej formułuje sens życia istnienia człowieka i tego, jak będzie po śmierci. Więc wszystkie religie różnie uważają w tej samej kwestji. Mało tego jeżeli religia jest starsza, to na przestrzeni swego istnienia jej podstawy wiary zmieniają się. Nie można więc stwierdzić, że którakolwiek religia mówi prawdę. Tym samym nie ma więc podstawy do wierzenia w jakiegokolwiek boga.
Pojmujesz to Leszku Janie ? Czy też jesteś - jak sam mówisz - człowiekiem bezrozumnym  ?
|
| Pn lut 05, 2007 12:05 |
|
 |
|
Leszek, Jan
|
Cytuj: Sens istnienia jest raczej prosty: ocalić życie i spłodzić potomstwo. Naprawdę nigdy Leszku nie przyszło Ci to nigdy do głowy ?
Tyle to i zwierzęta potrafią.
|
| Pn lut 05, 2007 12:14 |
|
 |
|
Jonathan Sarkos
|
Leszek, Jan napisał(a): Tyle to i zwierzęta potrafią.
Bo przecież i człowiek Leszku Janie zwierzeciem jest. Popatrze na swoje jądra. Całkiem jak u goryla (bez urazy i żadnych osobistych odniesień). Nie uważasz, że dobry Bóg gdyby był miłosierny powstrzymałby się od wyposazania Cię w taki element ?
|
| Pn lut 05, 2007 12:16 |
|
 |
|
Leszek, Jan
|
Głupia prowokacja. Na tym kończę.
|
| Pn lut 05, 2007 12:18 |
|
|